Τραγωδία στο Γιοχάνεσμπουργκ: Επιζώντες πηδούσαν από τα παράθυρα για να σωθούν!

Πύρινη κόλαση για εκατοντάδες μετανάστες

Must Read

Σκηνές χάους και φρίκης περιγράφουν επιζώντες της πυρκαγιάς στο Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους αυξάνεται στους 74. Η φονική φωτιά στο πενταώροφο κτήριο φωτίζει την επικίνδυνη κατάσταση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων που έχουν καταληφθεί από ευάλωτους κατοίκους.

 

Επιζώντες της πολύνεκρης πυρκαγιάς δήλωσαν ότι πήδηξαν από τα παράθυρα για να σωθούν από τις φλόγες. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 74 την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στις πρώτες πρωινές ώρες. Πολλοί ακόμη άνθρωποι νοσηλεύονταν για τραυματισμούς σε νοσοκομεία της πόλης. Οι διασώστες αναζητούσαν για ώρες πάνω από έναν όροφο του πολυώροφου κτιρίου στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ τυχόν επιζώντες. Οι τοίχοι ήταν μαυρισμένοι από τον καπνό και όλα τα παράθυρα είχαν σπάσει, κάποια από τις φλόγες και άλλα από τους απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούσαν να πηδήξουν για να σωθούν. Εκτιμάται ότι περίπου 400 άνθρωποι ζούσαν στο κτήριο, συμπεριλαμβανομένων φτωχών μεταναστών και αιτούντων άσυλο, κυρίως από το Μαλάουι, την Τανζανία και τη Ζιμπάμπουε, καθώς και ορισμένων Νοτιοαφρικανών. Την περασμένη Πέμπτη, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν πίσω από τις γραμμές της αστυνομίας, ελπίζοντας να λάβουν πληροφορίες για φίλους και μέλη της οικογένειας που ζούσαν στο κτίριο. «Δεν έχουν πει τίποτα», δήλωσε η Mpathu Motani η οποία περίμενε νέα για την αδελφή της. «Αισθανόμαστε πολύ άσχημα».

Ο Ομάρ Αραφάτ, από το Μαλάουι, ο οποίος ζούσε στο κτίριο, δήλωσε ότι ξύπνησε περίπου στη 1 τα ξημερώματα από δυνατούς κρότους και κραυγές «φωτιά, φωτιά». Έτρεξε προς την μπροστινή πόρτα του κτιρίου, αλλά ο δρόμος του εμποδίστηκε από τις φλόγες. Χωρίς άλλη διέξοδο διαφυγής έσπασε ένα παράθυρο στο δωμάτιό του στον τρίτο όροφο και πήδηξε. Είπε ότι δεν θυμάται τίποτε άλλο. «Ήμουν εκτός για τρεις ώρες», είπε. Όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του ήταν περικυκλωμένος από πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα. Υπήρχαν δεκάδες πτώματα στο δρόμο γύρω του. «Όταν σηκώθηκα, σκέφτηκα, “πού είναι η αδελφή μου”». Ο Dumisani Baleni, επαρχιακός εκπρόσωπος του κόμματος Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας, που επίσης μίλησε στο σημείο, δήλωσε: «Αυτό το κτίριο είχε επισημανθεί ως μη ασφαλές για τους κατοίκους».

Το κόμμα του συμμετέχει επί του παρόντος στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό της πόλης. Το κτίριο βρίσκεται στην καρδιά της ερειπωμένης κεντρικής επιχειρηματικής συνοικίας του Γιοχάνεσμπουργκ και είναι ένα από τα εκατοντάδες παράνομα «κατειλημμένα» που λαμβάνουν ελάχιστες δημόσιες υπηρεσίες. Ανήκει στην πόλη του Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά ο δήμος δεν ανέλαβε ενεργό ρόλο στη διαχείριση ή τη συντήρηση του κτιρίου. Αντ’ αυτού, σύμφωνα με τους κατοίκους που μίλησαν στον Guardian, το ενοίκιο καταβαλλόταν σε ένα συνδικάτο που ήλεγχε το κτίριο. Τα δωμάτια κόστιζαν περίπου 1.000 R1 (42 λίρες Αγγλίας) το μήνα.

Διαβάστε ακόμα:

Αυξάνονται οι νεκροί στην «κόλαση» του Γιοχάνεσμπουργκ: Τουλάχιστον 73 πτώματα ανασύρθηκαν!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This