Ανεξέλεγκτος πύρινος «εφιάλτης» στον Καναδά: Στη μάχη και ο στρατός

Πάνω από 30.000 πολίτες καλούνται να εκκενώσουν τις δυτικές επαρχίες

Must Read

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Καναδά με το πύρινο μέτωπο να κατακαίει τα πάντα.

Οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται εξακολουθούν να καίνε στο δυτικό τμήμα της χώρας, με δύο μέτωπα να έχουν ενωθεί, ενώ χιλιάδες πανικόβλητοι κάτοικοι εξακολουθούν να απομακρύνονται από τις εστίες τους. Η πυρκαγιά που προέκυψε από την ένωση των δύο μετώπων στην περιοχή Σούσγουαπ, 500 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, εκτείνεται πλέον σε μια έκταση μεγαλύτερη των 410.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Βρετανικής Κολομβίας. «Πυροσβέστες εργάζονται για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς σε κτίρια στις περιοχές όπου εξακολουθεί να μαίνεται μέσα από δάση και κοιλάδες», διευκρίνισε η πυροσβεστική χθες Κυριακή στο X (πρώην Twitter). Οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν ευνόησαν την επέκταση των πυρκαγιών αυτών που έχουν καταστρέψει πολλά κτίρια στην τουριστική αυτή περιοχή. Η πόλη Κελόουνα, με περίπου 150.000 κατοίκους που βρίσκεται νότια του Σούσγουαπ και την οποία έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν χιλιάδες άνθρωποι, εξακολουθούσε χθες να είναι καλυμμένη από καπνό. Στην άλλη πλευρά της λίμνης Οκανάγκαν, στη δυτική Κελόουνα, κάποια σπίτια κάηκαν, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες όμως εμφανίζονται αισιόδοξες σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά των πυρκαγιών, για πρώτη φορά μετά την Πέμπτη. Σε όλη την επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ενώ άλλοι 36.000 είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

 

Ομοσπονδιακή βοήθεια

«Μην πηγαίνετε στις περιοχές της επαρχίας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές για τουρισμό ή για να διασκεδάσετε», υπογράμμισε για μία ακόμη φορά χθες ο Μπόγουιν Μα, υπεύθυνος διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων της επαρχίας. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό επεσήμανε από την πλευρά του την ανάπτυξη «των καναδικών ενόπλων δυνάμεων και μέσων για να υποστηριχθούν οι εκκενώσεις», ενώ ενέκρινε το αίτημα της Βρετανικής Κολομβίας να λάβει ομοσπονδιακή βοήθεια. Πυρκαγιές μαίνονται επίσης στον βόρειο Καναδά, κυρίως στην πρωτεύουσα των Βορειοδυτικών Εδαφών, το Γέλοουναϊφ, την οποία έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει σχεδόν το σύνολο των 20.000 κατοίκων της. Η κατάσταση «μεταβάλλεται συνεχώς» στο Γέλοουναϊφ και τα περίχωρά του, ανακοίνωσαν οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις. Επιπλέον στρατιώτες αναπτύχθηκαν χθες στην περιοχή, ανεβάζοντας σε περίπου 400 τον αριθμό των μελών των ενόπλων δυνάμεων που συμμετέχουν «στα συνεχιζόμενα αντιπυρικά έργα». «Προμηνύονται δύσκολες ημέρες», εξήγησε χθες το βράδυ ο Μάικ Γουέστγουικ υπεύθυνος ενημέρωσης για τις πυρκαγιές των αρχών της επαρχίας. «Η πυρκαγιά αυτή καλύπτει μια τεράστια περιοχή, με αποτέλεσμα οι μετεωρολογικές συνθήκες να είναι διαφορετικές σε κάθε σημείο», πρόσθεσε. «Ήταν ένα καλοκαίρι διαφορετικό από τα άλλα, το παρατηρούμε σε όλη τη χώρα, είτε πρόκειται για τη Νέα Σκωτία, τον δυτικό Καναδά, όπου καταγράφηκαν ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα τα οποία είχαν τεράστιες επιπτώσεις στη χώρα», υπογράμμισε ο Τριντό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Καναδάς είναι αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα η ένταση και η συχνότητα των οποίων εντείνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος στον Καναδά έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ: 140 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής, έκταση διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 1989.

Διαβάστε ακόμα:

Καναδάς: Δεκάδες χιλιάδες εκκένωσαν τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This