Αυτά είναι τα δέκα αιτήματα της Τουρκίας για να πει «evet» σε Σουηδία και Φινλανδία!

Η Άγκυρα δίνει το ρυθμό και το NATO «χορεύει»…

Must Read

Η Τουρκία παρουσίασε στη Φινλανδία και τη Σουηδία μια λίστα με δέκα προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν για να εξασφαλίσουν την υποστήριξή της στις ενταξιακές τους προσπάθειες στο ΝΑΤΟ, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα-φερέφωνο του Ταγίπ Ερντογάν, Yeni Safak, επικαλούμενη έγγραφα που έχει λάβει.

Ενώ η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη γνησιότητα αυτής της λίστας, τα όσα αναφέρονται αντιστοιχούν σε προηγούμενες επίσημες δηλώσεις από την Άγκυρα.

Ωστόσο, σε συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νίνιστο στο Ilta Sanomat, είπε πως στις 4 Απριλίου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, αυτός του εξέφρασε, χωρίς παρερμηνείες, τη θετική του στάση προκειμένου η Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ: «Στο τέλος μιας μακράς συζήτησης που είχα μαζί του, είπε πως σε περίπτωση αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ, θα κρατήσει θετική στάση. Δεν υπήρχε πιθανότητα παρερμηνείας»!

Και δεν είπε μόνο αυτό ο Φινλανδός. Αποκάλυψε πως και ο Υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο είχε μέρες αργότερα επικοινωνία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την οποία προέκυπτε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα για το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Τι άλλαξε από τότε και η Τουρκία σήκωσε μπαϊράκι; Ανατολίτικο παζάρι λέγεται και συμμετέχουν σε αυτό και οι ΗΠΑ…

Η λίστα της Άγκυρας

Η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη στρατιωτική συμμαχία και περιγράφει τη Φινλανδία και τη Σουηδία ως «ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων» επειδή φιλοξενούν μέλη κουρδικών ομάδων, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία.

Η λίστα των αιτημάτων, εάν επιβεβαιωθεί ότι είναι γνήσια, δείχνει ότι οι ανησυχίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία παραμένουν βασικό ζήτημα για την Άγκυρα όσον αφορά τις αιτήσεις του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, επτά στα δέκα αιτήματα σχετίζονται με αυτό το θέμα!

Στην κορυφή της λίστας, η Τουρκία φέρεται να ζητά από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να την υποστηρίξουν «στον αγώνα της ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις», συμπεριλαμβανομένου του PKK και της Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ (FETO), η οποία (κατά τον Ερντογάν) είναι ύποπτη για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, καθώς και οι θυγατρικές τους.

Μια άλλη προϋπόθεση στη λίστα της Άγκυρας είναι η Σουηδία και η Φινλανδία να «θέσουν τους απαραίτητους νομικούς κανονισμούς και το νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η Τουρκία θέλει επίσης οι σουηδικές και οι φινλανδικές αρχές να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια δημιουργίας γραφείων των παραρτημάτων του PKK. Οι δραστηριότητες της FETO στις δύο χώρες πρέπει να απαγορευτούν και οι ιστοσελίδες και τα γραφεία Τύπου τους να κλείσουν, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύει η Yeni Safak.

Η Άγκυρα ζήτησε επίσης δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για τις οργανώσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, απέλαση και έκδοση υπόπτων για τρομοκρατία και απαγόρευση διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φινλανδία και η Σουηδία κλήθηκαν επίσης να μοιραστούν πληροφορίες με την Τουρκία και να άρουν τους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας εναντίον της.

Το 2019, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, επέβαλαν απαγόρευση στο εμπόριο όπλων με την Τουρκία ως απάντηση στη στρατιωτική της εισβολή στη Συρία.

«Δηλώθηκε επίσης ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, πρέπει να εκπληρώσουν αυτές τις δεσμεύσεις», αναφέρει το τελευταίο σημείο της λίστας.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This