Ουγγαρία: ΜΜΕ και ΜΚΟ στο στόχαστρο του Όρμπαν εν όψει προεκλογικής περιόδου

Ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της χώρας κατηγορούν τον Ούγγρο πρωθυπουργό ότι «κήρυξε τον πόλεμο στον αντιπολιτευόμενο Τύπο»

Must Read

Ο Βίκτορ Όρμπαν βλέπει παντού εχθρούς της Ουγγαρίας, με τα εγχώρια ΜΜΕ και τις διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις να βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρό του, καθώς, όπως υποστηρίζει, φέρονται να λειτουργούν υπό την επιρροή της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός επιδιώκει να εγκρίνει ένα νόμο, μέσω του οποίου αναμένεται να εντείνει την καταπίεση στα ΜΜΕ και τις ΜΚΟ. Ειδικότερα, το εν λόγω νομοσχέδιο, που το κυβερνών κόμμα Fidesz αναμένεται να υποβάλει για διαβούλευση αύριο, Τρίτη 14/11, φέρεται να προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου γραφείου επιφορτισμένου με τη διερεύνηση δραστηριοτήτων που απειλούν την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν είναι ακόμα γνωστές, ωστόσο η ηγεσία του Fidesz προτείνει ότι η νέα νομοθεσία θα μπορούσε να καλύπτει και περιπτώσεις χρηματοδότησης από το εξωτερικό σε πολιτικά κόμματα και, πιθανώς, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος πέρασε πάνω από μια δεκαετία για να εδραιώσει την εξουσία του και να επεκτείνει την επιρροή του κόμματός του σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής, έχει εδώ και καιρό προωθήσει την ιδέα ότι ξένες οντότητες αναμιγνύονται στην ουγγρική πολιτική και ότι οι επικριτές του ενεργούν ενάντια στο εθνικό συμφέρον.

Το 2017, η Ουγγαρία ενέκρινε έναν αμφιλεγόμενο νόμο κατά των ΜΚΟ, ο οποίος υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση για να διασφαλίσει τη διαφάνεια των ομάδων που λαμβάνουν δωρεές από το εξωτερικό. Το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκρινε ότι ο νόμος παραβίαζε τα δικαιώματα των Ούγγρων πολιτών.

Χρηματοδοτούνται μέσω του δικτύου Σόρος

Ωστόσο, παρά τις νομικές οπισθοδρομήσεις και τη διεθνή κριτική, ο Ορμπαν συνέχισε να υποστηρίζει ότι οι εγχώριοι επικριτές του ελέγχονται από εξωτερικές δυνάμεις. Σε μια συνεδρίαση του κόμματος τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός παραπονέθηκε συγκεκριμένα για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, επικαλούμενος ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης «που χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες ή μέσω του δικτύου Σόρος».

Πλέον, καθώς η Ουγγαρία μπαίνει σε προεκλογική περίοδο ενόψει των ευρω-εκλογών και των δημοτικών εκλογών του επόμενου έτους, Ούγγροι δημοσιογράφοι και ομάδες παρατηρητών ανησυχούν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει άλλο ένα βήμα στην εκστρατεία της για να φιμώσει τις επικριτικές φωνές.

Η ηγεσία της Telex, ενός από τα λίγα εναπομείναντα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της χώρας, εξέδωσε πρόσφατα δημόσια προειδοποίηση ότι «υπό το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής κυριαρχίας», η κυβέρνηση του Ορμπάν «κήρυξε τον πόλεμο στον αντιπολιτευόμενο Τύπο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This