Εικόνες αποκάλυψης μετά τα φονικά Ρίχτερ στην Ιαπωνία: Το «φάντασμα» της Φουκουσίμα επανήλθε

Κατέρρευσαν σπίτια, κόπηκαν στα «δύο» οι δρόμοι. Συναγερμός για τσουνάμι και κύματα 5 μέτρων. Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Άντεξε ο πυρηνικός σταθμός στη Σίκα

Must Read

Μόλις λίγες ώρες μετά την έλευση του 2024, η Ιαπωνία σείστηκε από 7,6 Ρίχτερ με επίκεντρο την επαρχία Χουκουρίκου. Απανωτοί οι μετασεισμοί που ακολούθησαν. Δεκάδες σπίτια γκρεμίστηκαν, στους δρόμους οι κάτοικοι, ενώ στην Ουατζίμα άνοιξε η γη κυριολεκτικά στα δυο!

 

Η Ιαπωνία εξέδωσε συναγερμό για τσουνάμι και ζήτησε από τους πολίτες να εκκενώσουν τις παράκτιες περιοχές μετά από μια σειρά ισχυρών σεισμών στη δυτική ακτογραμμή της τη Δευτέρα. 

 

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε σεισμούς στα ανοικτά των ακτών της Ισικάουα και των γειτονικών νομών λίγο μετά τις 4 μ.μ., ένας από αυτούς με προκαταρκτικό μέγεθος 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

 

Εξέδωσε προειδοποίηση για μεγάλο τσουνάμι για την Ισικάουα και προειδοποιήσεις ή συμβουλές για τσουνάμι χαμηλότερου επιπέδου για την υπόλοιπη δυτική ακτή της κύριας νήσου Χονσού της Ιαπωνίας.

 

 

Ο ιαπωνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NHK TV προειδοποίησε ότι οι χείμαρροι νερού θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τα 5 μέτρα και προέτρεψε τους ανθρώπους να καταφύγουν το συντομότερο δυνατό σε υψηλά σημεία ή στην οροφή ενός κοντινού κτιρίου. Το NHK δήλωσε ότι τα κύματα τσουνάμι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επιστρέφουν και οι προειδοποιήσεις συνέχισαν να μεταδίδονται περισσότερο από μία ώρα μετά τον αρχικό συναγερμό. Αρκετοί μετασεισμοί συγκλόνισαν την περιοχή.

 

Σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν λίγο πριν ή αμέσως μετά στην ίδια περιοχή: ένας πρώτος μεγέθους 5,7 βαθμών στις 09:06 στο εσωτερικό, ένας άλλος μεγέθους 6,1 βαθμών στις 09:18, στη συνέχεια τρεις ακόμη μεγέθους 4,5 έως 4,8 βαθμών έως τις 09:16. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα πυρηνικά εργοστάσια στην περιοχή δεν είχαν αναφέρει κανένα πρόβλημα. Είπε όμως ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους στις παράκτιες περιοχές να απομακρυνθούν από το επερχόμενο τσουνάμι.

«Κάθε λεπτό μετράει. Παρακαλείστε να απομακρυνθείτε αμέσως σε ασφαλή περιοχή», είπε. Ένα τσουνάμι ύψους περίπου 3 μέτρων αναμενόταν να πλήξει τη Νιιγκάτα και άλλους νομούς στη δυτική ακτή της Ιαπωνίας. Μικρότερα κύματα τσουνάμι έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι έφθασαν στην ακτογραμμή, σύμφωνα με το NHK. Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK έδειχναν κτίρια να καταρρέουν στην Ισικάουα, και σεισμικές δονήσεις να σείουν κτίρια στην πρωτεύουσα Τόκιο στην απέναντι ακτή. Περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νομαρχίες Ισικάουα και Τογιάμα, ανέφερε η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Hokuriku Electric Power.

 

Άντεξε ο πυρηνικός σταθμός στη Σίκα

Το «φάντασμα» της Φουκουσίμα από τον καταστροφικό σεισμό του 2011 επανήλθε στις μνήμες όλων, μετά τα 7,6 Ρίχτερ. Αμέσως σήμανε συναγερμός για τον πυρηνικό σταθμό στην πόλη Σίκα, ωστόσο σύμφωνα με την γιαπωνέζικη Κυβέρνηση δεν παρατηρήθηκε κάποιο πρόβλημα. «Έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν ανωμαλίες στον πυρηνικό σταθμό Σίκα και σε άλλους σταθμούς προς το παρόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Yoshimasa Hayashi. Η Hokuriku Electric Power, η Tokyo Electric Power Co και η Kansai Electric Power λειτουργούν αρκετούς πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος της ακτογραμμής που θα μπορούσαν να πληγούν από τσουνάμι. 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τον σεισμό του 2011, οι Ιαπωνικές Αρχές προχώρησαν στην κατασκευή τοίχου από οπλισμένο σκυρόδεμα ώστε να θωρακίσει τους αντιδραστήρες από ένα πιθανό τσουνάμι. Το τείχος σχεδιάστηκε 4 μέτρα ύψος και 700 μέτρα μήκος, 11 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Δίπλα σε αυτό έχει εγκατασταθεί μια νέα πύλη αποστράγγισης για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου σε περίπτωση που το θαλασσινό νερό θα μπορούσε να περάσει πάνω από τον τοίχο και να βυθίσει το εργοστάσιο. Άλλα μέτρα ασφαλείας έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν την εγκατάσταση μιας επιπλέον αντλίας για την ψύξη των αντιδραστήρων με θαλασσινό νερό και μιας επιπλέον πηγής ενέργειας για τη λειτουργία μιας βαλβίδας για την εξαέρωση του ατμού από τους αντιδραστήρες.

 

Διαβάστε ακόμα:

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ και μετασεισμός 6,5 στην Ιαπωνία – Κίνδυνος για τσουνάμι 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This