ΠΟΥ για το μέλλον της πανδημίας: Τα πιθανά σενάρια και οι στρατηγικές εξόδου από τη φάση «έκτακτης ανάγκης»

Ο διεθνής Οργανισμός αναγνωρίζει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια αποδεικνύονται λιγότερο αποτελεσματικά, όσον αφορά στη μείωση της μετάδοσης της παραλλαγής Όμικρον

Must Read

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ένα επικαιροποιημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, στο οποίο αναφέρονται στρατηγικές, οι οποίες, εφόσον εφαρμοστούν μέσα στο 2022, θα επιτρέψουν στον κόσμο να βάλει τέλος στη φάση «έκτακτης ανάγκης».

Το σχέδιο περιλαμβάνει τρία πιθανά σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί ο νέος κορωνοϊός την επόμενη χρονιά. «Βάσει όσων γνωρίζουμε σήμερα, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο νέος κορωνοϊός θα εξακολουθήσει να μεταλλάσσεται, αλλά η σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ανοσία αυξάνεται εξαιτίας εμβολιασμού ή προηγούμενης νόσησης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

  • Στο βασικό σενάριο, που χρησιμοποιείται ως μοντέλο εργασίας από τον ΠΟΥ, ο ιός προκαλεί λιγότερο σοβαρά ξεσπάσματα με περιοδικές εξάρσεις μεταδοτικότητας, καθώς η ανοσία εξασθενεί. Ενισχυτικές δόσεις εμβολίων μπορεί να χρειαστούν για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο ιός αναμένεται να ακολουθήσει ένα εποχικό μοτίβο, παρουσιάζοντας εξάρσεις κατά τους ψυχρότερους μήνες, όπως συμβαίνει με τη γρίπη.
  • Στο καλύτερο σενάριο του ΠΟΥ, οι μελλοντικές παραλλαγές του ιού θα είναι «σημαντικά λιγότερο σοβαρές», η προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης θα διαρκεί μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς την ανάγκη εμβολιασμών με ενισχυτικές δόσεις ή αξιοσημείωτες αλλαγές στα υπάρχοντα εμβόλια κατά της Covid-19.
  • Στο χειρότερο σενάριο, ο ιός μεταλλάσσεται σε μια νέα, εξαιρετικά μεταδοτική και θανάσιμη απειλή. Σε αυτό το σενάριο, τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά, εξασθενεί γρήγορα η προστασία έναντι σοβαρής νόσησης ή θανάτου και απαιτούνται σημαντικές τροποποιήσεις στα υπάρχοντα εμβόλια, καθώς και μια μεγάλη εκστρατεία για τον εμβολιασμό με ενισχυτικές δόσεις των ατόμων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για την τρίτη έκθεση του ΠΟΥ από την έναρξη της πανδημίας. Ο επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού εκτιμά ότι πιθανόν να είναι και η τελευταία.

Μαζικές δειγματοληψίες και διαγνωστικά τεστ παραμένουν εξίσου απαραίτητα με τον εμβολιασμό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να συνεχίσουν να αυξάνουν τη δυνατότητα για μαζικές δειγματοληψίες, προκειμένου να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τυχόν προειδοποιητικά σημάδια για σημαντικές αλλαγές στον ιό. Ζήτησε, επίσης, βελτιώσεις στην ανίχνευση του συνδρόμου μετά τη νόσηση από Covid-19 (Long Covid), για την παρακολούθηση και μείωση του αριθμού περιστατικών χρόνιας αναπηρίας, μετά τη λήξη της πανδημίας.

Οι χώρες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να διενεργούν διαγνωστικά τεστ για την ανίχνευση του SARS-CoV-2, που συμβάλλουν στον εντοπισμένο μεμονωμένων κρουσμάτων και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την προστασία της κοινότητας, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Ο διεθνής Οργανισμός επιμένει στον στόχο του 70% για την εμβολιαστική κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού κατά της Covid-19, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες. Αναγνωρίζει, πάντως, ότι τα υπάρχοντα εμβόλια αποδεικνύονται λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι αναμενόταν, όσον αφορά στη μείωση της μετάδοσης της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 11 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν χορηγηθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ωστόσο, το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This