Λίγο μετά τις 18:00 ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σήμερα προσδιορίστηκε μια σειρά από θέματα προτεραιότητας. Ρωσία και Ουκρανία άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου γύρου συνομιλιών στο μέλλον, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Από πλευράς του ο επικεφαλής ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε σύμφωνα με το sputniknews.gr, ότι βρέθηκαν κοινά σημεία στις συνομιλίες, σύμφωνα με τα οποία είναι δυνατό να υπάρξουν στο μέλλον κοινές θέσεις. Ο επόμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα διεξαχθεί στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών θα μεταβούν σε Μόσχα και Κίεβο προκειμένου να διαβουλευθούν με τις κυβερνήσεις τους και θα επιστρέψουν στο Γόμελ τις επόμενες μέρες για έναν ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν την ώρα που γίνονταν σκληρές μάχες σε Κίεβο και Χάρκοβο, με τους Ουκρανούς να καταγγέλλουν ότι έγινε ρίψη θερμοβαρικής βόμβας.
Εκρήξεις στο Κίεβο
Πριν λίγη ώρα σημειώθηκε νέα ισχυρή έκρηξη στο Κίεβο με την κυβέρνηση να ζητάει από τους πολίτες να τρέξουν να προστατευθούν σε καταφύγια.
⚡️⚡️⚡️Video of a very powerful explosion in #Kyiv. pic.twitter.com/fKQWsBJSaQ
— NEXTA (@nexta_tv) February 28, 2022
Ο Πούτιν ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας, την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και το ουδέτερο καθεστώς της
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης και ένα «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου, ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στο Ουκρανία.
Ο Πούτιν ζήτησε «την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και την εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του» ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διευθέτηση, δήλωσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, μετά μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.
Ο Ζελένσκι υπέγραψε αίτημα ένταξη στην Ε.Ε.
Νωρίτερα σήμερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επείγουσα ένταξη της χώρας στο μπλοκ των 27 μελών υπό ειδικές διαδικασίες. «Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενταχθεί άμεσα η Ουκρανία με νέα ειδική διαδικασία. Είμαστε ευγνώμονες στους συνεργάτες μας που είναι μαζί μας. Στόχος μας όμως είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και, το πιο σημαντικό, να είμαστε ίσοι», είπε νωρίτερα σήμερα στο διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος. Μάλιστα το κοινοβούλιο της Ουκρανίας μέσω του λογαριασμού του στο Telegram δημοσίευσε φωτογραφίες με τον Ζελένσκι να υπογράφει το αίτημα προς την ΕΕ.