Αντίστροφη μέτρηση για τη στέψη του Καρόλου

Ολα είναι έτοιμα για την τελετή ενθρόνισής του στις 6 Μαΐου! Απόρθητο κάστρο το Αβαείο του Ουέστμινστερ

Must Read

Vivat rex! Στις 6 Μαΐου 48 μαθητές του ιδιωτικού σχολείου Ουέστμινστερ θα αναφωνήσουν «ζήτω ο βασιλιάς» και θα είναι οι πρώτοι που θα ανακηρύξουν επισήμως τον Κάρολο τον νέο μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας, τηρώντας μια παράδοση που ανατρέχει στο μακρινό 1685. Ολα είναι έτοιμα και σε λίγες ημέρες ο πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ θα στεφθεί βασιλιάς.

Ο Κάρολος ανέβηκε στον θρόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της μητέρας του. Το σχέδιο της στέψης του έχει την κωδική ονομασία Operation Golden Orb και αντικατοπτρίζει το όραμα του νέου ηγεμόνα για μια πιο σύγχρονη μοναρχία. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, είναι η πρώτη φορά που θα δούμε μια διαφορετική τελετή, καθώς από νεαρή ηλικία ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας είχε δηλώσει τις απόψεις του περί πίστης και ανεξιθρησκίας. Παρότι ο κάτοχος του στέμματος της Αγγλίας λαμβάνει τιμητικά και τον τίτλο του αρχηγού της Εκκλησίας της Αγγλίας, ο Κάρολος θεωρεί πως σημασία έχει να πιστεύεις σε κάτι ανώτερο και θεωρεί τον εαυτό του υπερασπιστή της πίστης γενικότερα και όχι κάποιου συγκεκριμένου θρησκεύματος. Για τον λόγο αυτόν ζήτησε μια πιο σύντομη και απλή θρησκευτική τελετή, που ναι μεν σέβεται το τελετουργικό και την ιερότητα του Αβαείου του Ουέστμινστερ, αλλά την έχει προσαρμόσει, ενώ επέλεξε προσωπικά τα 12 κομμάτια που θα ακουστούν κατά τη διάρκεια της τελετής.

Η τελετή στέψης θα αρχίσει στις 11 το πρωί του Σαββάτου 6 Μαΐου στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Ηδη το Αβαείο του Ουέστμινστερ έχει κλείσει τις πόρτες του στους επισκέπτες. Επίσης, θα στηθούν σαρωτές τύπου αεροδρομίου για να ελέγξουν τους 2.000 καλεσμένους, το 1/4 του πλήθους που έδωσε το «παρών» στην αντίστοιχη τελετή της μητέρας του. Ο χώρος της στέψης και ο θρόνος της στέψης θα παραμείνουν στο Αβαείο, ώστε, όταν ανοίξει ξανά στις 8 Μαΐου, οι επισκέπτες που έχουν κλείσει χρονομετρημένα εισιτήρια να μπορούν να δουν την ιστορική σκηνή μέχρι τις 13 Μαΐου.




Εν μέσω μεγάλης ασφάλειας, η ιστορική «Λίθος του Πεπρωμένου», η ογκώδης πέτρα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τελετής στέψης των βασιλέων και σύμβολο της μοναρχίας, θα ταξιδέψει από τη Σκοτία, από το κάστρο του Εδιμβούργου, στο Λονδίνο, για να τοποθετηθεί κάτω από τον θρόνο για τη στέψη του βασιλιά.

Οι πρωταγωνιστές της τελετής στέψης, την οποίσ αναμένεται να παρακολουθήσουν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, είναι το εκθαμβωτικό στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το Imperial State Crown, το σκήπτρο που φέρει το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου και η χρυσή σφαίρα του ηγεμόνα. Διατηρώντας τον ιστορικό τους ρόλο και ακολουθώντας απαρέγκλιτα το τελετουργικό, η σειρά από εντυπωσιακά κειμήλια συμβολίζουν την εξουσία αλλά και τις υποχρεώσεις του νέου βασιλιά και έχουν ήδη μεταφερθεί από τον Πύργο του Λονδίνου όπου φυλάσσονται από το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, υπό το άγρυπνο βλέμμα των βασιλικών φρουρών Yeomen Warders, προκειμένου να ετοιμαστούν και να προσαρμοστούν στα μέτρα του νέου βασιλιά. Ο Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου και θα αποχωρήσει από το Αβαείο φορώντας το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα.

Με το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας θα στεφθεί η Καμίλα, το οποίο έχει τροποποιηθεί για να συμπεριλάβει μερικά από τα κοσμήματα της αείμνηστης βασίλισσας, όπως τα διαμάντια Cullinan III, IV και V, που αποτελούσαν μέρος της προσωπικής της συλλογής κοσμημάτων για πολλά χρόνια.

Το βασιλικό ζευγάρι θα μεταφέρει η άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στο Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας το 2012 από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Η άμαξα είναι καλυμμένη με περισσότερα από 400 φύλλα χρυσού και έχει πάνω της κομμάτια ξύλου από το σκάφος «Μαίρη Ρόουζ», τη ναυαρχίδα του στόλου του βασιλιά Ερρίκου του 8ου, που βυθίστηκε το 1545. Θα επιστρέψουν με την άμαξα του Γκολντ Στέιτ, η οποία κατασκευάστηκε πριν από 260 χρόνια και χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη. Εχει μήκος επτά μέτρα, ύψος 3,6 μέτρα και ζυγίζει τέσσερις τόνους, εξ ου και κινείται με πολύ αργό ρυθμό.

Πανάκριβο το τελετουργικό, θα αγγίξει τα 100.000.000 στερλίνες

Αν και περισσότεροι από πέντε στους δέκα Βρετανούς δηλώνουν ότι η τελετή δεν πρέπει να επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι βέβαιο ότι όλοι θα παρακολουθήσουν με πάθος το θέαμα. Σύμφωνα με την επιτροπή διοργάνωσης της στέψης, η ενθρόνιση του Καρόλου Γ’ ενδέχεται να κοστίσει από 50.000.000 στερλίνες έως και πάνω από 100.000.000 στερλίνες, παρά τις δεσμεύσεις για περικοπές. Εάν το ποσό αυτό επιβεβαιωθεί, οι τελετές θα έχουν διπλάσιο κόστος από αυτό για τη μητέρα του, Ελισάβετ Β’, το 1953. Ειδικοί των ανακτόρων αποδίδουν την αύξηση στον γιγάντιο προϋπολογισμό ασφαλείας για την τελετή του Μαΐου.

«Οι εκτιμήσεις για διπλασιασμό του κόστους οφείλονται στην ανάγκη θωράκισης του Λονδίνου από ενδεχόμενη τρομοκρατική απειλή. Τα διεθνή τηλεοπτικά δικαιώματα, όμως, θα υπερκαλύψουν το κόστος, ενώ το τουριστικό συνάλλαγμα και οι κρατήσεις ξενοδοχείων έχουν ήδη εκτοξευτεί» σημειώνει η «Sun». Ο γάμος του πρίγκιπα Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον το 2011 απέφερε περισσότερες από 2 δισ. στερλίνες στην εθνική οικονομία, χάρη στις πωλήσεις αναμνηστικών προϊόντων και τη συρροή τουριστών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This