Θρίλερ στην Ουκρανία: Κρίσιμες ώρες – Με 76 τάγματα ξεκίνησε η τελική ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς

Την ύστατη μάχη δίνει η Μαριούπολη - Δραματικό μήνυμα στέλνει ο Ζελένσκι

Must Read

Ισχυροί βομβαρδισμοί, συνεχείς εκρήξεις και τεράστια πλήγματα αφήνουν στο πέρασμά τους, τις τελευταίες ώρες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι επιθέσεις σε μία σειρά από πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο 24ωρα, ενώ ο ρωσικός στρατός επιτίθεται επίσης στα δυτικά, στο Λβιβ, στα κεντρικά της χώρας στη Ζαπορίζια, στα βόρεια με συνεχές σφυροκόπημα στο Χάρκοβο, αλλά και στα νότια στο Μικολάιβ.

«Μαύρες» είναι οι ώρες που κυλούν στην ανατολική Ουκρανία. 55η ημέρα του πολέμου, και οι αρχές της χώρας ζητούν άμεσα βοήθεια, καθώς η Μόσχα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τα τελεσίγραφά της. Έχοντας συγκεντρώσει τις τελευταίες ημέρες τεράστιες δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις που αριθμούν 76 τάγματα, εξαπολύουν από τη νύχτα την τελική επίθεση για να καταλάβουν την περιφέρεια του Ντονμπάς, που ήταν εξ αρχής ο κύριος στόχος της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου.

Σε εξέλιξη η «μητέρα των μαχών»

Σε ένα δραματικό μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε την εξέλιξη, λέγοντας ότι «μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό.

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση». «Άσχετα του πόσοι Ρώσοι στρατιώτες θα σταλούν εδώ, θα πολεμήσουμε. Θα αμυνθούμε», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, την επομένη της προειδοποίησής του πως ο ρωσικός στρατός θέλει να «καταστρέψει» το Ντονμπάς. 

 

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Αντρίι Γέρμακ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου» και κάλεσε τις δυνάμεις της χώρας να αντισταθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συγκεντρώσει 76 τάγματα. Δώδεκα μεραρχίες πολιορκούν μόνο τη Μαριούπολη προκειμένου να παραδοθούν οι τελευταίοι 800 άνδρες, που υπερασπίζονται την πόλη, οχυρωμένοι στην χαλυβουργία Αζοφστάλ.

Ο ουκρανός περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ Σερχίι Γκαϊντάι βλέπει «κόλαση»: «άρχισε η επίθεση, αυτή για την οποία μιλάγαμε εδώ και εβδομάδες», ανέφερε μέσω Facebook. «Γίνονται μάχες στη Ρουμπίζνε και στην Ποπάσνα, ακατάπαυστες μάχες και σε άλλες ειρηνικές πόλεις», συνέχισε, αναγνωρίζοντας ότι η Κρεμίμνα «δυστυχώς καταλήφθηκε από τις φάλαινες», κατά τον μειωτικό χαρακτηρισμό ουκρανών αξιωματούχων για τους ρώσους στρατιωτικούς.

Η πόλη, που αριθμούσε 18.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται περίπου πενήντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κραματόρσκ, πρωτεύουσας του Ντονμπάς. Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από την Κρεμίμνα, κατά τον κ. Γκαϊντάι.

Η πολιορκία της Μαριούπολης

Η Ρωσία, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, συνέχιζε να προσπαθεί να καταλάβει πλήρως τη Μαριούπολη, οι τελευταίοι υπερασπιστές της οποίας αψήφησαν προχθές Κυριακή το τελεσίγραφο του ρωσικού στρατού να καταθέσουν τα όπλα. «Οι στρατιωτικοί μας βρίσκονται ακόμη εκεί. Θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ.

 

Όπλα ζητά ο ουκρανικός στρατός

Τα όπλα αποτελούν μείζον διακύβευμα, τόσο για τη Μόσχα, όσο και για το Κίεβο. Συνεχίζοντας να υποστηρίζουν την Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι τα πρώτα φορτία του νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας –αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων– έφθασαν προχθές Κυριακή στα σύνορα της χώρας, όπου τα παρέλαβε ο ουκρανικός στρατός.

Ανάμεσα στα όπλα που επρόκειτο να παραλάβει ο ουκρανικός στρατός: ρυμουλκούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών M777, με ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός και δυνατότητα στόχευσης με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων εντοπισμού θέσης.

Διαβάστε ακόμα:

«Σφραγίζεται» η Μαριούπολη σε είσοδο και έξοδο – Βομβαρδίζονται ιδιωτικές κατοικίες;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This