Οι Ουκρανοί ανέκτησαν τον έλεγχο του Κιέβου – Μαζικοί τάφοι στην πόλη Μπούτσα

Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου

Must Read

Η 38η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία βρίσκει τις ουκρανικές δυνάμεις να έχουν ανακτήσει τον έλεγχο του Κιέβου, ωστόσο η φρίκη από τη ρωσική εισβολή δεν έχει τέλος.

Δεκάδες πτώματα στην πολή Μπούκα

Στην πόλη Μπούτσα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας που υπήρξε θέατρο σφοδρών μαχών, θάβουν τους νεκρούς σε εκατοντάδες μαζικούς τάφους. Περίπου 300 άνθρωποι χρειάστηκε να ενταφιαστούν όλοι μαζί δήλωσε ο δήμαρχός της, Ανατόλι Φεντόρουκ.

«Στην Μπούτσα, έχουμε ήδη θάψει σε μαζικούς τάφους 280 ανθρώπους», επειδή ήταν αδύνατον να ταφούν στα τρία κοιμητήρια που όλα τους βρίσκονταν πολύ κοντά στη γραμμή πυρός των ρωσικών δυνάμεων, είπε ο Φεντόρουκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σε ορισμένους δρόμους, βλέπει κανείς 15-20 πτώματα στο έδαφος αλλά δεν μπορώ να σας πω πόσοι είναι ακόμη οι νεκροί στις αυλές, πίσω από τους φράχτες», συνέχισε.

«Αν δεν περάσουν πρώτα οι πυροτεχνουργοί για να εξετάσουν τα πτώματα, δεν πρέπει να τα περισυλλέξουμε επειδή μπορεί να είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά», εξήγησε. «Αυτές είναι οι συνέπειες της ρωσικής κατοχής, οι ραδιουργίες του εχθρού» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει ακόμη να μπουν σε όλη την πόλη, που ήταν στα χέρια των Ρώσων επί περίπου έναν μήνα. Σήμερα μοίρασαν βοήθεια στους κατοίκους, για πρώτη φορά αφότου η πόλη πέρασε και πάλι στον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμα: Ζελένσκι: «Οι Ρώσοι ναρκοθετούν τις περιοχές που εγκαταλείπουν» – Σκληρές μάχες στη Μαριούπολη – Δεκάδες πτώματα στην πόλη Μπούτσα

Στους Ουκρανούς ο έλεγχος του Κιέβου

Στο μεταξύ, οι Ουκρανοί ανέκτησαν τον έλεγχο όλης της περιοχής του Κιέβου, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από πόλεις-κλειδιά στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.

Οι κοινότητες «Ιρπίν, Μπούτσα, Χοστόμελ και όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκαν από τον εισβολέα» ανέφερε η Μαλιάρ σε ανάρτηση στο Facebook.

Όλες αυτές οι πόλεις έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις μάχες που μαίνονταν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Την περασμένη Δευτέρα οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν το Ιρπίν, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ρώσοι από τα τέλη Φεβρουαρίου. Σήμερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου κατάφεραν να πάνε στην Μπούτσα, στην οποία απαγορευόταν η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου εδώ και περίπου έναν μήνα.

Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνίχιφ, στα βόρεια της Ουκρανίας, προκειμένου να ανασυνταχθούν στα ανατολικά και τα νότια.

Συνεχίζονται – με δυσκολία – οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου

Οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, όμως το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που αναμεταδίδει πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου RIA.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα ήθελε να συνεχιστούν οι συνομιλίες στη γειτονική Λευκορωσία αλλά το Κίεβο ήταν αντίθετο με αυτήν την ιδέα. Οι δύο πλευρές είχαν πολλούς γύρους συνομιλιών στη Λευκορωσία τον περασμένο μήνα, μέχρι που οι αντιπροσωπείες τους συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το RIA ο Πεσκόφ έδωσε συνέντευξη την τηλεόραση της Λευκορωσίας, η οποία πρόκειται να μεταδοθεί αργότερα απόψε.

Ο εκπρόσωπος φέρεται να είπε ότι ένας από τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία είναι να «σώσει» τις αυτοανακηρυχθείσεις «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και να τις αποκαταστήσει στα σύνορα του 2014. Το Κρεμλίνο αναμένει επίσης να απαγορευτούν στην Ουκρανία οι «εθνικιστικές ιδέες» και ότι η ρωσική γλώσσα θα ανακτήσει τη θέση της στη χώρα.

4.217 άμαχοι απομακρύνθηκαν στις επιχειρήσεις εκκένωσης

Συνολικά 4.217 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη με τη Ρωσία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστουκ, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Πάνω από 2.000 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία

Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι στη Ρωσία διαδηλώνουν κατά του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο η αστυνομία της χώρας προχωρά συνεχώς σε συλλήψεις.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στη Ρωσία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της εισβολής στην Ουκρανία, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info που παρακολουθεί τις συλλήψεις στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 211 άνθρωποι σε διαδηλώσεις που έγιναν σε 17 ρωσικές πόλεις.

Στη Μόσχα, είχε προγραμματιστεί μια καθιστική διαμαρτυρία στις 11 το πρωί στο πάρκο Ζαριάντιε, πολύ κοντά στο Κρεμλίνο. Λίγη ώρα μετά αστυνομικοί άρχισαν να συλλαμβάνουν όσους κάθονταν στα παγκάκια του πάρκου, εν μέσω σφοδρής χιονόπτωσης. «Όχι στον πόλεμο στην Ουκρανία» φώναξε μια συλληφθείσα, μια νεαρή γυναίκα που κρατούσε ένα μπουκέτο τουλίπες.

Γύρω από το πάρκο είχαν αναπτυχθεί περισσότερα από 30 φορτηγάκια της αστυνομίας. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι έγιναν τουλάχιστον 10 συλλήψεις.

Καθιστικές διαμαρτυρίες ήταν προγραμματισμένες για σήμερα σε περίπου 30 πόλεις, από το Βλαδιβοστόκ μέχρι την Αγία Πετρούπολη και το Σότσι. Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι ήθελαν επίσης να διαμαρτυρηθούν για «την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας», κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και υπέρ της απελευθέρωσης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Στην Αγία Πετρούπολη περίπου 40 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο όπου θα γινόταν η καθιστική διαμαρτυρία, αλλά δεν είναι σαφές αν επρόκειτο για διαδηλωτές. Πάντως, τουλάχιστον 25 από αυτούς συνελήφθησαν.

Οι διαδηλωτές κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο ή και ποινή φυλάκισης. Σύμφωνα με τη OVD-Info, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμα: Ουκρανία: Απομακρύνθηκαν πάνω από 3.000 άμαχοι από τη Μαριούπολη – Η προειδοποίηση Ζελένσκι

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This