20η μέρα πολέμου στην Ουκρανία: Μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο – Εικόνες αποκάλυψης σε Χάρκοβο και Βολνοβάχα

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις - Σύμβουλος Ζελένσκι: Ο πόλεμος μπορεί να έχει τελειώσει τον Μάιο

Must Read

Πέρασαν ακριβώς είκοσι ημέρες από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εξακολουθούν να μαίνονται και να εντείνονται ανεξέλεγκτα οι μάχες γύρω από την πρωτεύουσα. Οι δυνάμεις του Πούτιν κλιμακώνουν διαρκώς τις επιθέσεις τους εναντίον στρατιωτικών στόχων, αλλά και κατοικημένων περιοχών.

Νέες εκρήξεις στο Κίεβο

Το σφυροκόπημα του Κιέβου συνεχίζεται. Περίπου στις 05:00 τα ξημερώματα νέες εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη. Δεν είναι γνωστό ακόμη τι μπορεί να έχει χτυπηθεί.

Οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις είναι ακόμα πιο σφοδροί στη Μαριούπολη αλλά και το Κίεβο, με τη Χερσώνα και τη Μελιτόπολη να παραμένουν στον έλεγχο των εισβολέων της Μόσχας.

Οι μάχες έχουν ενταθεί γύρω από το Κίεβο, το οποίο είναι σχεδόν πλήρως περικυκλωμένο. Ο ρωσικός στρατός «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πάρει τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων πόλεων που είναι ήδη περικυκλωμένες», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ζελένσκι επιβεβαιώνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων

Με νέο διάγγελμα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι αναφέρεται σε μεγάλες απώλειες της Ρωσίας, τόσο σε άνδρες όσο και σε πολεμικό εξοπλισμό, από την έναρξη των εχθροπραξιών. Ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου θα συνεχιστούν σε λίγες ώρες, αφήνοντας ανοιχτό και το παράθυρο της διπλωματίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει τελειώσει τον Μάιο, εκτιμά το Κίεβο – «Εξαντλούνται οι πόροι του Κρεμλίνου»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές του Μαΐου. Τότε θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να συνεχίσει την επίθεσή της έκρινε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. Οι διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, στις οποίες δεν συμμετέχει ο Ολεξίι  Αρεστόβιτς, ελάχιστα απτά αποτελέσματα έχουν φέρει πέρα από τη συμφωνία για την οργάνωση των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, που επιτρέπουν στους άμαχους να φύγουν από πολιορκημένες ουκρανικές πόλεις.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου εκτίμησε πως η χρονική στιγμή που η σύρραξη θα τελειώσει θα εξαρτηθεί από το πόσους πόρους είναι διατεθειμένο να ρίξει το Κρεμλίνο στην εκστρατεία αυτή. «Νομίζω πως όχι αργότερα από τον Μάιο, τις αρχές Μαΐου, θα έχουμε ειρηνευτική συμφωνία, ίσως πολύ νωρίτερα, θα δούμε», είπε ο σύμβουλος της προεδρίας.

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, μέσα σε μία ως δύο εβδομάδες, με απόσυρση των στρατευμάτων και των πάντων, ή θα γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούν μερικοί, ας πούμε, Σύροι, για τον δεύτερο γύρο, κι αφού τους κάνουμε κιμά κι αυτούς, (θα συναφθεί) συμφωνία στα μέσα Απριλίου ή στα τέλη Απριλίου».

Άλλο ένα σενάριο, «εντελώς τρελό» για τον κ. Αρεστόβιτς, είναι η Ρωσία να αρχίσει να στέλνει στον πόλεμο νεοσύλλεκτους έπειτα από εκπαίδευση ενός μήνα, πρόσθεσε. Ακόμη και αφού υπογραφτεί ειρηνευτική συμφωνία, είναι πιθανό να συνεχιστούν εχθροπραξίες σε μικρότερη κλίμακα για άλλον έναν χρόνο, είπε ο κ. Αρεστόβιτς. Το Κίεβο απαιτεί όλα τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την ουκρανική επικράτεια.

