Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Πάλι τα ίδια ο Ζάεφ: «Η άρνηση της Ευρώπης μπορεί να επηρεάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Αβέβαιος για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίζεται ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μετά την άρνηση των Ευρωπαίων για ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

«Μέρος της διαδικασίας είναι μη αναστρέψιμο, αλλά ανησυχώ ότι μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο κακό παρελθόν που είχαμε», δήλωσε ο Ζάεφ και πρόσθεσε, «αν υπάρχει αρκετή εθνικιστική ρητορική και ακραίες ενέργειες και ομιλίες στη Βόρεια Μακεδονία, αυτό θα δώσει επιχειρήματα σε Έλληνες πολιτικούς να χρησιμοποιήσουν το ίδιο στιλ ρητορικής. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βήματα που δεν θα είναι καλά για την περιοχή ή τη χώρα μου».

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση της ΕΕ για τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σκόπια, Αλβανία) ενδέχεται να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπου ενισχύεται η επιρροή άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Κίνα.

Αυτή την ανησυχία εξέφρασε και ο Ζόραν Ζάεφ, που υποστήριξε ότι «η απόφαση δίνει χώρο σε τρίτες δυνάμεις, που δεν έχουν υπάρξει πολύ βοηθητικές και οι οποίες δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, ελευθερίες και κράτος δικαίου».

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι η απόφαση να μην ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προκάλεσαν ένα βαρύ ψυχολογικό σοκ στην Αλβανία και έβλαψαν την αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