Κρίση στην Ουκρανία: Στα ύψη οι τιμές… των πάντων – Νέα νύχτα αγωνίας και βομβαρδισμών

Δύσκολο βράδυ σε Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη - Και η Apple «τιμωρεί» τη Ρωσία

Must Read

Ενώ οι βομβαρδισμοί και το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων κατά ουκρανικών στόχων συνεχίζεται σε πολλά μέτωπα (με επίκεντρο όπως φαίνεται Κίεβο και Χάρκοβο), οι συνέπειες αυτής της σύγκρουσης είναι ήδη εμφανείς στις παγκόσμιες οικονομίες.

Αν οι ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών ξετίναξαν τις τσέπες των καταναλωτών (των Ευρωπαίων και τις δικές μας), οι πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία δεν αποκλείεται να μας φέρουν προ ακόμα πιο δυσάρεστων επιπτώσεων

Για παράδειγμα, οι τιμές του σίτου άλεσης και του αραβοσίτου έκλεισαν σήμερα σε νέο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, αντίστοιχα σε 351,25 ευρώ και 340 ευρώ ανά τόνο για την προθεσμία του Μαρτίου 2022, επηρεασμένες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Οι τιμές των σιτηρών συνέχισαν την άνοδό τους από τη χθεσινή ημέρα, ενώ η κρίση εδραιώνεται: τα ουκρανικά λιμάνια εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα και η ζήτηση είναι μεγάλη, με «αγοραστές που αναζητούν λύσεις» για να αντικαταστήσουν τα ουκρανικά φορτία στα οποία ήλπιζαν ότι μπορούν να υπολογίζουν, εξήγησε στο AFP ο Νταμιέν Βερκάμπρ, μεσίτης για την εταιρία Inter-Courtage.

Μετά και τη σημερινή ημέρα των συγκρούσεων στην Ουκρανία, η εικόνα των βασικών αγορών και προϊόντων, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία, είχε ως εξής:

  • Το πετρέλαιο ανέβηκε 9%, η υψηλότερη άνοδος από το 2014
  • Ο άνθρακας έφτασε τα 300 $, υψηλό όλων των εποχών
  • Σιτάρι στα 990 $, η υψηλότερη τιμή από το 2008
  • Η τιμή του χρυσού κινήθηκε σε υψηλό ενός έτους
  • Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014
  • Το ευρώ βρέθηκε σε χαμηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου
  • Το ρούβλι της Ρωσίας υποχωρούσε αργά το απόγευμα 10%, στα 112 ανά δολάριο ΗΠΑ

Επίθεση στο Κίεβο

Η Ρωσία το βράδυ βομβάρδιζε συνοικίες του Κιέβου, την πόλη Βίσνεβε έξω από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας.

Οι γειτονιές που δέχονται επίθεση όπως ανακοινώθηκεμ είναι η Rusanivka, η Kurenivka, η Boiarka και η περιοχή κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κιέβου ή Zhuliany.

Μια δυνατή έκρηξη ακούστηκε επίσης στη Bila Tserkva, μια πόλη στην περιφέρεια Κιέβου, όπου χτυπήθηκε μια αποθήκη καυσίμων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

https://youtu.be/7VfhIj3WuK8

Περικυκλωμένη η Μαριούπολη – Ρώσοι σε Μελιτόπολη, Κουπιάνσκ και Τσέρνιγκοφ

Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι δύσκολη για τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες είναι ουσιαστικά περικυκλωμένες. Αν η Ρωσία καταλάβει τελικά την πόλη, μπορεί να γίνει εκεί η πιο αιματηρή μάχη (υπάρχουν και πάρα πολλοί εθνικιστές εκεί) του πολέμου (μέχρι στιγμής) και επίσης η μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική νίκη, με κόστος σε όλες τις περιπτώσεις, ανθρώπινες ζωές.

Η Μαριούπολη είναι η 10η μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας (πληθυσμός: 400.000+) και λένε ότι είναι ισχυρά προστατευμένη. Οι απώλειες αμάχων εκεί είναι ήδη συγκλονιστικές σύμφωνα με τους Ουκρανούς.

Σύμφωνα με κάποια πλάνα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, στη νοτιοανατολική πόλη της Μελιτόπολης, ο κόσμος φέρεται να έσπρωξε ρωσικά στρατιωτικά οχήματα με τα χέρια του, προσπαθώντας να εμποδίσουν την είσοδό τους, ενώ στα βορειοανατολικά, κάτοικοι του Κουπιάνσκ πήδηξαν σε ένα τζιπ με ρωσικά διακριτικά για να πολεμήσουν.

Υπήρξαν αναφορές για σφοδρό βομβαρδισμό και στη βόρεια πόλη Τσέρνιγκοφ, όπου πολύς κόσμος τραγούδησε τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας και στάθηκε μπροστά σε ρωσικά τανκς.

Η Apple διέκοψε όλες τις πωλήσεις από το ηλεκτρονικό κατάστημα στη Ρωσία

Η Apple διέκοψε σήμερα όλες τις πωλήσεις προϊόντων από τον διαδικτυακό της ιστότοπο στη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι οι πελάτες στη χώρα δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν Mac, iPhone, iPad και άλλες συσκευές Apple.

Η προσπάθεια πραγματοποίησης μιας αγοράς από το κατάστημα της Ρωσίας έχει ως αποτέλεσμα την ένδειξη «μη διαθέσιμη παράδοση», όταν προσπαθεί κάποιος να προσθέσει ένα προϊόν στο ηλεκτρονικό καλάθι.

Σε ανακοίνωσή της, η Apple είπε ότι σταμάτησε επίσης όλες τις εξαγωγές στο κανάλι πωλήσεων στη χώρα και απενεργοποίησε την κυκλοφορία και τα live συμβάντα στους Χάρτες της Apple στην Ουκρανία ως μέτρο ασφάλειας και προφύλαξης για τους Ουκρανούς πολίτες.

Οι πωλήσεις διακόπηκαν μετά από έκκληση την περασμένη εβδομάδα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Μικχάιλο Φεντόροφ, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple Τιμ Κουκ ζητώντας από την εταιρεία να σταματήσει τις πωλήσεις συσκευών και να εμποδίσει την πρόσβαση στο App Store στη Ρωσία.

Οι κυρώσεις στις τράπεζες έχουν επίσης παρέμβει στο Apple Pay και πολλές μεγάλες ρωσικές τράπεζες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες Apple Pay ή Google Pay, επομένως δεν είναι διαθέσιμες στη Ρωσία αυτήν τη στιγμή.

Επιπτώσεις και στο ναυτιλιακό τομέα

Οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο – Maersk, CMA και MSC – ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν τη ναυτιλία από και προς τη Ρωσία.

Η αναστολή θα καλύπτει όλα τα ρωσικά λιμάνια εισόδου. Η αναστολή εξαιρεί τρόφιμα, φάρμακα και άλλες ανθρωπιστικές προμήθειες.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This