Πανηγυρισμοί στην Τουρκία για τη ρήξη Ελλάδας-Βρετανίας! Η συμφωνία των 10 δισ. για τα Εurofighter

Λονδίνο και Άγκυρα έρχονται πιο κοντά με φόντο τη συμφωνία για τα Εurofighter

Must Read

Τρίβουν τα χέρια τους οι Τούρκοι μετά το έντονο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στον  Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους στο Λονδίνο, προκαλώντας σάλο σε διεθνές επίπεδο. Σήμερα, τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για εκτροχιασμό στις σχέσεις των δύο χωρών, γεγονός που φαίνεται να χαροποιεί την Άγκυρα και τα εξυπηρετεί τα σχέδιά της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει προσεγγίσει τη Βρετανία με απώτερο στόχο την αγορά πολεμικού υλικού το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πλήθος μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Βρετανία θα παραχωρήσει στην Τουρκία, φρεγάτες Type 23.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογο του Γκραντ Σαρπ  στο Λονδίνο. «Θα θέλαμε να αναπτύξουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας με το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολλούς τομείς, κυρίως αναφορικά με το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος μας, KAAN, καθώς και σε νέους τομείς, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μετά τη συνάντησή του με τον Γκραντ Σαρπ και πρόσθεσε: «εκφράσαμε από κοινού την αποφασιστικότητά μας για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μας».

Παράλληλα, ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για στήριξη των Βρετανών στους Τούρκους: «Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία έχουν φιλία, προσέγγιση, κινούνται μαζί σε πολλά. Οι Βρετανοί σε πολλά ζητήματα στηρίζουν την Τουρκία, έτσι κάνουν και με τα Eurofighters».

Μάλιστα, Τούρκος παρουσιαστής στο Sozcu TV δήλωσε για την συμφωνία: «Μήπως μπορεί να εμποδιστεί η τρικλοποδιά που πάει να μας βάλει η Γερμανία; Η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία οι οποίες είναι μέσα στην κοινοπραξία των Eurofighter λένε ‘ναι να δώσουμε τα μαχητικά Eurofighter στην Τουρκία. Πως θα πείσουν τους Γερμανούς. Οι Άγγλοι λένε ‘πρώτα ας συμφωνήσουμε μεταξύ μας’ και δήλωσαν ‘αφήστε το πάνω μας το θέμα για να πείσουμε τους Γερμανούς’. Υπάρχουν εξελίξεις τις τελευταίες ώρες. Οι Άγγλοι τα τελευταία χρόνια  σε πολλά ζητήματα  στηρίζουν  στην Τουρκία. Έτσι και στο ζήτημα των αεροσκαφών οι Βρετανοί δουλεύουν υπέρ μας».

Την ίδια στιγμή, το Forbes έγραφε ότι «η Τουρκία συζητά και πάλι την προμήθεια Eurofighter Typhoon, καθώς η προτεινόμενη συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά προηγμένων F-16 Block 70 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθεί να περιμένει έγκριση εδώ και πάνω από δύο χρόνια μετά το αίτημα της Άγκυρας.

«Εργαζόμαστε για την προμήθεια»

«Εργαζόμαστε για την προμήθεια», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, στο τουρκικό κοινοβούλιο, και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία καταβάλλουν προσπάθειες για να πείσουν τη Γερμανία, (αν και) δεν είμαστε σε συνομιλίες με τη Γερμανία. Εάν είναι δυνατόν, σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon».

Όπως τόνισε το δημοσίευμα, οι ξένες εξαγωγές αεροσκαφών Eurofighter απαιτούν ομόφωνη έγκριση από όλα τα μέλη της κοινοπραξίας. Υπό την ισχύουσα κυβέρνηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σουλτς, η Γερμανία είναι απίθανο να προσχωρήσει σε οποιαδήποτε τέτοια πώληση σύντομα. Επί του παρόντος, το Βερολίνο εμποδίζει την πώληση 48 επιπλέον Eurofighters από τη Βρετανία στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο, όπως σημείωνε το δημοσίευμα «η Βρετανία έχει αποδείξει εδώ και καιρό ότι επιθυμεί να πουλήσει Eurofighters στην Τουρκία».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This