Έβδομη μέρα πολέμου: Επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης – Αβεβαιότητα για τις διαπραγματεύσεις

Διάγγελμα Μπάιντεν: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μοιάζει με δικτάτορα που σπέρνει χάος»!

Must Read

Δραματικές είναι οι εξελίξεις, μία εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εν αναμονή σήμερα του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσώπων των δύο χωρών, και οι μάχες συνεχίζονται στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

 

Επιχείρηση «Έξοδος από τη Μαριούπολη»

Στις 11 ξεκινά το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη με το οποίο μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, δημοσιογράφοι αλλά και όσοι Έλληνες πολίτες το επιθυμούν θα επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν την υπό πολιορκία ουκρανική πόλη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα θα γίνει άνοιγμα ενός ειρηνευτικού «διαδρόμου» διαφυγής από την Μαριούπολη προς την πόλη Ζαπορίζιε μια απόσταση 227 χιλιομέτρων. Οι Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μαριούπολη ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει η πομπή να μετακινηθεί δυτικά προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

«Η απόφαση ελήφθη διότι υπάρχει ανακοίνωση από την Ρωσική πλευρά ότι ανοίγει έως αύριο ανθρωπιστικός διάδρομος, το οποίο σημαίνει τουλάχιστον από την πλευρά των ρωσικών δυνάμεων ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα κατά την αυτοκινητοπομπή», τόνισε ο Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο Έλληνας πρέσβης από την Μαριούπολη ενώ όπως είπε η απόφαση πάρθηκε αστραπιαία σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και με αρμόδειες αρχές σε άλλες χώρες.

Πανικός στο Κίεβο

Ώρα μηδέν για το Κίεβο που πολιορκείται, με τους κατοίκους να έχουν να αντιμετωπίσουν σφοδρές εκρήξεις στην πόλη, όπου έχουν βομβαρδιστεί τουλάχιστον 4 κατοικημένες συνοικίες. Ήδη, η πόλη Χερσώνα είναι υπό ρωσικό έλεγχο.

Ολονύχτιες μάχες δόθηκαν στο Χάρκοβο, το οποίο σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

 

Παράλληλα, οι εικόνες αμερικανικής εταιρείας οι οποίες αποτυπώνουν μία μεγάλη ρωσική φάλαγγα με άρματα μάχης, μήκους 64χλμ, προκαλούν τρόμο. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία η αυτοκινητοπομπή του ρωσικού στρατού εδώ και μία μέρα κινείται με αργούς ρυθμούς και φέρεται να βρίσκεται περίπου 24χλμ. βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Αερομεταφερόμενες δυνάμεις της Ρωσίας επιτίθενται στο Χάρκοβο

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν στο Χάρκοβο, με τον ουκρανικό στρατό να κάνει λόγο για σκληρές μάχες στην πόλη.

Μαριούπολη: «Οι γιατροί δεν φεύγουν από τα νοσοκομεία»

Πάνω από 120 κάτοικοι της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, νωρίτερα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες, «ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων στη Μαριούπολη μεγαλώνει καθημερινά». «Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν παρομοιάζει τον Πούτιν με δικτάτορα που σπέρνει χάος!

Σε ολομέτωπη επίθεση στον Ρώσο πρόεδρο για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξελίχθηκε η ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ενώπιον του αμερικανικού κογκρέσου, στις 04:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν προμελετημένη και τελείως απρόκλητη», είπε ο Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας ευθέως τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως έναν δικτάτορα, που νόμιζε ότι θα κάνει ό,τι θέλει, αλλά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος από όλο τον πλανήτη. Ο Πούτιν «νόμιζε ότι η Δύση και το NATO δεν θα αντιδρούσαν. Νόμιζε ότι θα μας δίχαζε στο εσωτερικό, αλλά έκανε λάθος», τόνισε.

«Στην πορεία της ιστορίας μας αντλήσαμε το εξής μάθημα: Αν οι δικτάτορες δεν πληρώσουν το τίμημα για τις επιθέσεις τους, προκαλούν ακόμη περισσότερο χάος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη του «ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης».

«Ο Πούτιν είναι στριμωγμένος όσο ποτέ από τις κυρώσεις, δεν θέλουμε άλλο πόλεμο. Πούτιν, θα πληρώσεις για όλα σου τα εγκλήματα», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την ομιλία του στην αίθουσα του κογκρέσου. Η ομιλία του Μπάιντεν κινήθηκε σε δραματικούς τόνους και με ιδιαίτερη αναφορά στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κάτι που συνοδεύτηκε από θερμά χειροκροτήματα από το ακροατήριο.

Διαβάστε ακόμα:

Κρίση στην Ουκρανία: Στα ύψη οι τιμές… των πάντων – Νέα νύχτα αγωνίας και βομβαρδισμών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This