Σοκάρουν οι περιγραφές κατοίκων της Ισλανδίας: «Ανησυχούμε ότι το χωριό μας θα εξαφανιστεί από τον χάρτη»

«Δεν φοβάμαι να γυρίσω πίσω», είπε ένας κάτοικος που έχει ζήσει άλλες τέσσερις εκρήξεις ηφαιστείων

Must Read

Ανατριχίλα προκαλούν οι μαρτυρίες που παρουσιάζονται στο BBC από ανθρώπους που ζουν κοντά στο ηφαίστειο που εξερράγη στη Χερσόνησο Ρέικιανες στην Ισλανδία. Όπως εξηγούν, οι δρόμοι γύρω από την πόλη Γκρίνταβικ έχουν κλείσει και οι Αρχές έχουν στήσει φράγματα, προκειμένου να σταματήσουν την ροή της λάβας, ενώ το Ρέικιαβικ κινδυνεύει από τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως υπό άλλες συνθήκες, τα χριστουγεννιάτικα φώτα γύρω από την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, θα έκλεβαν την παράσταση, όμως φέτος όσα έγινα κατά μήκος της χερσονήσου Ρέικιανες επισκίασαν τα πάντα.

«Είναι λίγο αγχωτικό», λέει ένας 63χρονος άνδρας. Πρόκειται για ψαρά, που ήταν ανάμεσα στους 4.000 κατοίκους του Γκρίνταβικ, της περιχοής που εκκενώθηκε τον περασμένο μήνα λόγω των φόβων ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί. «Είναι μια υπέροχη, σπουδαία πόλη. Αλλά πάντα ανησυχούμε πολύ ότι το Γκρίνταβικ θα εξαφανιστεί από τον χάρτη» υπογραμμίζει.

«Προτεραιότητα για την αστυνομία είναι να προσπαθήσει να σώσει την πόλη Γκρίνταβικ»

Ένας αστυνομικός κοντά στο ηφαίστειο μίλησε στο BBC το πρωί της Τετάρτης. Είπε ότι προς το παρόν δεν επιτρέπεται σε κανέναν να πλησιάσει το ηφαίστειο, παρά μόνο σε επιστήμονες και ανταποκριτές που συνοδεύονται από την Αστυνομία.

«Τώρα, η προτεραιότητα για την αστυνομία είναι να προσπαθήσει να σώσει την πόλη Γκρίνταβικ , καθώς θα μπορούσε να υποστεί ζημιές από τη λάβα. Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για το πώς θα το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο αστυνομικός και συνέχισε:

«Πιθανότατα θα επιστρέψουμε στα σπίτια των ανθρώπων και θα πάρουμε τα πιο σημαντικά τους αντικείμενα. Αυτό δεν θα γίνει σήμερα, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο – πιθανότατα αύριο. Οι άνθρωποι που έχουν φύγει είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους εγκαίρως για τα Χριστούγεννα».

«Δεν φοβάμαι να γυρίσω πίσω»

Ακόμη ένας άνδρας ανέφερε πως παρά τη συναισθηματική επιβάρυνση από την εμπειρία τεσσάρων εκρήξεων ηφαιστείου στην περιοχή, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πόλη του. «Όχι, δεν φοβάμαι να γυρίσω πίσω. Αν αρχίσει να τρέμει ξανά, απλά θα φύγω», τόνισε, ενώ ένας πατέρας τριών παιδιών δήλωσε από την πλευρά του: «νομίζω ότι πολλοί φοβήθηκαν να δουν τις εικόνες και τα βίντεο, αλλά τα παιδιά στο Γκρίνταβικ το έχουν συνηθίσει».

Προσθέτει ότι τα παιδιά του τα πάνε απίστευτα καλά υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά επισημαίνει ότι λυπάται που θα λείψουν από το σπίτι αυτά τα Χριστούγεννα. «Αλλά το ηφαίστειο είναι μέρος της ζωής τους. Πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους και το ίδιο κι εμείς. Ελπίζω να μπορέσουμε να γυρίσουμε σπίτι το συντομότερο δυνατό», κατέληξε.

Δείτε επίσης: Πύρινος εφιάλτης στην Ισλανδία: Εκκενώθηκε η πόλη Γκρίνταβικ – Ποτάμια λάβας και καπνός!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This