Ο Σάντσεθ υποσχέθηκε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία για την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό

«Στηρίζουμε σθεναρά την αναζήτηση μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές του διεθνούς δικαίου και θα είναι βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με εγγυήσεις για την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισπανός πρωθυπουργός

Must Read

Πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό θα αναλάβει η Ισπανία, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να τονίζει πως η χώρα του στηρίζει σθεναρά την αναζήτηση μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είχε σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, την οποία ακολούθησε γεύμα εργασίας, ενώ, στη συνέχεια προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

«Στηρίζουμε σθεναρά την αναζήτηση μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές του διεθνούς δικαίου και θα είναι βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με εγγυήσεις για την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πέδρο Σάντσεθ, προσθέτοντας πως «θα αναλάβουμε μια πρωτοβουλία για να επανεκκινήσει ο διάλογος μεταξύ των μερών».

«Θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, με τη βοήθεια της Κύπρου. Η Κύπρος μπορεί να βασιστεί σε εμάς», είπε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, στις δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία την Τρίτη το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο περιοδείας του σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και σε συνέχεια της παρουσίας του στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «για την επιθυμία μιας για μια πιο ενισχυμένη, και πρωταγωνιστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού από εκεί που έμειναν».

Σημαντικός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ο ρόλος της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

«Αντιλαμβάνεστε ότι ο ρόλος της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. είναι σημαντικός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και το γεγονός ότι η Ισπανία διατηρεί πάρα πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει και την προσπάθειά μας αυτή για την πιο ενεργό, πιο αποτελεσματική εμπλοκή της Ε.Ε. στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου», ανέφερε κατόπιν.

«Άρα συμφωνήσαμε να είμαστε σε στενό συντονισμό και συνεννόηση, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο», είπε επίσης ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Ισπανό Πρωθυπουργό για τη θέση της Ισπανίας όσον αφορά το Κυπριακό. Υπογράμμισε δε πως η Ισπανία έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία.

Σημειώνεται πως, κατά τις συνομιλίες τους, Χριστοδουλίδης και Σάντσεθ πέρα από θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συζήτησαν και για θέματα που θα απασχολήσουν την Ισπανική Προεδρία της Ε.Ε., όπως η Ενέργεια, η Μετανάστευση, και η Στρατηγική Αυτονομία της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This