Ουκρανία: Σε ρωσικά χέρια (και) το Λισιτσάνσκ – Αποχώρησαν οι ουκρανικές δυνάμεις

Οι Ουκρανοί επιμένουν πως η μάχη για το Ντονμπάς δεν έχει χαθεί ακόμη

Must Read

Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του αποχώρησαν από το Λισιτσάνσκ της περιφέρειας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, με την στρατηγικής σημασίας αυτή πόλη να πέφτει στα χέρια των Ρώσων.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το Λισιτσάνσκ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασής τους στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, καθώς, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, η οποία αναρτήθηκε σε διάφορους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης σήμερα το βράδυ, εάν συνεχίζονταν οι προσπάθειες υπεράσπισης της πόλης, το τίμημα του αίματος θα ήταν ιδιαίτερα βαρύ. «Προκειμένου να διαφυλάξουμε τη ζωή των Ουκρανών υπερασπιστών, ελήφθη η απόφαση να αποχωρήσουμε», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας, Γιούρι Σακ, τόνισε πως «για τους Ουκρανούς η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι κορυφαία προτεραιότητα, επομένως μερικές φορές μπορεί να υποχωρήσουμε από ορισμένες περιοχές, για να μπορέσουμε να τις ανακτήσουμε στο μέλλον». Πρόσθεσε δε ότι ακόμη κι αν η Ρωσία καταλάβει ολόκληρο το Λουχάνσκ, αυτό δε σημαίνει ότι «έχει χαθεί το παιχνίδι» για το Ντονμπάς, καθώς υπάρχουν ακόμη μεγάλες περιοχές κυρίως στο Ντονέτσκ που ελέγχονται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Υπάρχουν «άλλες μεγάλες πόλεις στην περιοχή του Ντονμπάς, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ντονέτσκ» που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για πόλεις που τις τελευταίες δύο ημέρες [υπήρξαν] στόχοι σοβαρών επιθέσεων με πυραύλους, βομβαρδισμούς πυροβολικού. Αλλά, η μάχη για το Ντονμπάς δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Σύμφωνα, πάντως, με τις ουκρανικές αρχές, τις τελευταίες 24 ώρες οι Ρώσοι πραγματοποίησαν 24 χτυπήματα στην περιοχή του Ντονέτσκ και βομβάρδισαν 18 οικισμούς. Σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία, καταστράφηκαν 31 πολιτικοί στόχοι, ενώ άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.

«Το Λουχάνσκ απελευθερώθηκε»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε νωρίτερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ «απελευθερώθηκε» από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις των αποσχιστών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Θυμίζουμε πως, μετά την αποτυχία της πρώτης προσπάθειας για την κατάληψη του Κιέβου, η Ρωσία επικέντρωσε τις προσπάθειες της στην εκδίωξη των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ που βρίσκονται στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου οι αποσχιστές που έχουν την υποστήριξη της Μόσχας μάχονταν κατά του Κιέβου, από την πρώτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2014.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This