Ουκρανία – Ρωσία: Ένας ήδη ξεχασμένος πόλεμος

Έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι η πολυδιαφημισμένη εαρινή επίθεση του Κιέβου ουδόλως απέδωσε και η Μόσχα υλοποιεί κατά γράμμα, έστω και με πισωγυρίσματα, το αρχικό σχέδιό της

Must Read

Στις 30 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή σήμερα, το αμερικανικό Πεντάγωνο τερματίζει επίσημα την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή στο Κογκρέσο με επίσημη επιστολή του Πενταγώνου, στην οποία γνωστοποιείται ότι το τελευταίο ποσό στρατιωτικής βοήθειας ανέρχεται σε 1,07 δισ. δολάρια και θα περιλαμβάνει οπλικά συστήματα και εξοπλιστικά.

Στις επίσημες ανακοινώσεις αναφέρεται ότι, δυστυχώς, η Ουάσινγκτον όφειλε να επιλέξει ανάμεσα στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και στη διατήρηση της αμερικανικής πολεμικής ετοιμότητας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το αμερικανικό Κογκρέσο στις αρχές Δεκεμβρίου δεν ενέκρινε πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 60 δισ. δολαρίων, παρότι ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι βρισκόταν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση πόσο απαραίτητη για τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας είναι η αμερικανική στρατιωτική και η οικονομική βοήθεια.

Από την πλευρά του, και το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Ουκρανία μπορεί να αντέξει «μόνο λίγους μήνες» χωρίς τη γενναία οικονομική βοήθεια της Δύσης. Η διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Γκεοργκίεβα επεσήμανε ότι θα είναι αδύνατη η οικονομική ανάκαμψη της χώρας χωρίς καινούργια οικονομική βοήθεια, καθώς και τους κινδύνους από περαιτέρω υποτίμηση του ουκρανικού νομίσματος.

Στο πεδίο του πολέμου έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι η πολυδιαφημισμένη εαρινή επίθεση της Ουκρανίας ουδόλως απέδωσε, βυθίζοντας, αντιθέτως, σε λουτρό αίματος τις ουκρανικές δυνάμεις, με τη Μόσχα να μην κουνιέται ρούπι από το 17% και πλέον των εδαφών που έχει προσαρτήσει από την αρχή του πολέμου. Η πρόσφατη κίνηση του προέδρου Ζελένσκι να καλέσει σε επιστράτευση άλλους 500.000 Ουκρανούς δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Από την πλευρά της, η Μόσχα εξακολουθεί να μη διατάσσει γενική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, αλλά να χτυπά ανελέητα στρατηγικές θέσεις και υποδομές της Ουκρανίας, τις οποίες το Κίεβο δεν μπορεί να ανακτήσει. Υλοποιεί, δηλαδή, κατά γράμμα, έστω και με πισωγυρίσματα, το αρχικό σχέδιό της, αφού έχει διασφαλίσει τις περιοχές ανατολικά του Δνείπερου να καταστήσει την υπόλοιπη Ουκρανία ένα στρατιωτικά και οικονομικά και -σύμφωνα με τους στόχους της Μόσχας- και πολιτικά και κοινωνικά άδειο κουφάρι, το οποίο θα επωμιστούν να συντηρήσει και να ανοικοδομήσει η Δύση με δικά της κεφάλαια.

Αυτή τη στιγμή, το μόνο ανοιχτό παράθυρο της Ουκρανίας προς τη Δύση είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η απόφασή της τον Δεκέμβριο να ανοίξει τη διαδικασία ένταξης της χώρας αυτής. Ωστόσο, η πρόταση για ένα χρηματοδοτικό σχέδιο τεσσάρων χρόνων, ύψους 50 δισ. ευρώ, βρίσκεται ακόμα στο κενό, εξαιτίας του βέτο της Ουγγαρίας.

Κανένα κριτήριο

Πρόκειται σαφέστατα περί πολιτικής απόφασης -προκειμένου η Ε.Ε. «να μπει στο μάτι» του Πούτιν-, με την Ουκρανία «προστατευόμενη χώρα» από την Ε.Ε., καθώς η Ουκρανία δεν πληροί σχεδόν κανένα από τα κριτήρια επιλογής χώρας για προ ενταξιακή διαδικασία, με το μέγεθος της διαφθοράς και μόνο να χτυπάει το ταβάνι.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την πεποίθηση ότι η Μόσχα δεν θα αποφασίσει να «εξαφανίσει» την ευρωπαϊκή Ουκρανία και να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Κανείς για την ώρα δεν μπορεί να ξέρει μήπως η «παραχώρηση και υιοθέτηση» της Ουκρανίας από την Ε.Ε. είναι το πρώτο σκαλί μιας μελλοντικής διευθέτησης της κρίσης, με τις ρωσόφωνες περιοχές οριστικά στη Ρωσία του Πούτιν.

Η προς ένταξη στην Ε.Ε. Ουκρανία προκαλεί μόνο πικρό χαμόγελο, καθώς η διαδικασία με το άνοιγμα και το κλείσιμο των 30 κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης θα κρατήσει πολύ χρόνο για το υπό κατάρρευση Κίεβο, ενώ ο Ευρωπαίοι θα υπολογίσουν πολύ σοβαρά ότι, αν και όποτε η Ουκρανία καταστεί μέλος, θα είναι η 5η δύναμη στην Ε.Ε. από πλευράς πληθυσμού και θα ανατρέψει σχεδόν οριστικά όλους τους σχεδιασμούς κοινοτικών προϋπολογισμών και Ταμείων.

Βεβαίως, το επείγον πρόβλημα της Ουκρανίας είναι η χρηματοδότησή της από τη Δύση. Και σύμφωνα με ισχυρές πληροφορίες, η Ουάσινγκτον πιέζει ακόμα μία φορά τους Ευρωπαίους να βάλουν χέρι στις παγωμένες καταθέσεις της Ρωσίας σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Ευρώπη, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια εναντίον της Ρωσίας στον πόλεμό της με την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This