Κυριακή, 2 Απριλίου 2023

Το μέτωπο Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου στην «αρένα» για τα F-16

Συντάκτης: Newsroom

Στόχος της συνάντησης των ΥΠΕΞ Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον δεν ήταν η ανακοίνωση αμερικανικής αναβάθμισης και πώλησης F-16 στην Τουρκία, διότι το σχετικό αίτημα του προέδρου Μπάιντεν βρίσκεται για έναν μήνα στο Κογκρέσο. Στόχος της συνάντησης Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον, ύστερα από πρόσκληση Μπλίνκεν, ήταν να καταστεί σαφές σε όλους ότι Ουάσινγκτον και Αγκυρα συμφωνούν και βαδίζουν μαζί βήμα βήμα για την απόκτηση των συνολικά 120 F-16 από την Τουρκία.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Στόχος της συνάντησης ήταν το «μέτωπο Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου» να επιτεθεί εναντίον του Κογκρέσου και της «ομάδας Μενέντεζ», δηλαδή των γερουσιαστών και από τα δύο κόμματα της αμερικανικής Βουλής που υποστηρίζουν το βέτο Μενέντεζ στην πώληση των F-16, αν η Αγκυρα δεν σταματήσει τις παράνομες υπερπτήσεις στα νησιά του Αιγαίου.

Στόχος ακόμα του «μετώπου Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου» ήταν να πείσει τους αντιτιθέμενους ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παρανομεί στο Αιγαίο με τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και με την «καταδίωξη» τουρκικών αεροσκαφών, όταν αυτά περνούν πάνω από νησιά του Αιγαίου με -κατά την έκθεση του Κογκρέσου- disputed (διαφιλονικούμενο) καθεστώς, νησιά, δηλαδή, που δεν ανήκουν στην Ελλάδα.

Προς τούτο, το φιλότουρκο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έριξε πρωθύστερα «στην αρένα» την κατάπτυστη έκθεση του Κογκρέσου, η οποία καθιστά το βέτο Μενέντεζ για τις παράνομες τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά «νομικά αβάσιμο», υποστηρίζοντας ότι τα νησιά αυτά είναι disputed (διαφιλονικούμενα νησιά) και δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία.

Δεν είναι καθόλου αμελητέα η «λεπτομέρεια» ότι η συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβουσογλου συνέπεσε με το πρώτο αίτημα Μπάιντεν προς το Κογκρέσο να υπερψηφίσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ανοίγοντας έτσι για έναν μήνα τις διαδικασίες στο Κογκρέσο πριν από την απόφασή του.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου πήρε αγκαλιά την ευνοϊκή για την Τουρκία έκθεση του Κογκρέσου, τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, αλλά και τις δηλώσεις Δένδια στην Αγκυρα για τον εξοπλισμό των ελληνικών νήσων, και στις πολλαπλές παρασκηνιακές συναντήσεις του στο αμερικανικό έδαφος προσπάθησε να αποδείξει στο Κογκρέσο -μέσω Μπλίνκεν- ότι η Ελλάδα είναι παράνομη και εξοπλίζει τα νησιά σε βάρος της Τουρκίας (με βάση τις δηλώσεις Δένδια) και παραβιάζει τη νομιμότητα των 6-10 ν.μ. στον εναέριο χώρο του Αιγαίου (σύμβαση ΙCΑΟ, σύμβαση Θάλασσας), καθώς, επίσης, και τα σχέδια πτήσης.

Με άλλα λόγια, στόχος της συνάντησης Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου ήταν να εξαφανιστούν οι αντιδράσεις Μενέντεζ και να εδραιωθούν, με την πολιτική βοήθεια Μπάιντεν και Μπλίνκεν, οι τουρκικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι έχει στο πλευρό του την κυβέρνηση Μπάιντεν για την πώληση και αναβάθμιση των F- 16 στην Τουρκία, υποβαθμίζοντας εμφανώς τη στάση του Κογκρέσου: «Τώρα ακούγεται μόνο η φωνή του Μενέντεζ, αλλά ίσως ακουστούν και άλλες φωνές. Στις προσπάθειες παρεμπόδισης της πώλησης των F-16 με τα βήματα που κάνουν, αν η διοίκηση των ΗΠΑ δείξει αποφασιστικότητα, το ζήτημα θα λυθεί».

