«Στον αέρα» οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας; «Θα γίνουν», λένε στη Λευκορωσία

«Το Κίεβο πήρε πάλι γραμμή από την Ουάσιγκτον», είπε ο Λαβρόφ - «Μάθετε τη λέξη επανόρθωση», λέει ο Ζελένσκι

Must Read

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, Ουκρανία και Ρωσία διαφωνούν για την τοποθεσία των διαπραγματεύσεων. Αυτές ήταν προγραμματισμένες για σήμερα στη Λευκορωσία.

Ο Ρώσος διπλωμάτης είπε μεν ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και ολόκληρη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, αλλά τόνισε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία δεν ενεργεί ανεξάρτητα στις διαπραγματεύσεις και μπέρδεψε την κατάσταση:

«Και πάλι, η ουκρανική ομάδα βρήκε κάποιο πρόσχημα για να αναβάλει αυτές τις διαπραγματεύσεις. Σίγουρα λαμβάνει οδηγίες από την Ουάσιγκτον, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Αυτή η χώρα δεν είναι απολύτως ανεξάρτητη», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ο οποίος αφού νωρίτερα σχολίασε ότι θα γίνουν οι συνομιλίες, στη συνέχεια μίλησε για αναβολή!

Ο Ρώσος Yπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμα πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση, «αλλά ο διάλογος της Ρωσίας με τη Δύση πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό».

Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να ανεχθεί στρατιωτική απειλή από την Ουκρανία, η οποία είπε ότι λαμβάνει εντολές από την Ουάσιγκτον. «H Δύση δεν έχει στόχο να διασφαλίσει την ασφάλεια της Ουκρανίας με βάση την ισορροπία συμφερόντων με τη Ρωσία. Το μόνο που ενδιαφέρει τη Δύση είναι η διάλυση της Ρωσίας».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι προετοιμάζονται σχέδια για πόλεμο κατά της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι μια πυρηνική αντιπαράθεση.

«Αλλά η συζήτηση για τον πυρηνικό πόλεμο βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Σας ζητώ να κοιτάξετε πολύ προσεκτικά τις δηλώσεις που έγιναν και τους χαρακτήρες που έκαναν αυτές τις δηλώσεις. Πρώτον, ο κ. Στόλτενμπεργκ […] Μετά από αυτό, ο κ. Ζελένσκι άρχισε να δηλώνει ότι θα απαρνηθεί το καθεστώς ενός μη πυρηνικού κράτους. Σημειώστε το γεγονός ότι ένας πυρηνικός πόλεμος διεξάγεται συνεχώς στα κεφάλια δυτικών πολιτικών και όχι στα κεφάλια των Ρώσων».

Ο Λαβρόφ είπε ότι πιστεύει ότι η υστερία γύρω από την Ουκρανία στη Δύση θα περάσει τελικά και ότι ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ θα ξαναρχίσει. Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο για αυτό.

Οι Λευκορώσοι λένε ότι θα γίνουν οι συνομιλίες

Σύμφωνα με το Belta, κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν σε τρεις άξονες: το ανθρωπιστικό, το πολιτικό και το στρατιωτικό.

«Οι συνομιλίες θα γίνουν, είμαστε τώρα σε επαφή με την ουκρανική πλευρά, στον ίδιο χώρο όπου είχαν προγραμματιστεί, στο έδαφος της περιοχής Μπρεστ της Λευκορωσίας. Η ρωσική αντιπροσωπεία περιμένει. Αναμένουμε απολύτως ήρεμα για τις 14:00, νομίζω ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 14:00».

Ζελένσκι: «Μάθετε τη λέξη επανόρθωση»

«Οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντιμετώπισαν τη ρωσική επίθεση», δήλωσε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε ένα ακόμα διάγγελμα, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε καμία διακοπή στον βομβαρδισμό της Ουκρανίας από τη Μόσχα από τα μεσάνυχτα.

«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε παρά τη δική μας ελευθερία», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία λαμβάνει καθημερινά όπλα από τους διεθνείς συμμάχους της.

Πρόσθεσε ότι είχαν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ουκρανία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα Covid και σχολίασε για τη ρωσική επίθεση: «Έχει περάσει μια εβδομάδα που μας επιτέθηκε ένας άλλος ιός».

Κατά τον Ζελένσκι, η αλλαγή της τακτικής της Ρωσίας και ο βομβαρδισμός αμάχων στις πόλεις απέδειξαν ότι η Ουκρανία ήταν επιτυχής στο να αντισταθεί στο αρχικό σχέδιο της Μόσχας να διεκδικήσει μια γρήγορη νίκη μέσω χερσαίας επίθεσης.

«Μάθετε τη λέξη επανόρθωση», τόνισε ακόμα ο Ουκρανός και είπε ότι η Ρωσία θα αποζημιώσει την Ουκρανία για όλες τις ζημιές που υπέστη κατά τη διάρκεια του βάναυσου πολέμου της Μόσχας. «Θα αποκαταστήσουμε κάθε σπίτι, κάθε δρόμο, κάθε πόλη».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This