Πάνω από 17.500 νεκροί από τον σεισμό – 7χρονος σώθηκε μετά από 70 ώρες! – 90 τόνους βοήθεια στέλνει η Ελλάδα

Φτάνει και η βοήθεια στην Συρία - Σπίτια σε ένα χρόνο επανέλαβε ότι θα φτιάξει ο Ερντογάν

Must Read

Όσο περνούν οι ώρες ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον καταστροφικό σεισμό των 7.8 Ρίχτερ που έπληξε την Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και την Συρία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότεροι από 17.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά και στις δύο χώρες!

Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, 14.351 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία, ενώ στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 17.513.

Συνεχίζονται οι διασώσεις

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο που επιχειρούν στην Τουρκία ώστε να βρουν ζωντανούς ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια.

Μπορεί να έχουν περάσει περισσότερες από 70 ώρες, όμως, ζωή υπάρχει ακόμα και έρχεται στο φως χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του 7χρονου Αχμέτ Ερντέμ ο οποίος ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια κτηρίου στην πόλη Αντιγιαμάν στην περιοχή Καχραμανμαράς 70 ώρες μετά τον φονικό σεισμό!

Μάλιστα, το βίντεο από την διάσωση πραγματικά προκαλεί συγκίνηση και ανατριχίλα καθώς ο μικρός ζητά από τους διασώστες τσίχλα και εκείνοι του απαντούν:

«Θα σου δώσουμε τσίχλα Αχμέτ. Έχουμε ήδη έτοιμο και ψωμί με σοκολάτα. Έλα Αχμέτ μου, έλα αγόρι μου».

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι πρώτες λέξεις του 7χρονου Αχμέτ όταν βγήκε από τα συντρίμμια ήταν «αύριο έχω σχολείο»!

Τα πλάνα από τη διάσωση του 7χρονου μετά τον σεισμό στην Τουρκία αναδημοσίευσε και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου ο οποίος στη λεζάντα έγραψε «είσαι το μέλλον και η ελπίδα της Τουρκίας».

Δείτε το βίντεο:

Οι συγκλονιστικές διασώσεις

Σήμερα, Πέμπτη, ένα συγκλονιστικό βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας από το Al Jazeera το οποίο δείχνει την διάσωση της μικρής Ελένης στην πόλη Χατάι η οποία έμεινε κάτω από τα ερείπια 69 ολόκληρες ώρες!

Τεράστια χαρά και ελπίδα σκόρπισε η διάσωση ενός μικρού παιδιού και ενός ενήλικα από τα ερείπια κτηρίου στην πόλη Αντάκια στην επαρχία Χατάι  από τους διασώστες στη Νότια Κορέα.

Στην περιοχή Καχραμανμαράς πυροσβέστες από την Αττάλεια έσωσαν τον νεαρό Ντογκάν Ακόκ 64 ώρες μετά τον φονικό σεισμό με το αγόρι να γράφει στα συντρίμμια τη φράση «μην χάνετε την ελπίδα σας» ενώ διασώθηκε και ένα ακόμα μικρό αγόρι στην ίδια περιοχή ο οποίος ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης συνομιλούσε με τον πατέρα του και του φώναζε «έλα να με βοηθήσεις»…

Στο παρακάτω βίντεο καταγράφεται η συγκλονιστική προσπάθεια των διασωστών να βγάλουν από τα συντρίμμια ένα παιδί και δύο γυναίκες, 50 ώρες μετά τον σεισμό:

Τέλος, στην πόλη Μαλτάια διασώστες κατάφεραν μετά από 77 ώρες να σώσουν τον 60χρονο Μεράλ Νακίρ που είχε εγκλωβιστεί στον πρώτο όροφο ενός 6οροφου κτηρίου χάρη στη βοήθεια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου «Κοπούκ».

Πάντως, όσο περνούν οι ώρες δυσκολεύουν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να εντοπίζουν επιζώντες στα ερείπια.

«Καίμε παγκάκια!»

Την ίδια ώρα οι διασωθέντες περνούν δραματικά ώρες μέσα σε συνθήκες ψύχους. Αν και έχουν επιστρατευτεί διάφοροι χώροι για την φιλοξενία επιζώντων όπως τέμενη και σχολεία, ωστόσο, τα κρεβάτια δεν φτάνουν για όλους.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που διανυκτερεύουν στα οχήματά τους ή φτιάχνουν πρόχειρα καταλύματα προκειμένου να στεγαστούν.

«Τα παιδιά μας έχουν παγώσει», καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.

«Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο», προσθέτει. «Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές», τονίζει αναφερόμενος στις τουρκικές αρχές.

Τριώροφα σε ένα χρόνο προανήγγειλε ο Ερντογάν

Στο Γκαζιαντέπ, μια από τις περιοχές της Τουρκίας οι οποίες καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά από τον σεισμό βρέθηκε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στα θύματα του σεισμού και στα κτίρια που έπεσαν τονίζοντας πως σε ένα χρόνο θα χτιστούν από την αρχή τριώροφα και τετραόροφα κτίρια.

«Στόχος είναι να χτίσουμε ξανά τα σπίτια που καταστράφηκαν μέσα σε ένα χρόνο, τα ισόγεια και 3-4 ορόφους. Παράλληλα θα δώσουμε 10.000 λίρες (494 ευρώ) μετρητά στους πολίτες για την πρώτη μεταβατική περίοδο».

Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρήσει άμεσα η διανομή λυόμενων που έρχονται από το εξωτερικό ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για πολιτική εκμετάλλευση της κατάστασης.

«Μην ανησυχείτε θα κάνουμε γρήγορα τις διαδικασίες και θα παραδώσουμε τα σπίτια σε αυτές τις 10 περιοχές όπως κάναμε μετά τους μεγάλους σεισμούς σε Βαν, Μαλάτια, Ιζμίρ όπου παραδώσαμε τα σπίτια γρήγορα στους ιδιοκτήτες τους» κατέληξε ο Ερντογάν.

Επίσης, έκανε ειδική αναφορά σε πλιάστικα σε καταστήματα που έχουν καταγραφεί σε ορισμένες από τις σεισμόπληκτες περιοχές προσθέτοντας ότι με την ψήφιση σήμερα της κατάστασης έκτατης ανάγκης στις 10 αυτές περιοχές «το κράτος θα παρεμβαίνει σε τέτοια περιστατικά».

Η βοήθεια από την Ελλάδα

Τέσσερις πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποστείλει τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα στην Τουρκία ενώ αναμένονται άλλες δυο. Η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε 90 τόνους.

Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών, καλύπτεται κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής αποτελεί χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την ενίσχυση των περιοχών, που επλήγησαν στην Τουρκία αναχωρεί αύριο από την Αθήνα.

Τρία φορτηγά και διασωστικό όχημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στελεχωμένα από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του, θα μεταφέρουν περίπου 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα μακράς διάρκειας, σκηνές, κουβέρτες υπνόσακους, είδη ατομικής υγιεινής κ.α.), που θα παραδοθεί απευθείας στις αποθήκες της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, στο κέντρο της πληγείσας περιοχής.

Σημειώνεται ότι άμεσα θα υλοποιηθεί η επόμενη αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με προορισμό τη Συρία.

Φτάνει και η βοήθεια στην Συρία

Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας πέρασε σήμερα το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, επεσήμανε αξιωματούχος.

Ο ανταποκριτής του AFP είδε έξι φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν κυρίως σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, να εισέρχεται στο συριακό έδαφος από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Μάζεν Αλούχ, αξιωματούχο στο συνοριακό πέρασμα, πρόκειται για βοήθεια η οποία αναμενόταν πριν από τον σεισμό της Δευτέρας.

Λίγο νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκαίρ Πέντερσεν είχε δηλώσει ότι οι Σύροι που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό έχουν ανάγκη «περισσότερα από τα πάντα» σε ό,τι αφορά τη βοήθεια.

«Έχουμε ανάγκη από ζωτικής σημασίας βοήθεια», είχε τονίσει ο Πέντερσεν μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη.  «Την έχουν απελπισμένα ανάγκη άμαχοι όπου κι αν βρίσκονται, ανεξαρτήτως συνόρων και ορίων. Την έχουμε άμεσα ανάγκη μέσω των πιο γρήγορων, πιο άμεσων και πιο αποτελεσματικών οδών».

«Λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε ανθρωπιστική βοήθεια» από το Μπαμπ αλ Χάουα, είχε σημειώσει ο ίδιος, ζητώντας «να μην πολιτικοποιηθεί» η παροχή βοήθειας στον συριακό λαό, ώστε να φτάσει εκεί που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Παράλληλα η Τουρκία προσπαθεί σήμερα να ανοίξει άλλα δύο συνοριακά περάσματα με τη Συρία ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη γειτονική της χώρας.

Το Μπαμπ αλ Χάουα, που βρίσκεται στην επαρχία Χατάι στη νότια Τουρκία, είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό πέρασμα μέσω του οποίου παραδίδεται ζωτικής σημασίας βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας, βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Κάποιοι δρόμοι στη συριακή πλευρά των συνόρων έχουν υποστεί ζημιές. Η βοήθειά μας και η διεθνής βοήθεια δυσκολεύεται να περάσει λόγω των καταστροφών»,  είχε σημειώσει χθες Τετάρτη το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Για τον λόγο αυτό, προσπαθούμε να ανοίξουμε δύο άλλα περάσματα», είχε δηλώσει. «Για ανθρωπιστικούς λόγους εξετάζουμε επίσης το άνοιγμα συνοριακών περασμάτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης» της Συρίας, είχε προσθέσει.

Η ανθρωπιστική βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας φτάνει μέσω της Τουρκίας βάσει ενός διασυνοριακού μηχανισμού που δημιουργήθηκε το 2014 έπειτα από απόφαση του ΟΗΕ, η οποία ανανεώνεται τακτικά. Τον μηχανισμό αυτό αμφισβητούν η Δαμασκός και η σύμμαχός της Ρωσία, καθώς θεωρούν ότι παραβιάζει τη συριακή κυριαρχία.

Δείτε επίσης:

Σώζουν ακόμα ζωντανούς ανθρώπους στην Τουρκία – Καίνε παγκάκια οι διασωθέντες – Ετοιμάζουν μαζικούς τάφους στη Συρία

Η αποστολή της ΕΜΑΚ στην Τουρκία: «Δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρούς στα συντρίμμια»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This