Η Σλοβακία απελαύνει υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας για «κατασκοπεία»

Η Σλοβακία απελαύνει τρεις εργαζόμενους στην πρεσβεία της Ρωσίας που βαρύνουν υποψίες για κατασκοπεία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Μπρατισλάβα. Στους Ρώσους διπλωμάτες δόθηκε προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψουν τη χώρα διότι παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες της διπλωματικής πρακτικής, ανέφερε το ΥΠΕΞ, αποφεύγοντας να τους κατονομάσει ή να αποκαλύψει ποιες θέσεις είχαν στην πρεσβεία.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι τρεις Σλοβάκοι, που κατηγορούνται πως πληρώνονταν για να κατασκοπεύουν για λογαριασμό της Μόσχας, τέθηκαν υπό κράτηση. «Αυτή είναι μόνο η αρχή», διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Pravda.sk. Σύμφωνα με την εφημερίδα Dennik N, συνελήφθησαν αξιωματικός που εργαζόταν στο υπουργείο Άμυνας, υπάλληλος της σλοβακικής αντικατασκοπείας SIS και ένα τρίτο πρόσωπο που εργαζόταν για φιλορωσικά ΜΜΕ.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι διενεργεί έρευνα για κατασκοπεία, αλλά απέφυγε να δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία για τα πρόσωπα που συνελήφθησαν. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα. Η SIS διέψευσε ότι το ένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν εργάζεται σε αυτή το τρέχον διάστημα, τονίζοντας ότι δεν θα ανακοινώσει λεπτομέρειες προς το παρόν. Η Μόσχα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα αντιποίνων για την απέλαση των διπλωματών.

Πιθανή έκτακτη κοινή Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ – ΕΕ  παρουσία Μπάιντεν

Πόντους κερδίζει η ιδέα μίας έκτακτης κοινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ – ΝΑΤΟ και μάλιστα υπό την παρουσία του Τζο Μπάιντεν, για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την ώρα που οι υπουργοί Άμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, εξετάζεται μία νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής – και μάλιστα κοινή μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ – την προσεχή εβδομάδα.

Σύμφωνα με το CNN, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ είναι πιθανό να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για μια έκτακτη Σύνοδο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, αν και το ταξίδι του δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ούτε και η Σύνοδος των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Περίπου 1,8 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία

Πλησιάζουν τα 2 εκατ. οι πρόσφυγες από την Ουκρανία που έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία, ανακοίνωσε η Βαρσοβία. Μόνο χθες Δευτέρα, πέρασαν τα σύνορα μήκους 500 και πλέον χιλιομέτρων τουλάχιστον 29.600 άνθρωποι, με το σύνολό τους να φθάνει τους 1,77 εκατ., σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφρουρά.

Δεν υπάρχουν επί του παρόντος επίσημα δεδομένα για το πόσοι παραμένουν στην Πολωνία και πόσοι έχουν μετακινηθεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, πάντως σχεδόν 147.000 (επακριβώς 146.998) είχαν φθάσει ως νωρίς χθες το πρωί στη Γερμανία, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών στο Βερολίνο. Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν υψηλότερος, καθώς τα στοιχεία του υπουργείου αφορούν μόνο τους πρόσφυγες την παρουσία των οποίων έχει καταγράψει η ομοσπονδιακή αστυνομία.

250.000 Ουκρανοί πήγαν στη Ρωσία

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, περίπου 250.000 Ουκρανοί έχουν περάσει στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την έναρξη της εισβολής, που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Ανάμεσά τους είναι 55.000 παιδιά, σύμφωνα με τον υποστράτηγο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Σύμφωνα με τον αξιωματικό, 8.575 άμαχοι, ανάμεσά τους 1.292 παιδιά, διέφυγαν στη Ρωσία το προηγούμενο 48ωρο. Έφυγαν τόσο από εδάφη που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς, όσο και από άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμα:

Η Κίνα απαιτεί εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This