Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Ρομποτικό χέρι προσφέρει… χείρα βοηθείας σε ακρωτηριασμένους! (video)

Ελπίδα σε όσους έχουν υποστεί ακρωτηριασμό στο χέρι δίνει πρωτοποριακό ρομποτικό χέρι, το οποίο «καταλαβαίνει» τι θέλει από αυτό ο ασθενής «διαβάζοντας» τις κινήσεις στους μύες του… ακρωτηριασμένου χεριού του!

Το σημαντικότερο είναι ότι ο ασθενής μπορεί να ελέγχει εξ αποστάσεως, ουσιαστικά, το ρομποτικό χέρι, έτσι ώστε να τον εξυπηρετεί στις δουλειές του σπιτιού ή του γραφείου, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του.

Το ρομποτικό αυτό χέρι σχεδίασαν με τη βοήθεια της νευροτεχνολογίας ερευνητές του ερευνητικού κέντρου EPFL στη Λοζάνη της Ελβετίας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Aude Billard.

Όπως αναφέρουν σε σχετικό άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Machine Intelligence», δοκίμασαν με επιτυχία το ρομποτικό χέρι σε τρία άτομα με ακρωτηριασμένο χέρι και σε επτά αρτιμελείς.

Βίντεο που δημοσίευσαν, δείχνει έναν από τους αρτιμελείς εθελοντές μόνο με τις κινήσεις του δικού του χεριού να ωθεί από απόσταση το ρομποτικό χέρι, στο να πιάσει και να σηκώσει ένα μπουκάλι για να χύσει νερό σε ένα φλιτζάνι!

Η συσκευή αποτελείται από δυο τμήματα, το ένα εκ των οποίων φέρει αισθητήρες που καταγράφουν τις κινήσεις των μυών του χεριού του ασθενή, ακόμη και αν αυτοί είναι κομμένοι λόγω του ακρωτηριασμού.

Στη συνέχεια αυτοί στέλνουν ασύρματα τις πληροφορίες στο άλλο τμήμα της συσκευής που είναι το ρομποτικό χέρι αυτό καθαυτό, το οποίο είναι, πλέον, σε θέση να «γνωρίζει» τι ακριβώς επιθυμεί από αυτό ο ασθενής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