Η Κίνα απαιτεί εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία!

Δεν πείθεται και ζητά άμεσα να δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα

Must Read

Στη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου αντέκρουσε τις ασυνεπείς και λανθασμένες απαντήσεις των ΗΠΑ σχετικά με τα βιολογικά τους εργαστήρια στην Ουκρανία, προτρέποντας για πλήρη διευκρίνιση των βιοστρατιωτικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός των συνόρων τους. Είναι πλέον εμφανές ότι η Κίνα συνδέει τις αποκαλύψεις για τα βιολογικά εργαστήρια της Ουκρανίας που λειτουργούσαν με αμερικανική χρηματοδότηση, με το εργαστήριο της Γιουχάν από το οποίο φαίνεται να ξεκίνησε ο κορονοϊός.

Όταν ένας δημοσιογράφος του BBC δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η μυστική έρευνά τους σχετικά με ιούς στην Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τον στρατό, ο Zhao Lijian, εκπρόσωπος του υπουργείου, επεσήμανε ευθέως ότι η απάντηση των ΗΠΑ στο θέμα μέχρι στιγμής ήταν αντιφατική και μπερδεμένη.

Με μια συμφωνία που υπεγράφη το 2005 μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ εξουσιοδοτούνται να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τις ουκρανικές εγκαταστάσεις και η Ουκρανία απαγορεύεται να δημοσιοποιεί πληροφορίες που οι ΗΠΑ κρίνουν ότι είναι “ευαίσθητες”.

Σύμφωνα με την υποβολή των ΗΠΑ στη Σύνοδο των Συμβαλλόμενων Κρατών της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα (BWC) του 2021, οι ΗΠΑ διαθέτουν 26 εργαστήρια και άλλες συναφείς εγκαταστάσεις στην Ουκρανία.

«Δεν μπορούμε να μην ρωτήσουμε: Οι ΗΠΑ έστειλαν ομάδες ειδικών στην Ουκρανία ή όχι; Ποιο ακριβώς είναι το εύρος των δραστηριοτήτων τους; Πόσες τέτοιες εγκαταστάσεις υπάρχουν; Ποιες ευαίσθητες πληροφορίες στον τομέα της δημόσιας υγείας δεν επιτρέπεται να αποκαλυφθούν Ξέρει η Ουκρανία τι κάνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία;» ρώτησε ο Ζάο.

Οι δημόσιες πληροφορίες δείχνουν ότι δεκάδες βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία λειτουργούσαν κατόπιν εντολής του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ότι οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε αυτές τις εργαστηριακές δραστηριότητες και ότι η αμερικανική έρευνα στόχευε στη δημιουργία μηχανισμών για τη μυστική εξάπλωση θανατηφόρων ιών, όπως πλέον αναφέρουν ανοιχτά κινέζικα ΜΜΕ.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία βρήκε περισσότερα από 30 βιολογικά εργαστήρια που συνδέονται με τις ΗΠΑ στο έδαφος της Ουκρανίας και ότι τα σχετικά «ευρήματα» καταστράφηκαν επειγόντως, αλλά βρέθηκαν ίχνη πανώλης, άνθρακα και άλλα παθογόνα.

Ενώ οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν αρχικά τις πληροφορίες σχετικά με τα εργαστήρια βιολογικού πολέμου στην Ουκρανία ως «πλαστές», στις 8 Μαρτίου, η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ παραδέχτηκε την ύπαρξη «εγκαταστάσεων βιολογικής έρευνας» που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ στη χώρα.

«Εάν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται από τις ίδιες τις ΗΠΑ είναι ασυνεπείς και γεμάτες κενά, πώς μπορεί η διεθνής κοινότητα να πιστέψει ότι οι ΗΠΑ εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για την BWC;» αναρωτήθηκε ο Ζάο.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που αντιτίθεται στη δημιουργία ενός μηχανισμού επαλήθευσης για το BWC. Ταυτόχρονα, για δεκαετίες οι ΗΠΑ κατηγορούν άλλες χώρες ότι δεν συμμορφώνονται με τη συνθήκη, επιβάλλοντας ακόμα και κυρώσεις ηλ χρησιμοποιώντας βία εναντίον αυτών των χωρών, όπως έγινε στο Ιράκ.

«Όταν όμως αυτό συμβαίνει με εμπλοκή των ΗΠΑ, αυτές αρνούνται τον έλεγχο, κάτι που είναι τουλάχιστον ύποπτο», είπε ο Zhao.

Ο εκπρόσωπος προέτρεψε τις ΗΠΑ να διευκρινίσουν πλήρως τις βιοστρατιωτικές δραστηριότητές τους εντός και εκτός των συνόρων τους με υπεύθυνο τρόπο και να σταματήσουν να αντιτίθενται στη δημιουργία ενός μηχανισμού επαλήθευσης για τη Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα, που θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας και την συμμόρφωση των ΗΠΑ με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, ενώ  θα συμβάλει επίσης στην αύξηση του επιπέδου της παγκόσμιας βιοασφάλειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «σύστησε ανεπιφύλακτα» στο Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας να καταστρέψει με ασφάλεια «παθογόνα υψηλού κινδύνου» που ενδέχεται να στεγάζονται στα εργαστήρια δημόσιας υγείας της χώρας προκειμένου να αποτραπούν «οποιεσδήποτε πιθανές διαρροές».

Global Times – China

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This