Σαρώνει το ρούβλι! Το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως

«Καταποντίζονται» ευρώ και δολάριο

Must Read

Το ρωσικό ρούβλι έχει επισκιάσει 31 κύρια νομίσματα σε ανάπτυξη από τις αρχές του 2022, καθιστώντας το, ως το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, ανέφερε το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ρούβλι έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ κατά περισσότερο από 11% από την αρχή του έτους. Στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου έχει παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, της τάξης του 12% μέχρι στιγμής.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, η συναλλαγματική ισοτιμία μειώθηκε στα 63 ρούβλια έναντι του δολαρίου  – η ισχυρότερη από τον Φεβρουάριο του 2020 και στα 65 ρούβλια έναντι του ευρώ – η ισχυρότερη των τελευταίων πέντε ετών.

Το ρωσικό νόμισμα ξεπέρασε το βραζιλιάνικο ρεάλ ως προς τη δυναμική, το οποίο επίσης παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη σχεδόν 9%. Την τρίτη θέση στην κατάταξη νομισμάτων με τις καλύτερες επιδόσεις καταλαμβάνει το μεξικάνικο πέσο με ανάπτυξη 1% έναντι του δολαρίου.

Πως ανέβηκε το ρούβλι

Το ρούβλι είχε πέσει σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ τον Μάρτιο, αφότου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το ρωσικό νόμισμα άρχισε να ενισχύεται δραματικά μετά την εισαγωγή μιας σειράς μέτρων στήριξης από τη ρωσική κυβέρνηση και έκτοτε βρίσκεται σε άνοδο.

Εκτός από την εισαγωγή προσωρινών κεφαλαιακών ελέγχων, το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών υποχρέωσε τους Ρώσους εξαγωγείς να πουλήσουν το 80% των κερδών τους σε ξένο συνάλλαγμα.

Η εισαγωγή ενός μηχανισμού με βάση το ρούβλι για τις πληρωμές εξαγωγών φυσικού αερίου βοήθησε επίσης στη σταθεροποίηση του νομίσματος, αυξάνοντας την προσφορά στην αγορά και ενισχύοντας τη ζήτηση του ρουβλίου.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι ειδικοί τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, λένε ότι «το ράλι ανόδου δεν είναι αξιόπιστο καθώς πολλά καταστήματα συναλλάγματος σταμάτησαν να συναλλάσσονται με το ρούβλι με το σκεπτικό ότι η αξία του που φαίνεται στις οθόνες δεν είναι η τιμή στην οποία μπορεί να διαπραγματευτεί στον πραγματικό κόσμο».

Προσπάθεια μίμησης, αλλά…

Άλλες χώρες, κυρίως η Τουρκία και η Αργεντινή, έχουν επίσης εισαγάγει πρόσφατα ελέγχους κεφαλαίων, αλλά δεν κατάφεραν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα με τη Ρωσία, σημειώνει το Bloomberg.

Από τις αρχές του 2022, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 13% έναντι του δολαρίου, ενώ το πέσο Αργεντινής υποχωρεί κατά 12,3%.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This