Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα – Γιατί καθυστερεί

Χιλιάδες άμαχοι νεκροί - Νέο τελεσίγραφο για εκκένωση της Γάζας

Must Read

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όπου ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για τη χερσαία επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι εγκαταλείπουν άρον άρον την περιοχή και μετακινούνται προς το Νότο. Χθες, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε κομβόι αμάχων με αποτέλεσμα 300 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 800 να τραυματιστούν. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό από το υπουργείο Υγείας της Γάζας, 2.383 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 10.814, αφότου ξέσπασε η σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου.
Στη Γάζα, ο απολογισμός έφθασε τους 2.329 παλαιστίνιους νεκρούς και τους 9.714 τραυματίες, ενώ στη Δυτική Όχθη έχουν καταγραφεί 54 νεκροί και 1.100 τραυματίες.

Νέο τελεσίγραφο για εκκένωση της Γάζας

Νέα προθεσμία στους αμάχους που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να διαφύγουν προς τόνο έδωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Οι κάτοικοι μπορούν να εκκενώσουν την περιοχή από τις 10 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) μέχρι τη 1 μ.μ. και να ακολουθήσουν μια προδιαγεγραμμένη διαδρομή, έγραψε στα αραβικά στην πλατφόρμα X ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Στην ίδια ανάρτηση επισημαίνεται ότι ο στρατός δεν θα επιτεθεί στην οδό αυτή κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ τονίζεται ότι όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των οικογενειών τους θα πρέπει να κατευθυνθούν προς νότο.

Παράλληλα στη δήλωση του ισραηλινού στρατού προστίθεται πως η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, φροντίζει για τα μέλη της και τις οικογένειές τους.

Νέο πλήγμα για τη Χαμάς

Νεκρός είναι ακόμη ένας επικεφαλής της επίθεσης της Χαμάς. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως σκότωσαν στη Γάζα άλλον έναν ύποπτο ως οργανωτή της αιφνιδιαστικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Μπιλάλ Αλ Κέντρα, διοικητής των μονάδων της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, σκοτώθηκε σε αεροπορικές επιδρομές χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις του Ισράηλ (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, IDF).

Άλλοι τρομοκράτες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ σκοτώθηκαν επίσης, σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση.

New York Times: Ο καιρός καθυστερεί τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες είναι ο λόγος που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν για αρκετές ημέρες τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους New York Times.

Επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμους ισραηλινούς αξιωματικούς, η αμερικανική εφημερίδα, ανέφερε ότι η προγραμματισμένη για αυτό το Σαββατοκύριακο εισβολή του Ισραήλ στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας αναβλήθηκε εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις.

Στην ισραηλινή επίθεση, αναφέρουν οι Times, αναμένεται να πάρουν μέρος μονάδες πεζικού, καθώς και άρματα μάχης και μονάδες σκαπανέων και ναρκοσυλλεκτών, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλουμενη τους αξιωματούχους. Τις χερσαίες δυνάμεις θα καλύπτουν μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού από την ξηρά και τη θάλασσα.

Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα: «Η Χαμάς είναι σαν τον ISIS, πρέπει να τη διαλύσουμε»

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη δημόσια στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον ισραηλινό λαό.

«Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την υποστήριξή της για την Ισραήλ και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, καθώς και την καταδίκη της Χαμάς και των θηριωδιών της. Λάβαμε υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα, εκτός μιας πολύ μικρής μειοψηφίας», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στη στρατηγική φιλία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, τονίζοντας πως οι δύο χώρες έχουν άριστες σχέσεις, ενώ στάθηκε και στη βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στη μεταφορά πολλών ανθρώπων, καθώς οι πτήσεις διακόπηκαν.

Στη συνέχεια διαμήνυσε πως «ο πόλεμος του Ισραήλ είναι μόνον εναντίον της Χαμάς». Ειδικότερα, είπε πως «ο στόχος του Ισραήλ είναι να νικήσει και να καταστρέψει τον τρομοκρατικό στρατό που χτίστηκε από τη Χαμάς και καθαρά πραγματοποίησε τη βάρβαρη, απάνθρωπη επίθεση στο Ισραήλ, απρόκλητα σε ημέρα αργίας σφαγιάζοντας περισσότερους από 1.300 ανθρώπους άνδρες γυναίκες μωρά ενώ πήρε και πολλούς ομήρους ακόμη και γυναίκες με τα παιδιά τους (περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση)».

«Αυτός ο τρομοκρατικός στρατός δεν μπορεί να μείνει στη θέση του γιατί αν δεν τον διαλύσουμε, θα είναι ικανός να πραγματοποιήσει άλλες παρόμοιες επιθέσεις» πρόσθεσε και σημείωσε ότι η Χαμάς είναι μια οργάνωση σαν το ISIS.

