Πλησιάζει η ώρα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

Το «τσουνάμι» ακρίβειας έχει ρίξει στα... τάρταρα τη δημοτικότητα του Μπάιντεν - Ο Τραμπ ζυγίζει τα δεδομένα για την επιστροφή του στο προσκήνιο

Must Read

Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, που παραδοσιακά θεωρούνται πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές. Το αποτέλεσμα αναμένεται να αναδιαμορφώσει τις πλειοψηφίες στα δύο Σώματα του Κογκρέσου (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία), επηρεάζοντας καθοριστικά τα δύο επόμενα χρόνια της προεδρίας Μπάιντεν έως τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Το κόμμα που βρίσκεται κάθε φορά στον Λευκό Οίκο τείνει «παραδοσιακά» να μην τα πηγαίνει καλά ή, τουλάχιστον, όχι τόσο καλά στις ενδιάμεσες κάλπες, καθώς έχει ήδη υποστεί τη φθορά του πρώτου μισού της θητείας. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ελπίζει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία της κοινωνικής δυσαρέσκειας, καθώς ο πληθωρισμός και η προοπτική να διολισθήσει σε ύφεση η αμερικανική οικονομία δεν αφήνουν αδιάφορο τον μέσο Αμερικανό.

Η δημοτικότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του, καθώς οι πολίτες ανησυχούν για την ακρίβεια ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ζυγίζει τα δεδομένα για την επιστροφή του στο προσκήνιο και τη διεκδίκηση ενδεχομένως μιας νέας προεδρικής θητείας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, το 40% των Αμερικανών επιδοκιμάζει το έργο του προέδρου Μπάιντεν, ποσοστό το οποίο παρέμεινε αμετάβλητο τις τελευταίες εβδομάδες. Η χαμηλή δημοτικότητα του Μπάιντεν ενισχύει το σενάριο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 8 Νοεμβρίου, αν και οι αναλυτές εκτιμούν πως οι Δημοκρατικοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Ομως, ακόμη κι αν κερδίσουν μόνο τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι σε θέση να υψώσουν εμπόδια στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Οι προσπάθειες Μπάιντεν να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα επικεντρώνονται σε θέματα όπως η δέσμευση των Δημοκρατικών για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην άμβλωση, το οποίο περιορίστηκε δραστικά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανέτρεψε την ετυμηγορία ορόσημο στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ». Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι ανησυχούν πολύ περισσότερο για την οικονομία και τα υψηλότερα από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 ποσοστά πληθωρισμού.

Σε πανεθνικό επίπεδο

Σε πανεθνικό επίπεδο, μόνο το 8% των Αμερικανών απάντησε ότι το θέμα του δικαιώματος στην άμβλωση θα καθορίσει την ψήφο τους. Σχεδόν ένας στους τρεις ερωτηθέντες στη νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos υπέδειξε την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Το 27% ανέφερε ότι η ψήφος του θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό.

Το 20% των γυναικών ψηφοφόρων των Δημοκρατικών είπε ότι η νομιμοποίηση των αμβλώσεων είναι το βασικό θέμα που θα κρίνει την ψήφο τους τον Νοέμβριο, ενώ για το 22% κυρίαρχο ρόλο θα παίξει ο πληθωρισμός. Στους άνδρες τα ποσοστά αυτά είναι 9% και 19%, αντίστοιχα.

Πολλοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι οι κλυδωνισμοί στην οικονομία είχαν βοηθήσει τότε τον ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρέιγκαν να αποτρέψει την επανεκλογή του δημοκρατικού Τζίμι Κάρτερ στις προεδρικές εκλογές του 1980. Οι Δημοκρατικοί διαθέτουν ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή.

Στη Γερουσία ελέγχουν τις 50 από τις 100 έδρες και σε περίπτωση ισοψηφίας η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι αυτή που καθορίζει το αποτέλεσμα. Ακόμη και αν διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής, χρειάζεται να αυξήσουν σημαντικά τη δύναμή τους στη Γερουσία, αφού ο κανονισμός ορίζει ότι απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία 60 ψήφων για να περάσει ο νόμος. Η μεγάλη ελπίδα των Δημοκρατικών προκειμένου να διατηρήσουν την ισχνή πλειοψηφία των πέντε εδρών στη Βουλή και της μίας έδρας στη Γερουσία είναι οι γυναίκες και όσοι διαφωνούν με την ανελεύθερη στροφή της χώρας στο θέμα των αμβλώσεων.

«Κρυφτό» πίσω από τις τιμές στα καύσιμα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε στην απελευθέρωση περίπου 10-15 εκατ. βαρελιών στρατηγικών αποθεμάτων αργού, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών. Ηδη 180 εκατ. βαρέλια έχουν απελευθερωθεί από το απόθεμα έκτακτης ανάγκης της χώρας από τον Μάιο.

Οι Δημοκρατικοί έχουν ελπίδες εκλογικής επιβίωσης μόνον αν πείσουν το εκλογικό σώμα ότι υπεύθυνη για την άνοδο των τιμών δεν είναι η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά η ισχύς μεγάλων εταιριών που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία. Τα μέτρα που έπειτα από πολλές δυσκολίες ψηφίστηκαν από το Κογκρέσο τον περασμένο Αύγουστο προσπάθησαν να βάλουν φρένο στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, χρηματοδοτώντας την αρχή δημοσίων εσόδων ώστε να αποκτήσει τα κατάλληλα εργαλεία αποκάλυψης των περίπλοκων σχημάτων φοροαποφυγής.

Στο «παιχνίδι» της ψηφοθηρίας οι μετανάστες

Οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να φέρουν την ατζέντα πιο κοντά σε θέματα όπως είναι η οικονομία ή η μετανάστευση. Ενδεικτική η κίνηση του ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις που «έβαλε» περίπου 50 αιτούντες άσυλο από τη Βενεζουέλα μέσα σε δύο -ειδικά ναυλωμένα για αυτόν τον σκοπό- αεροπλάνα και τους μετέφερε από το Τέξας στο Μάρθας Βίνεγιαρντ της Μασαχουσέτης… για να δουν έτσι και οι πλειοψηφικά Δημοκρατικοί ψηφοφόροι του αμερικανικού Βορρά πώς είναι να μοιράζονται όλοι τα βάρη του Προσφυγικού / Μεταναστευτικού.

Ο δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ντε Σάντις (που παρουσιάζεται ως φαβορί και για το προεδρικό χρίσμα εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024) πως «κάνει προεκλογική εκστρατεία παίζοντας με τις ζωές των ανθρώπων». Πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων όμως έχουν διαφορετική άποψη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This