«Προβοκάτσιες»

Και ενισχύοντας την επιχειρηματολογία του απέναντι στην Ελλάδα, ανέφερε: «Τώρα ακούγεται μόνον η φωνή του Μενέντεζ, αλλά κάθε υποστήριξη στην Ελλάδα σημαίνει τη συνέχιση της προκλητικής πολιτικής της Ελλάδας, και δώσαμε παραδείγματα για τις προβοκάτσιές της… Εχει αλλάξει η ισορροπία, αν και κάποιοι επιχείρησαν με δηλώσεις τους να κρατήσουν ισορροπίες, στην πράξη έχει χαλάσει η ισορροπία. Αυτό δεν το λέω μόνο για κάποιες δηλώσεις του Μενέντεζ και κάποιων άλλων που προσπαθούν να εμποδίσουν την πώληση των F 16 στην Τουρκία. Εδώ η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νήσων, και αυτό με τεθωρακισμένα των ΗΠΑ».

Σημειώνεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στην «κοινή δήλωση» ΗΠΑ – Τουρκίας, αλλά και στην ενημέρωση Τύπου, έκανε ό,τι μπορούσε να περάσει στα μαλακά τη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Τσαβούσογλου να επιμένει ότι η πώληση F-16 και το τουρκικό βέτο στο ΝΑΤΟ καθόλου δεν σχετίζονται.

Στον αντίποδα, η Αθήνα παρακολουθεί μοιρολατρικά την εξέλιξη σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας της αμερικανοτουρκικής συμφωνίας για τα τουρκικά F- 16. Ο κ. Μητσοτάκης παίρνει προεκλογικά τα βουνά και ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαύεται.

Με τον αναβαθμισμένο στόλο της, η Τουρκία θα μπορεί να μας επιτεθεί σε τέσσερα χρόνια

Σε περίπτωση παραχώρησης στην Τουρκία και αναβάθμισης 120 F-16 και παραχώρησης 20 F-35 στην Ελλάδα, η κατάσταση για την Ελλάδα θα εξελιχθεί δραματικά.

Σήμερα και για επόμενα περίπου τέσσερα χρόνια η Τουρκία δεν έχει και δεν θα έχει δυνατότητες για ανάληψη προσπάθειας επιθετικής ενέργειας σε βάρος Ελλάδας. Ομως έπειτα από τέσσερα πέντε χρόνια, με όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναβαθμισμένα και τα καινούργια, θα μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και στρατιωτικά κυριαρχία στο Αιγαίο.

Στην έκθεση του Κογκρέσου πονηρά και ψευδώς αναγράφεται ότι οι S-400 της Τουρκίας είναι ακόμα στα κουτιά, μολονότι έχουν καταστεί επιχειρησιακοί εδώ και ενάμιση χρόνο, και μολονότι το έχει δηλώσει και η τουρκική κυβέρνηση.

Οι S-400, δηλαδή τα ραντάρ, είναι τα μοναδικά στον κόσμο που μπορούν να αποκαλύπτουν stealth (αόρατα) αεροσκάφη όπως είναι τα F-35, γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, κατασκευάστηκαν και κυρίως για τα stealth αεροσκάφη (σ.σ.: μέχρι σήμερα η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει S-400, διότι δεν υπάρχουν stealth αεροσκάφη και τα κρατάει σε περίπτωση εμπλοκής του ΝΑΤΟ).

Τα ελληνικά F-35 με τους τουρκικούς S-400 υποβαθμίζονται, διότι χάνουν το πλεονέκτημα του stealth και υποβαθμίζονται σε αεροσκάφη 3ης γενιάς κάτω από τα F-16, και τούτο λόγω μικρότερης ευελιξίας των F-35 σε σχέση με τα F-16. Δηλαδή, η Ελλάδα θα πάρει τα F-35 και με τους τουρκικούς S-400 θα είναι σαν να έχει πάρει F-16 μπακατέλες.

Πληρώνουμε, δηλαδή, δυόμιση φορές παραπάνω τα F-35 για να έχουμε στην πράξη F-16, λόγω των S-400 της Τουρκίας.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνα Vs ΗΠΑ: Σε νέα και πιο επικίνδυνη φάση!

Το νέο τεύχος του βρετανικού περιοδικού «The Economist» έχει εξώφυλλο με τίτλο «Είναι χειρότερο...

Αμήχανη η Δύση, έξαλλος ο Ζελένσκι με την ανάληψη της προεδρίας του ΣΑ του...

Ορισμένοι στη Δύση μίλησαν για «πρωταπριλιάτικο αστείο». Αλλά η κίνηση προβλεπόταν. Επισήμως, από το...

Ράπισμα Χριστοδουλίδη στον «τουρκόφιλο» Μητσοτάκη!

