Η Ε.Ε. εκτιμά πως η οικονομία της Ευρώπης δεν κινδυνεύει από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

«Δεν φαίνεται να έχει την οποιαδήποτε διασύνδεση ή να δημιουργεί την οποιαδήποτε απειλή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» σχολίασε σχετικά ο Γιάννης Οικονόμου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Must Read

Με τη «βόμβα» που έσκασε στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία ξύπνησε μνήμες της οικονομικής κρίσης του 2008 και της χρεοκοπίας της Lehman Brothers, ήταν αναμενόμενο να υπάρξει έντονη ανησυχία για ενδεχόμενες άμεσες συνέπειες και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ωστόσο, τόσο ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος «μετάδοσης» στην Ευρώπη των συνεπειών της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

«Δεν βλέπουμε συγκεκριμένο κίνδυνο μετάδοσης. Φυσικά παρακολουθούμε την κατάσταση σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Λαμβάνουμε υπόψη μας την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι αρχές των ΗΠΑ για την αποφυγή μετάδοσης στις ΗΠΑ. Και επίσης τονίζουμε το γεγονός ότι όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες (όχι μόνο οι μεγαλύτερες) εφαρμόζουν τα προληπτικά πρότυπα της Βασιλείας. Αμεσα δεν υπάρχει μετάδοση, η πιθανότητα έμμεσου αντίκτυπου είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο Μπρουνό Λεμέρ ανάφερε πως δεν βλέπει κάποιο συγκεκριμένο κίνδυνο μετάδοσης για τη Γαλλία. «Προφανώς παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά. Θέλω να επιβεβαιώσω ότι δεν βλέπουμε κανέναν κίνδυνο μετάδοσης για τη Γαλλία, αφενός επειδή οι γαλλικές τράπεζες δεν εκτίθενται στην τράπεζα Silicon Valley και αφετέρου επειδή το γαλλικό τραπεζικό οικονομικό μοντέλο είναι πολύ διαφορετικό με τη διαφοροποίηση της έκθεσης των γαλλικών τραπεζών και ένα υγιές σύστημα εποπτείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση ώρα με την ώρα. Προς το παρόν, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει αντίκτυπος στις βελγικές τράπεζές μας», δήλωσε με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Βινσεντ Βαν Πέντεγκεμ. «Έχουμε ένα πολύ σαφές ευρωπαϊκό και βελγικό ρυθμιστικό πλαίσιο που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση και αυτό φυσικά μας βοηθά να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, να αναφέρει πως οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τη ρυθμιστική αρχή τραπεζών για τις εξελίξεις, αλλά και για το τι σημαίνει η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας για τις τράπεζες της Ευρωζώνης. «Λαμβάνουμε υπόψη την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αρχών των ΗΠΑ. Εντός της Ε.Ε. υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της τράπεζας Sillicon Valley. Είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες εθνικές αρχές», δήλωσε σχετικά.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Οικονόμου: Δεν φαίνεται οποιαδήποτε απειλή για την Ελλάδα

Στο ζήτημα της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου, καλούμενος να σχολιάσει τις τρομακτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ προέβη σε μια καθησυχαστική δήλωσε που, αν μη τι άλλο, ξύπνησε μνήμες… Αλογοσκούφη και «θωρακισμένης» ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον εκπρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου να μάθουν ποια είναι η στάση της κυβέρνησης και εάν υπάρχει ανησυχία από ενδεχόμενες συνέπειες, από τις οποίες απειλείται η ευρωπαϊκή αλλά και η ελληνική οικονομία, με τον Γ. Οικονόμου να δηλώνει αρχικά: «Κοιτάξτε, δεν φαίνεται να έχει την οποιαδήποτε διασύνδεση ή να δημιουργεί την οποιαδήποτε απειλή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αυτό που έγινε με τη συγκεκριμένη τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

«Βεβαίως, όλα αυτά τα πράγματα, μετά την εμπειρία των τελευταίων χρόνων, καταλαβαίνετε ότι τα παρακολουθούμε με πιο αυξημένη ευαισθησία, απ’ ό,τι στο παρελθόν» ανέφερε, κρατώντας μία… «πισινή», ωστόσο, συνεχίζοντας και πάλι σε καθησυχαστικό κλίμα, πρόσθεσε πως «πάντως δεν υπάρχει κάτι που να φαντάζει απειλητικό σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία μας ή εν πάση περιπτώσει κίνδυνο ενός συστημικού προβλήματος, τη μετάδοση ενός συστημικού προβλήματος, είτε στην Ευρώπη, είτε στη χώρα μας».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This