Οργή Ρεπουμπλικάνων κατά Τραμπ μετά την πρώτη ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές

Must Read

Την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από την κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ το 2024 ζητούν «ορκισμένοι» επικριτές του Ρεπουμπλικάνοι, μετά τα πρώτα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, όπου βρήκαν νικητές τους Δημοκρατικούς.

Την ίδια ώρα, η ανώτερη σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ανίτα Νταν παρουσίασε τις ισχυρότερες μέχρι τώρα ενδείξεις ότι ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Με τον πληθωρισμό στο 8% και τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής για τον Πρόεδρο Μπάιντεν, οι Ρεπουμπλικάνοι ήλπιζαν να κάνουν μεγάλα βήματα στην ανακατάληψη του Κογκρέσου, ενόσω οι δημοσκόποι και οι «ειδικοί» για εβδομάδες προειδοποιούσαν για ένα επικείμενο «κόκκινο κύμα» που όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Πάραυτα, εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στο να κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που είναι θα σημαντικό για τον περιορισμό των φιλοδοξιών του Προέδρου Μπάιντεν. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί είχαν καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο, με το BBC να αναλύει τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό:

  • Δεν αφορούσαν όλα στην οικονομία

Ο πληθωρισμός και η οικονομία, ενώ ήταν στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών των ψηφοφόρων, αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν τόσο επιζήμια θέματα για τους Δημοκρατικούς από ότι φοβόντουσαν, επιτρέποντας στα μηνύματά τους -για τα δικαιώματα των αμβλώσεων και τις προειδοποιήσεις ότι η αμερικανική δημοκρατία κινδύνευε- να ακουστούν.

  • Δυναμική δημοκρατική βάση

Τα αρχικά στοιχεία των ψηφοφόρων υποδηλώνουν ότι η προσέλευση στις κάλπες βρισκόταν σε ένα ιστορικό υψηλό για ενδιάμεσες εκλογές σε πολλές περιοχές της χώρας. Το γεγονός αυτό ερμηνεύτηκε από ορισμένους εν μέρει σε μια δημοκρατική βάση, που οδηγούνταν από νέους ανθρώπους, με κίνητρο ζητήματα όπως τα δικαιώματα υπέρ των αμβλώσεων.

  • «Δημοψήφισμα» για τον Τραμπ

Οι φετινές ενδιάμεσες εκλογές θεωρήθηκαν από αρκετούς ως τελική «δοκιμή» για την κληρονομιά του Ντόναλντ Τραμπ και τη συνεχιζόμενη επιρροή του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ο Jon Taylor του Πανεπιστημίου του Τέξας πρότεινε ότι πολλοί ψηφοφόροι μπορεί να αποφάσισαν να ψηφίσουν, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν την επιρροή του Τραμπ στο κόμμα.

«Δικάζουν» τον Τραμπ

Μια μόλις ημέρα αφότου οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τη Γερουσία των ΗΠΑ και καθώς συνεχίζουν να κερδίζουν κούρσες ανατροπής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι επιχειρούν να ρίξουν ευθύνες στον πρώην πρόεδρο. Πρόκειται, σε γενικές γραμμές, για τους «συνήθεις υπόπτους» που ασκούν τακτικά κριτική στον εκκεντρικό επιχειρηματία, σημειώνει το BBC.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το ίδιο ρεπορτάζ, το πραγματικό τεστ για τον τέως πρόεδρο θα είναι το πως θα συμπεριφερθούν οι μακροχρόνιοι σύμμαχοί του – άνθρωποι όπως ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνας, μέλη του συντηρητικού κόμματος της Βουλής για την Ελευθερία ή εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες. Τι θα κάνουν όλοι αυτοί όταν ο Τραμπ πραγματοποιήσει ομιλία στην πολιτεία τους και εάν ανακοινώσει πως θα είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος; Θα διακινδυνεύσουν να μην είναι «επαρκώς υποστηρικτικοί» απέναντί του; Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, οι σύμμαχοι του Τραμπ πιέζουν τους Ρεπουμπλικάνους που ενδιαφέρονται για ηγετικές θέσεις στο Κογκρέσο να υποστηρίξουν δημόσια τις προεδρικές φιλοδοξίες του. Η Elise Stefanik, μέλος του Κογκρέσου από τη Νέα Υόρκη, το έχει πράξει. Εάν ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά της, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι, παρά τα όσα έχουν συμβεί, οι φιλόδοξοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί εξακολουθούν να βλέπουν την πορεία τους προς την επιτυχία να εξαρτάται από την «ευλογία» του τέως προέδρου.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This