Για βενζίνη στο Βέλγιο τρέχουν οι Γάλλοι, εξαιτίας της απεργίας στα διυλιστήρια

Την ώρα που οι απεργοί ζητούν αυξήσεις μισθών, Βέλγοι ακτιβιστές αποκλείουν εγκαταστάσεις, διαμαρτυρόμενοι για την ευθύνη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στην κλιματική αλλαγή και την κοινωνική κρίση

Must Read

Σαν να μην της έφτανε της Γαλλίας η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση, «έσκασε» και η απεργία στα διυλιστήρια, με αποτέλεσμα όχι μόνο να «παραλύει» η χώρα, αλλά και να αναγκάζονται οι πολίτες να… ξενιτευτούν στο γειτονικό Βέλγιο.

Ως αποτέλεσμα, τις τελευταίες ημέρες τα βελγικά πρατήρια καυσίμων κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία καταγράφουν αύξηση της ζήτησης κατά 15-20%, κατάσταση η οποία, πάντως, δεν προκαλεί ανησυχία σε ό,τι αφορά στον ανεφοδιασμό του Βελγίου. «Υπάρχουν αποθέματα. Όσο συνεχίζεται η κινητοποίηση στη Γαλλία, είμαστε σε ετοιμότητα», ανέφερε στο βελγικό πρακτορείο Belga ο Ολιβιέ Νεϊρίνκ, τεχνικός διευθυντής της Brafco, της βελγικής ομοσπονδίας εμπόρων καυσίμων.

Πολλά είναι τα γαλλικά βενζινάδικα που εδώ και ημέρες αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό τους λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στα διυλιστήρια και τις αποθήκες καυσίμων των TotalEnergies και Esso-ExxonMobil, την ώρα που οι απεργοί ζητούν αυξήσεις μισθών της τάξης του 10%, σε μια περίοδο αυξημένου πληθωρισμού και υπερκερδών των πετρελαϊκών ομίλων. Το πρόβλημα πλήττει λίγο πάνω από το 20% των πρατηρίων καυσίμων, αλλά είναι εντονότερο στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Η κατάσταση που επικρατεί στους γαλλικούς δρόμους, με τα οχήματα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων για να ανεφοδιαστούν, αποτυπώνεται στα βίντεο που κάνουν το γύρω του διαδικτύου. Σύμφωνα, εξάλλου, με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από χθες το πρωί μέχρι και σήμερα το μεσημέρι εκατοντάδες ακτιβιστές της οργάνωσης Code Rouge απέκλεισαν εγκαταστάσεις επεξεργασίας καυσίμων στο Βέλγιο, σε μια δράση «πολιτικής ανυπακοής» που ως στόχο είχε να καταδείξει την ευθύνη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στην κλιματική αλλαγή και την κοινωνική κρίση.

https://twitter.com/backtolife_2023/status/1579012528398442496

Διογκώνονται καθημερινά τα προβλήματα

Περίπου το 1/3 των σταθμών καυσίμων στη Γαλλία αντιμετώπισαν σήμερα Κυριακή σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού, έναντι ποσοστού 21% που είχαν προβλήματα την προηγούμενη ημέρα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας.

Η Γαλλία αποδέσμευσε περισσότερες ποσότητες καυσίμων από τα στρατηγικά αποθέματά της και αύξησε τις εισαγωγές της, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η υπουργός Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ, προσθέτοντας ότι: «Αυτές οι πρόσθετες ποσότητες θα επιτρέψουν την βελτίωση της κατάστασης στη διάρκεια της αυριανής ημέρας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This