Συναγερμός στις ΗΠΑ μετά την εμφάνιση θανατηφόρας νόσου που σκοτώνει σκύλους

Must Read

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ, μετά την εμφάνιση μίας θανατηφόρας αναπνευστικής νόσου που εξαπλώνεται στους σκύλους. Εκατοντάδες περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Όρεγκον, Κολοράντο, Σαν Ντιέγκο, Λας Βέγκας και αλλού, με τους κτηνιάτρους και τα καταφύγια ζώων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η νόσος αρχίζει με βήχα και προκαλεί ανορεξία, συνάχι, λήθαργο και μερικές φορές χαμηλό πυρετό. Μάλιστα, η νόσος αυτή διαρκεί για εβδομάδες και το χειρότερο είναι ότι μερικές φορές οδηγεί σε οξεία ή και θανατηφόρο πνευμονία.

«Υπολογίζω ότι τους τελευταίους μήνες βλέπουμε αύξηση κατά 50% στους σκύλους με βήχα», ανέφερε η Dr. Amanda Cavanagh, επίκουρη καθηγήτρια Επειγούσης Φροντίδας Μικρών Ζώων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Η ίδια εξήγησε πως η νόσος ως φαίνεται μεταδίδεται σε χώρους όπου οι σκύλοι έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, όπως τα πάρκα και οι χώροι φιλοξενίας των ζώων.

«Μερικά ζώα παρουσιάζουν αιφνίδια έναρξη της πνευμονίας και αρρωσταίνουν πολύ βαριά. Φτάνουν στο σημείο να χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους. Πολλά από αυτά τα ζώα πεθαίνουν τελικά ή τους γίνεται ευθανασία, διότι πρόκειται για μία ταχέως εξελισσόμενη και πολύ σοβαρή πνευμονία», επεσήμανε.

Η νόσος πρωτοεμφανίστηκε τον Αύγουστο στο Πόρτλαντ και τότε έφτασαν στο Υπουργείο Γεωργίας του Όρεγκον (ODA) οι πρώτες αναφορές, σύμφωνα με την Κτηνιατρική Εταιρεία του Όρεγκον (OVMA). Πριν από μία εβδομάδα οι αναφορές αυτές είχαν ξεπεράσει τις 100, σήμερα είναι πλέον πάνω από 200.

Οι κατηγορίες

Τα περιστατικά μπορούν να ταξινομηθούν σε τρία βασικά κλινικά σύνδρομα, λέει το ODA:

  • Χρόνια, ήπια προς μέτρια τραχειοβρογχίτιδα με παρατεταμένη διάρκεια (6-8 εβδομάδες). Η νόσος ανταποκρίνεται ελάχιστα έως καθόλου στα αντιβιοτικά
  • Χρόνια πνευμονία που ανταποκρίνεται ελάχιστα έως καθόλου στα αντιβιοτικά
  • Οξεία πνευμονία που γρήγορα εξελίσσεται σε σοβαρή και συχνά οδηγεί στον θάνατο του ζώου εντός 24-36 ωρών

Σαν Ντιέγκο και Λας Βέγκας

Η νόσος «χτυπά» και στο Σαν Ντιέγκο και στο Λας Βέγκας, όπου οι κτηνίατροι πιστεύουν ότι  προκαλείται από το streptococcus zooepidemicus. Πρόκειται για ένα βακτήριο που μπορεί να μολύνει και τους ανθρώπους, αλλά συνήθως προσβάλλει ζώα.

Το Animal Foundation του Λας Βέγκας ανέφερε για πρώτη φορά στις 20 Οκτωβρίου αύξηση των λοιμώξεων από αυτό τον στρεπτόκοκκο. Στις εβδομάδες που μεσολάβησαν πέθαναν τρεις από τους σκύλους που φιλοξενούσε στις εγκαταστάσεις του και σε ακόμα τρεις χρειάσθηκε να κάνει ευθανασία.

Στο Σαν Ντιέγκο, το τοπικό παράρτημα της Humane Society αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά την υποδοχή νέων ζώων σε όλες τις εγκαταστάσεις του, λόγω του μεγάλου αριθμού των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This