«Έχει μια εξτρεμιστική και ριζοσπαστική ιδεολογία και πρέπει να τη νικήσουμε όπως ο κόσμος νίκησε το ISIS» τόνισε. «Ο πόλεμος είναι απέναντι στη Χαμάς. Ο στόχος είναι η αποξήλωση των στρατιωτικών της ικανοτήτων, να καταστραφεί ο στρατός της τρομοκρατίας, ακριβώς όπως έγινε και με την περίπτωση του ISIS και τον τρόπο με τον οποίο η Ράκα και η Μοσούλη απελευθερώθηκαν από την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους. Δεν είναι ένας πόλεμος εναντίον αμάχων. Δεν είναι ένας πόλεμος κατά των Παλαιστινίων. Δεν είναι ένας πόλεμος που τον θέλαμε. Μας εξανάγκασαν. Στοχεύει τους τρομοκράτες της Χαμάς και τα μέσα της και ενεργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων. Καλούμε τους άμαχους να φύγουν. Δημιουργούμε ασφαλείς διαδρόμους εκκένωσης. Αυτή που εμποδίζει και καλεί τους ανθρώπους να μην φεύγουν και να τους εμποδίζει να φύγουν από τις περιοχές που πρόκειται να επιχειρήσουμε, είναι η Χαμάς. Εάν επιχειρήσουμε και με τον τρόπο που θα επιχειρήσουμε, θα προσπαθήσουμε όσο γίνεται δυνατό να προστατεύσουμε τους αμάχους που δεν μπόρεσαν να φύγουν» ανέφερε.

Αναφερόμενος στα κίνητρα της Χαμάς, είπε πως είναι γενοκτονική και εγκληματική οργάνωση προσηλωμένη στο σκοπό της πλήρους καταστροφής του κράτους του Ισραήλ. «Θέλουν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας, είναι μέρος ενός πολύ ριζοσπαστικού άξονα τρομοκρατίας και εξτρεμισμού, η οποία καθοδηγείται από το Ιράν. Έχει στη Μέση Ανατολή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Χρηματοδοτείται, καθοδηγείται, εκπαιδεύεται, συντονίζει τις στρατιωτικές, τρομοκρατικές ενέργειες με σκοπό να αποσταθεροποιήσει όλη τη Μέση Ανατολή», τόνισε.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως το Ισραήλ είναι ισχυρό και πρόκειται να νικήσει. «Η Χαμάς είναι τρομοκρατικός οργανισμός, θα πρέπει να τον καταστρέψουμε όσο είναι δυνατό, με την πλήρη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Πρέπει να απελευθερώσουμε τη Γάζα από την κατοχή της Χαμάς».

Ανέφερε ότι η Χαμάς κατέκτησε τον έλεγχο, με ένα αιματηρό πραξικόπημα, της Λωρίδας της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή, και εγκαθίδρυσε «ένα κράτος τρομοκράτη που κάναμε λάθος να πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει πιο ρεαλιστικό επειδή έπρεπε να διαχειριστεί τη ζωή 2 εκατ. ανθρώπων. Αποδείχθηκε πως δεν ενδιαφέρεται καθόλου για αυτούς τους ανθρώπους, τους θυσιάζει, τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες για τις κακόβουλες ενέργειες της. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση. Αν δεν το κάνουμε, θα δούμε επανάληψη των θηριωδιών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Είναι μια απειλή εναντίον των αξιών που πρεσβεύουμε και του ελεύθερου κόσμου. Δεν είναι μια πολιτική σύγκρουση. Είναι μια επίθεση στον πολιτισμό» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη εμπλοκή του Λιβάνου ή του Ιράν, είπε πως το Ισραήλ ήταν πολύ καθαρό: «Στείλαμε μηνύματα στον άξονας ριζοσπαστικής τρομοκρατίας, που καθοδηγείται από το Ιράν, να μείνει έξω από τη σύγκρουση. Ελπίζω ότι το μήνυμα αυτό θα γίνει πλήρως κατανοητό. Ελπίζουμε να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας απέναντι σε κάθε απειλή».

Συρία: Τουλάχιστον πέντε τραυματίες στο Χαλέπι

Την ίδια ώρα, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στη βόρεια Συρία μετά από ισραηλινή επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι, όπως γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ από την κατεύθυνση της θάλασσας έπληξε το αεροδρόμιο του Χαλεπιού», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, η οποία έχει την έδρα της στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Περισσότερες πληροφορίες για τους τραυματίες, δηλαδή εάν είναι άμαχοι ή στρατιωτικοί, δεν έγιναν γνωστές.

Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας ανακοίνωσε πως «περί τις 23:35 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός προχώρησε σε αεροπορικό πλήγμα με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού, προκαλώντας υλικές ζημιές στο αεροδρόμιο και θέτοντάς το εκτός λειτουργίας».

Παράλληλα το υπουργείο κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει «εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού», αναφερόμενο στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Δείτε επίσης:

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ζητά να διεξαχθεί έρευνα για τον θάνατο του δημοσιογράφου του Reuters στον Λίβανο

Δραματικές ώρες στη Μέση Ανατολή – Μαζική επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ

O Νετανιάχου εμψυχώνει φαντάρους στα σύνορα – «Οι Παλαιστίνιοι δεν θα φύγουν ποτέ από τη Γάζα» διαμηνύει ο επικεφαλής της Χαμάς

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This