Ο Ζελένσκι πιστεύει πως η τύχη της Ουκρανίας πρέπει να κριθεί σε… δημοψήφισμα!

«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε ρωσικά τελεσίγραφα για τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε ο ίδιος

Must Read

Σε δημοψήφισμα θεωρεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πως πρέπει να κριθεί η απόφαση για την όποια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, σύμφωνα με σχετική πληροφορία που αναπαραγάγουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Suspilne, ο Ουκρανός πρόεδρος επισήμανε πως ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός της χώρας του με τη Ρωσία είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί με δημοψήφισμα. «Εξήγησα σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες ότι όλες αυτές οι αλλαγές, που μπορεί να είναι ιστορικές, δεν θα γίνουν χωρίς δημοψήφισμα. Ο λαός θα πρέπει να πει και να απαντήσει σε ορισμένες μορφές συμβιβασμού. Κι αυτό είναι θέμα της συνομιλίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ως εκ τούτου, σε κάθε περίπτωση, είμαι έτοιμος να κάνω τα πάντα εάν η όποια κίνησή μου συμφωνεί με τον λαό», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν χώρες του ΝΑΤΟ, που θέλουν να είναι εγγυητές της ασφάλειας, οι οποίες, δυστυχώς, δεν μπορούν να μας δώσουν 100% συμμετοχή στη Συμμαχία, αλλά είναι έτοιμες να κάνουν ότι θα έπρεπε να κάνει η Συμμαχία, αν ήμασταν μέλη της. Αυτός είναι ένας φυσιολογικός συμβιβασμός», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, σημειώνοντας πως τα ζητήματα της εγγύησης της ασφάλειας θα αφορούν συνταγματικές αλλαγές και αλλαγές στην ουκρανική νομοθεσία.

Ο ίδιος διαμήνυσε, επίσης, ότι η Ουκρανία «δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας» για «να σταματήσει τον πόλεμο». «Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε ρωσικά τελεσίγραφα για τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε ο Ζελένσκι, συμπληρώνοντας πως «η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας. Θα πρέπει πρώτα να μας καταστρέψουν όλους, μόνο τότε θα τηρηθούν τα τελεσίγραφά τους».

«Η Μόσχα θα ήθελε, για παράδειγμα, να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου», εξήγησε ο Ζελένσκι, τονίζοντας πως «ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εδώ ο ίδιος το θέλουμε». «Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι πολίτες τη βγάζουν», συνέχισε. «Αν θέλετε καταστρέψτε μας όλους. Εγώ επαναλαμβάνω πως δεν θα υπακούσουμε σε κανένα τελεσίγραφο, παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε o πρόεδρος της Ουκρανίας.

Στα σκαριά τετ α τετ Ζελένσκι – Πούτιν

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντόλιακ, τόνισε σε δηλώσεις του στο BBC ότι υπάρχουν κάποιες «αλλαγές» στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, καθώς η αντίδραση της Ουκρανίας στη ρωσική εισβολή ανάγκασαν τη Ρωσία «να αξιολογήσει επαρκέστερα την πραγματικότητα» της διαμορφωθείσας κατάστασης, κάτι που βοήθησε στην ενθάρρυνση «κάποιου είδους διαλόγου».

Ωστόσο, οποιαδήποτε απόφαση για μια ειρηνευτική συμφωνία, θα ληφθεί μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια συμφωνημένη ημερομηνία, κατά την οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί η συνάντησή τους.

Αν και αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις, ο Ποντόλιακ ξεκαθάρισε πως το Κίεβο δεν πρόκειται να κάνει κανέναν συμβιβασμό για την εδαφική ακεραιότητα ή την κυριαρχία της Ουκρανίας, ενώ εξέφρασε για μια ακόμη φορά την απογοήτευση του Κιέβου για την άρνηση του ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία.

«(Οι ΝΑΤΟϊκοί) δεν κλείνουν τον ουρανό μας, παρά επιλέγουν να παραμείνουν αμέτοχοι, τη στιγμή που 10 εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν μέρη για να ζήσουν και τρία εκατομμύρια έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα. Αυτή είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ευρώπη», καταλήγει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This