Η αποστολή της ΕΜΑΚ στην Τουρκία: «Δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρούς στα συντρίμμια»

Τραγωδία δίχως τέλος με περισσότερους από 16.000 νεκρούς

Must Read

Λιγοστεύουν τα χρονικά περιθώρια ενώ οι ελπίδες εξανεμίζονται ώρα με την ώρα, για επιζώντες σε Τουρκία και Συρία. Η ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές είναι συγκινητική. Καθημερινά καταφτάνουν διασώστες και συνεργεία από όλο τον κόσμο. 

Νύχτα-μέρα επιχειρεί η ΕΜΑΚ για να σώσει ανθρώπινες ζωές. Για δύο μέρες στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο στο Χατάϊ επιχειρούν Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ, δίνοντας μεγάλη μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να απεγκλωβίσουν όσο το δυνατό περισσότερα άτομα. Αναλυτικότερα, οι συνθήκες στη γειτονική Τουρκία και τη Συρία είναι δραματικές μετά τον φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 15.383 άτομα και στις δυο χώρες. Ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Μπαλάφας τόνισε ότι η ελληνική αποστολή έχει «ανασύρει πέντε ζωντανούς και πέντε νεκρούς από τα συντρίμμια», ενώ πρόσθεσε ότι «δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρά άτομα στα συντρίμμια».

 


«Με βάση το πρωτόκολλο σε μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς – αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος – να “ξοδεύεις” χρόνο για νεκρό όταν δίπλα σου έχεις φωνές που καλούν σε βοήθεια.

Στους νεκρούς δουλέψαμε, γιατί πίσω τους υπήρχαν ζωντανοί. […] Σε αυτές τις ώρες πρέπει να αποφασίσουμε για ζωή και θάνατο με τα στοιχεία που έχουμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, ένα εργαλείο που αφορά τους διασώστες για το πώς θα αποφασίσουν το ένα ή το άλλο», είπε. Όπως εξήγησε, η ελληνική ομάδα διάσωσης αποτελείται από 36 πυροσβέστες, 8 μέλη του ΕΚΑΒ, 3 γιατρούς και 5 παραϊατρικούς και τον διευθυντή του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα. «Σε κοντινή απόσταση από εμάς δουλεύουν 10 ομάδες ενώ συνολικά στο πεδίο είναι 88 ομάδες στις οποίες θα προστεθούν άλλες 14 που κινούνται και θα είναι τις επόμενες ώρες στην Τουρκία. […] Η ομάδα έχει δορυφορικά τηλέφωνα, αρκετοί έχουν ανοιχτά κινητά και δυνατότητα για δεδομένα αλλά αυτό συχνά πυκνά διακόπτεται. Είχαμε προβλήματα με τις μετακινήσεις μας, μας βοήθησε αρκετά η AFAD. Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα τείνουν σε μια καθημερινότητα», επεσήμανε.

 


Ανάμεσα σε πέτρες, χώμα και συντρίμμια οι Έλληνες διασώστες συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους να ανασύρουν ζωντανούς όσους περισσότερους εντοπίσουν, παρόλο που ο χρόνος και οι άσχημες καιρικές συνθήκες είναι εναντίον τους. Χάρη στις επίμονες προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, που έστειλε η χώρα μας ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, έχουν ανασυρθεί – μέχρι χθες αργά το απόγευμα- πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων δυο κορίτσια ηλικίας 7 και 9 ετών, ένα αγόρι 17 ετών, μια γυναίκα 20 ετών καθώς και ένας 50χρονος άνδρας.

 




Διαβάστε ακόμα: 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This