Διαρροή στο Πεντάγωνο: Στα σκαριά υπερηχητικά κατασκοπευτικά drones από την Κίνα

Η «Washington Post» εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αλλάξει αποφασιστικά τις ισορροπίες

Must Read

Με τις συνέπειες της διαρροής απόρρητων εγγράφων από το Πεντάγωνο να παραμένουν υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, αίσθηση προκαλεί σήμερα ένα νέο σχετικό δημοσίευμα της «Washington Post», στο οποίο αναφέρεται πως η Κίνα θα μπορούσε πολύ σύντομα να αναπτύξει ένα κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλου ύψους που να ταξιδεύει με ταχύτητα… τουλάχιστον τριπλάσια εκείνης του ήχου!

Η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, η οποία εκτιμά πως αυτό θα ενίσχυε δραματικά την ικανότητα του Πεκίνου να διεξάγει επιχειρήσεις στρατιωτικής επιτήρησης, αναφέρει πως έγγραφο που διέρρευσε και παραπέμπει σε σχετική στρατιωτική αξιολόγηση των ΗΠΑ, περιλαμβάνει δορυφορικές εικόνες με ημερομηνία 9 Αυγούστου, οι οποίες δείχνουν δύο πυραυλοκίνητα αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη WZ-8 σε αεροπορική βάση στην ανατολική Κίνα, περίπου 350 μίλια στην ενδοχώρα από τη Σαγκάη.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι ένα σύστημα επιτήρησης αιχμής που θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να συλλέξει δεδομένα χαρτογράφησης σε πραγματικό χρόνο, για να ενημερώσει τη στρατηγική της ή να πραγματοποιήσει πυραυλικά πλήγματα σε μια μελλοντική σύγκρουση. Η ίδια αξιολόγηση αναφέρει ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) είχε «σχεδόν σίγουρα» δημιουργήσει την πρώτη μονάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη βάση, η οποία υπάγεται στη Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου, ο κλάδος του κινεζικού στρατού που είναι υπεύθυνος για την επιβολή των κυριαρχικών αξιώσεων του Πεκίνου επί της Ταϊβάν.

Η Κίνα σκοπεύει να καταλάβει την Ταϊβάν μέχρι το 2027

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς δήλωσε ότι ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ θέλει ο κινέζικος στρατός να είναι σε θέση να καταλάβει την Ταϊβάν μέχρι το 2027, αν και πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο Σι «θα διατάξει επίθεση εκείνη τη στιγμή».

Το Πεκίνο παρουσίασε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη WZ-8 το 2019, όταν δύο από τα κατάμαυρα αυτά αεροσκάφη πέρασαν από την περίφημη πλατεία Τιενανμέν, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 70ή επέτειο της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που διοικείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ορισμένοι αναλυτές είχαν θεωρήσει ήδη από τότε πως τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν πλήρως επιχειρησιακά.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This