Προς συμφωνία χωρίς πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου βαδίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση – Το θρίλερ συνεχίζεται

Η Γερμανία επιμένει να «πατάει πόδι», την ώρα που ο Όρμπαν κάνει... χιουμοράκι

Must Read

Οι ημέρες περνούν, ο χειμώνας έχει ήδη φτάσει στα βόρεια της Ευρώπης, αλλά οι ηγέτες των «27» εξακολουθούν να αδυνατούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που να βοηθήσει πραγματικά τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Κι ενώ το θρίλερ με το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζεται, στη Σύνοδο Κορυφής που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες ζητήθηκε ένα νέο ενημερωμένο κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο και εξετάζουν οι 27 ηγέτες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Politico, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν στο γενικό περίγραμμα των προτάσεων της Κομισιόν για την κοινή αγορά προίόντων ενέργειας και για τη μείωση της ζήτησης, με εξαίρεση δύο κράτη – μέλη, τα οποία ζήτησαν προσθήκες και διευκρινίσεις.

Το μεγάλο ζήτημα, βεβαίως, παραμένουν οι τιμές του φυσικού αερίου και ιδιαίτερα η διασύνδεσή τους με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το συγκεκριμένο θέμα διχάζει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν συμφωνούν -προς το παρόν- σε μία κοινή πολιτική, πολύ δε περισσότερο σε ένα πλαφόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία είναι εκείνη που δεν αποδέχεται το πλαφόν, ενώ η Ιταλία ζητά την επιβολή γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο, ώστε να πέσουν οι τιμές και να συμπαρασύρουν και τις υπόλοιπες ενεργειακές τιμές και ειδικότερα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι διαφωνίες για το πλαφόν δείχνουν αδύνατον να ξεπεραστούν στην παρούσα φάση, γεγονός που έχει εντείνει τις φήμες για τη διεξαγωγή έκτακτου Συμβουλίου μέσα στον Νοέμβριο, με την ελπίδα να βρεθεί μία κοινή φόρμουλα. Σύμφωνα, πάντως, με το τελευταίο κείμενο συμπερασμάτων που εξετάζουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, προστέθηκε η επισήμανση προς τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τη στρέβλωση της ενιαίας αγοράς με κινήσεις για χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Δηλαδή, οι όποιες ενέργειες γίνουν από κάθε κράτος ξεχωριστά, να μην επηρεάζουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να ανταποκρίνονται στους όρους ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς.

Επιπλέον, στο κείμενο προστέθηκε και το ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει μία ανάλυση κόστους-οφέλους και να προετοιμάσει μία πρόταση για ένα προσωρινό πλαίσιο που θα περιορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όρμπαν: «Το πλαφόν είναι σαν να ζητάς από τον μπάρμαν να πληρώσεις μισοτιμής την μπίρα σου»

Αντίθετος με το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ, μάλιστα, βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξέφρασε τη διαφωνία του στην πρόταση της Κομισιόν, γράφοντας πως «το να συζητιέται πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, είναι σαν να πηγαίνεις στο μπαρ και να ζητάς από τον μπάρμαν να πληρώσεις την μπίρα σου στη μισή τιμή…».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This