Σήκωσε το γάντι η Λεπέν και προτείνει συνολικό έλεγχο για χρηματοδότηση κομμάτων από το εξωτερικό!

Να γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα!

Must Read

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν ζήτησε το ίδιο να δημιουργηθεί μια επιτροπή έρευνας για την ξένη ανάμειξη στα κόμματα, αφού κατηγορήθηκε από την πλειοψηφία ότι βρίσκεται υπό ρωσική επιρροή. Να σημειωθεί ότι και στην ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται η αδιαφανής χρηματοδότηση κομμάτων, από οποιαδήποτε πηγή, ειδικά όταν αυτή η χρηματοδότηση προέρχεται από το εξωτερικό. Η μόνη αποδεδειγμένη χρηματοδότηση φυσικά μέχρι σήμερα σε ελληνικά κόμματα, δεν έγινε από το Κρεμλίνο, αλλά από τη Γερμανική Siemens.

Η αποκάλυψη μιας μελέτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τη ρωσική ανάμειξη στα δυτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, έχει απλώς εντείνει τις υποψίες για το ακροδεξιό κόμμα του Γαλλικού κοινοβουλίου.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν Εθνική Συσπείρωση (RN) κατηγορείται για σύγκρουση συμφερόντων με την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς το προκάτοχο κόμμα, το Εθνικό Μέτωπο, έχει λάβει δάνεια από ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα. Η Λεπέν όμως πέρασε στην αντεπίθεση, καθώς και στην γαλλική νομοθεσία η χρηματοδότηση από αδιαφανείς πηγές είναι παράνομη, ακόμα κι αν προέρχεται από το… Αζερμπαϊτζάν!

Η τελευταία επίθεση από την κυβέρνηση ήρθε την Τρίτη, όταν ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μερ κατηγόρησε τους βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης ότι είναι υποταγμένοι «στον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Ρωσία, στη βία του ρωσικού στρατού», κατά τη διάρκεια μιας παρέμβασης στην επιτροπή Οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης.

Ο βουλευτής του RN Ζαν-Φιλίπ Τανγκί, εξοργισμένος από τα σχόλια αυτά, δήλωσε την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου) ότι δεν δέχεται «να αμφισβητεί κανείς την πατριωτική ακεραιότητα [του]» καθώς και των συναδέλφων του στο RN.

Ως εκ τούτου, κατέθεσε, στον απόηχο των δηλώσεων του Λε Μερ, πρόταση ψηφίσματος με στόχο τη δημιουργία μιας «κοινοβουλευτικής επιτροπής έρευνας για την πολιτική, οικονομική και χρηματοπιστωτική παρέμβαση ξένων δυνάμεων» στους Γάλλους πολιτικούς ηγέτες και κόμματα, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου) ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός France Inter.

Η έννοια της «ξένης δύναμης» θα πρέπει να περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Τανγκί, όχι μόνο τα κράτη, αλλά επίσης και ξένες «οργανώσεις, εταιρείες, ομάδες συμφερόντων [και] ιδιώτες» και δεν θα πρέπει να περιορίζεται στις επιρροές από τη Ρωσία.

Αρκετά μέλη του κόμματος Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για μια τέτοια επιτροπή πριν από την εν λόγω πρόταση, αλλά κανένα δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής επίσημο αίτημα για τη σύστασή της.

Πληροφορίες από το EURACTIV

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This