Ο Σολτς «λύγισε»: Η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία, μετά τις μαζικές πιέσεις

Η Πολωνία είχε ήδη αποφασίσει να στείλει Leopard στο Κίεβο, «παρακάμπτοντας» τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ άρματα μάχης θα στείλουν και οι ΗΠΑ

Must Read

Η Γερμανία αποφάσισε, τελικά, να εγκρίνει την αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 στην Ουκρανία, καθώς, ως φαίνεται, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπέκυψε στις πιέσεις τόσο των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων της χώρας, όσο και τις ενδοκυβερνητικές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η απόφαση αφορά την παράδοση από τη Γερμανία τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6. Το περιοδικό επισημαίνει ότι και άλλοι σύμμαχοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και να ενισχύσουν με άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό.

Ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τετάρτη στη γερμανική βουλή την παράδοση γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε στο Politico αξιωματούχος με γνώση του θέματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιβεβαιώσει, επίσης, ότι η Γερμανία θα επιτρέψει σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, να στείλουν τα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, η «Wall Street Journal» και το «Bloomberg» με δημοσιεύματα τους αποκάλυψαν ότι, πέρα από τα γερμανικά Leopard 2, στην Ουκρανία θα παραδοθούν και άρματα μάχης τύπου Μ1 Abrams από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη «WSJ», η κίνηση αυτή θα αποτελέσει μέρος μιας συμφωνίας με τη Γερμανία, η οποία συνεπάγεται την αποστολή ενός μικρού αριθμού αρμάτων μάχης Leopard 2 από τη Γερμανία στο Κίεβο, καθώς και την έγκριση του Βερολίνου για την προμήθεια αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής από την Πολωνία και άλλες χώρες.

Αποστολή αρμάτων μάχης M1 Abrams από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση τείνει υπέρ της μεταφοράς σημαντικού αριθμού αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, με τη «WSJ» να αναφέρει, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι μια ανακοίνωση σχετικά με τις παραδόσεις θα μπορούσε να γίνει ήδη αυτή την εβδομάδα.

Από την πλευρά του, το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News αναφέρθηκε σε ανώνυμο αξιωματούχο του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμος να μεταφέρει 10 άρματα μάχης Abrams στο Κίεβο, προκειμένου να επηρεάσει τη Γερμανία, η οποία δεν είχε -ακόμη τότε- λάβει απόφαση για παραδόσεις αρμάτων μάχης Leopard 2 στο Κίεβο.

Η Πολωνία είχε στείλει αίτημα στις γερμανικές για επανεξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το πρακτορείο «Bloomberg», επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέουζ Μοραβιέτσκι είχε δηλώσει ότι η Βαρσοβία σκόπευε να σχηματίσει έναν εναλλακτικό συνασπισμό χωρών, έτοιμων να προμηθεύσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, στην περίπτωση που η Γερμανία δεν συμφωνούσε να μεταφέρει τα τεθωρακισμένα οχήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολωνική κυβέρνηση είχε ήδη αποφασίσει να προμηθεύσει την Ουκρανία με έως 14 άρματα μάχης, ανεξάρτητα από τη θέση του Βερολίνου.

Σημειώνεται ότι, την περασμένη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία τακτική συνάντηση των υπουργών Άμυνας από περίπου 50 χώρες, με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους να δηλώνει μετά την ολοκλήρωσή της, ότι οι συμμετέχοντες δεν είχαν λάβει ακόμη απόφαση, σχετικά με την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




*φωτο αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This