Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ αναβάθμισε την απειλή από την «Pirola» – Δεκάδες τα κρούσματά της και στην Ελλάδα

Απότομη η αύξηση στη διασπορά της από τον Οκτώβριο

Must Read

Σε υψηλότερη κατηγορία κινδύνου κατατάσσεται πλέον η BA.2.86 (Pirola) υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του νέου κορωνοϊού (SARS-CoV-2), καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε πως υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.

Οπως ανέφερε σχετικά, ο ΠΟΥ προχώρησε στην αναβάθμιση και των «απογόνων» της υποπαραλλαγής Pirola του νέου κορωνοϊού, όπως η υποπαραλλαγή JN.1.

Η Pirola αποτελούσε από τις 17 Αυγούστου μία παραλλαγή του κορωνοϊού «υπό παρακολούθηση» (variant under monitoring – VUM), όμως πλέον συνιστά «παραλλαγή ενδιαφέροντος»  (variant of interest – VOI). Παραλλαγές ενδιαφέροντος είναι επίσης οι ΧΒΒ.1.5 (Κράκεν), ΧΒΒ.1.16 (Αρκτούρος) και EG.5 (Έρις)

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ στην τεχνική έκθεση που συνοδεύει την αναβάθμιση της Pirola, κρούσματά της έχουν, πλέον, αναφερθεί σε αρκετές χώρες, όπου αυξάνεται αργά αλλά σταθερά. Η εν λόγω υποπαραλλαγή ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2023. Εκείνο που ανησύχησε τους επιστήμονες αμέσως μόλις την βρήκαν ήταν το γεγονός ότι έφερε πάρα πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη – ακίδα, την οποία και χρησιμοποιεί ο νέος κορωνοϊός για να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα και ύστερα να τα μολύνει.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των μεταλλάξεων που φέρει η παραλλαγή Pirola είναι εφάμιλλος με εκείνες που είχαν τα πρώτα στελέχη της Όμικρον, σε σύγκριση με τον αρχικό κορονωϊό που προκάλεσε την πανδημία.

Απότομη αύξησή της και στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει, πλέον, φτάσει σε 46 χώρες. Ενώ όμως μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου 2023 αυξανόταν με πολύ αργό ρυθμό, έκτοτε υπήρξε απότομη αύξηση στη διασπορά της.

Ειδικότερα, στις 8 Οκτωβρίου αντιπροσώπευε το 1,8% των παγκόσμιων κρουσμάτων. Στις 5 Νοεμβρίου, όμως, είχε φτάσει στο 8,9%. Τα περισσότερα κρούσματα της παραλλαγής Pirola έχουν αναφερθεί σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Σουηδία, Ισπανία, Καναδά, Δανία και Ελλάδα.

Στη χώρα μας η παραλλαγή BA.2.86 αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 21 Σεπτεμβρίου 2023. Ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει πως είχε εντοπίσει τα πρώτα 5 κρούσματα, όλα μετά τις 5 Σεπτεμβρίου. Έναν μήνα αργότερα (5 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου), τα κρούσματα είχαν γίνει 76. Ωστόσο, την περασμένη Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα θετικά δείγματα έφτασαν τα 163. Μάλιστα η ημερομηνία καταγραφής ήταν από τις 5 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κίνδυνος που συνιστά η παραλλαγή Pirola παραμένει χαμηλός, καθώς, προς το παρόν, δεν φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση των σοβαρών περιστατικών (νοσηλείες ή θανάτους). Ο κορωνοϊός όμως έχει αποδειχθεί τόσο απρόβλεπτος, αναγκάζοντας τις υγειονομικές Αρχές να παραμένουν σε διαρκή επιφυλακή.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This