Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Συνέδριο CDU: Ποιος θα διαδεχτεί την καγκελάριο Μέρκελ;

Στη Λιψία άρχισε το ετήσιο συνέδριο του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) με το σύνθημα «Ισχυρό Κέντρο», αν και οι σχολιαστές παρατηρούν ότι ποτέ έως τώρα το μεγάλο γερμανικό κυβερνών κόμμα δεν ήταν τόσο αδύναμο.

Η επικεφαλής του Ανεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπαουερ αναμένεται να δεχθεί σφοδρές επιθέσεις από τον Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ηττήθηκε πέρυσι στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος.

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της «Suddeutsche Ζeitung» ότι η Κραμπ -Κ άρενμπαουερ «πρέπει να κάνει τρεις φορές τον σταυρό της αν επιβιώσει από το συνέδριο και επιστρέψει σώα στο σπίτι της».

Τα χαμηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές στα ομοσπονδιακά κρατίδια και η άνοδος της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού σε συνδυασμό με την καθίζηση της Κάρεμνπαουερ κάνουν το κλίμα του συνεδρίου εκρηκτικό.

Η ΑΚΚ, όπως την αποκαλεί ο γερμανικός Τύπος, δεν θεωρείται πλέον σίγουρη επόμενη καγκελάριος καθώς το CDU, όπως χαρακτηριστικά έγραψε η «Die Welt», σπαρταράει». «Η πτώση του κόμματος δεν μπορεί πια να αγνοηθεί», δήλωσε ο Μερτς, ο οποίος, όχι τυχαία, ζήτησε να λάβει τον λόγο αμέσως μετά την αρχηγό.

«Το θέμα της Καγκελαρίας θα επισκιάσει τα πάντα στο συνέδριο» προεξοφλεί το «Spiegel», καθώς υπάρχει σχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία, αλλά η Κάρενμπαουερ από την πλευρά της φαίνεται αποφασισμένη να εστιάσει στα ζητήματα προγράμματος και «γραμμής» του CDU.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