Το οργιώδες παρασκήνιο: Οι Βρυξέλλες προωθούσαν υποψηφιότητα Δημητριάδη για τον IMO!

Στιγμές πανικού στο Ιλινόις: Κατέρρευσε οροφή πριν από συναυλία – Ένας νεκρός και 28...

Οι ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ άφησαν πίσω τους...

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στη βόρεια Ισπανία – Δεκάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια...

Καλύτερη είναι η εικόνα από το μέτωπο των πυρκαγιών που μαίνονται τις τελευταίες ημέρες...

Τρεις νεκροί και εκτεταμένες ζημιές από ανεμοστρόβιλο στο Άρκανσας

Φονικό είναι το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου που έπληξε χθες με μανία την πολιτεία του...

Επικό τρολάρισμα της Ζαχάροβα για την πορνοστάρ και τον δημοσιογράφο

Η εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα απάντησε καυστικά στις κατηγορίες του Λευκού...

Έβαλε στο μάτι την ηγεσία του NATO η Ούρσουλα;

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φέρεται να συγκαταλέγεται στους υποψήφιους...

Εγκρίθηκε από το ΔΝΤ η βοήθεια «μαμούθ» για την Ουκρανία

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε σήμερα πακέτο βοήθειας ύψους 15,6 δισεκ....

Κόλαση φωτιάς στη βόρεια Ισπανία, με 120 πυρκαγιές να «καταπίνουν» δασικές εκτάσεις

Aποτέλεσμα εμπρησμού είναι, σύμφωνα με τις αρχές, οι περισσότερες από τις συνολικά 119 πυρκαγιές...

Τέσσερις νεκροί στη Νορβηγία: Παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα

Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας αλλοδαπός τουρίστας, σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδες σήμερα στη...

Μπλόκο του ΝΑΤΟ στο TikTok για λόγους ασφαλείας

Μετά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλες χώρες,...

Σέξι υφυπουργός του Μακρόν τυλιγμένη με τη γαλλική σημαία στο επόμενο Playboy!

Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien έκανε μια αποκάλυψη για το επόμενο τεύχος του γνωστού...

Δυο εκτροχιασμοί τρένων στην Ελβετία με πολλούς τραυματίες

Δύο ξεχωριστοί εκτροχιασμοί τρένων προκάλεσαν τους τραυματισμούς πολλών ανθρώπων στην Ελβετία, ανακοίνωσε η ελβετική...

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου στο twitter μέσα από το νοσοκομείο

O πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε τις νέες τεχνολογίες για να επικοινωνήσει με τους πιστούς από...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία: Βραζιλία και Κίνα εγκαταλείπουν το δολάριο

Η Βραζιλία και η Κίνα φέρεται να έχουν συνάψει συμφωνία για να εγκαταλείψουν το δολάριο των ΗΠΑ υπέρ των δικών τους νομισμάτων στις διμερείς...

Δανάη Κούστα: Η καλλονή κόρη του Γιάννη Κούστα σε σπάνια δημόσια εμφάνιση

Η κόρη του Γιάννη Κούστα και της πρώην συζύγου του Σοφίας Γιαννακοπούλου, Δανάη Κούστα είναι μια εντυπωσιακά όμορφη κοπέλα και την είδαμε σε μια...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την ποινή-χάδι στον νταή της Αργυρούπολης

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό που φορούσε στα γυρίσματα πακιστανικού σίριαλ, που θα παιχτεί στο Netflix.Από τον Ηλία Μαραβέγια«Επαθα...

Ο «ολιγάρχης» κάνει δώρο τον Κασιδιάρη στον Κυριάκο;

Όσο η Χρυσή Αυγή ήταν στο ελληνικό κοινοβούλιο, διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον συγκεκριμένο ολιγάρχη, ο οποίος επίσης στήριξε με όλες του τις δυνάμεις...

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα (Κ. Λαμπροπούλου) φωνάζει στον τυχαίως ευρεθέντα μπροστά της Φώτη Φαγκρή (Β. Λογοθετίδη) διάφορα ακαταλαβίστικα. Ο...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήγε σε γνωστή καφετέρια για να συναντηθεί με πολίτες. Βέβαια, τα πράγματα...

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Κινείται νομικά εναντίον του Γιώργου Λιάνη για την προσβολή της μνήμης της μητέρας του

O Γιώργος Λιάνης έδωσε μια συνέντευξη στον Τάσο Τρύφωνος και την εκπομπή “Τετ α Τετ” και αναφέρθηκε στην προσωπική του ζωή και στις γυναίκες...

NEWSROOM