Αλβανία: Τα «χάρτινα» κτίρια και οι ανύπαρκτοι αντισεισμικοί κανόνες στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους (video)

Must Read

Από τη μια πλευρά, ο ανείπωτος θρήνος για τους 50 -μέχρι στιγμής- νεκρούς από τον ισχυρότατο χτύπημα του Εγκέλαδου, εντάσεως 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Αλβανία.

Και από την άλλη, η οργή των πολιτών – και κυρίως των περίπου 10.000 αστέγων, που είδαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να γκρεμίζονται οι κόποι μιας ζωής, καταπλακώνοντας, σε πολλές περιπτώσεις, συγγενείς και αγαπημένα τους πρόσωπα κάτω από τα ερείπια.

Οργή για το πολιτικό σύστημα, που επί δεκαετίες έκανε τα στραβά μάτια στη διαφθορά και δη σε εκείνους που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της κατασκευής κατοικιών, ανεγείροντας κτίρια που δεν πληρούσαν ούτε τις πιο στοιχειώδεις αντισεισμικές προδιαγραφές.

Εντούτοις, στο Δυρράχιο συνεχίζονταν οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό αγνοουμένων, οι οποίοι υπολογίζονται σε έξι άτομα από τις τοπικές Αρχές.

Διαβάστε επίσης: Τουλάχιστον 40 νεκροί και περίπου 700 τραυματίες από το σεισμό της Αλβανίας – Νεκρή και η σύντροφος του γιου του Έντι Ράμα

Δύσκολη παρέμενε και η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, όπου, τόσο στα Τίρανα όσο και στο Δυρράχιο, διακομίστηκαν άλλοι 50 τραυματίες, ανεβάζοντας τον αριθμό εκείνων που είχαν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης στους 1.050.

Συγκλονιστικές εικόνες στις κηδείες

Το κλίμα, βέβαια, είναι σαφώς πιο βαρύ στις κηδείες των ανθρώπων που χάθηκαν. Την Πέμπτη το μεσημέρι κηδεύτηκαν τα εννέα μέλη των δύο οικογενειών Γκρέκου και Σάρα, παρουσία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, συγγενών των θυμάτων και εκατοντάδων συμπολιτών τους, με τις εικόνες που μετέδιδαν τα τηλεοπτικά συνεργεία να είναι συγκλονιστικές.

Και αυτό διότι οι κηδείες τελούνταν κάτω από συνθήκες έκτακτης ανάγκης και ειδικότερα στους πρόχειρους καταυλισμούς που φιλοξενούν τους αστέγους.

Διαβάστε επίσης: Στους 50 οι νεκροί στην Αλβανία! Μια μάνα με τα τρία της παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Η κυβέρνηση Ράμα, την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει ούτως ή άλλως πολλά οικονομικά προβλήματα, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν δωρεές σε χρήμα αντί να στέλνουν αγαθά, την ώρα που οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω του ιστοτόπου GoFundMe έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής 2.200.000 δολάρια, με το ποσό να αναμένεται να αγγίξει τα 2.500.000 δολάρια, χάρη στη βοήθεια από χώρες της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της βόρειας Αμερικής.

Αποτροπιασμό, τέλος, προκάλεσε η είδηση για έναν απατεώνα, ο οποίος θέλησε να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο, συγκεντρώνοντας μέσω «εράνου» χρήματα που υποτίθεται ότι προόριζε για τους σεισμοπαθείς, αλλά τελικά συνελήφθη από την αστυνομία.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This