Εικόνες ισοπέδωσης και θρήνου στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον 48 νεκροί – Ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα». Χωρίς προβλήματα οι πυρηνικοί σταθμοί

Must Read

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα συντρίμμια μετά τα 7,6 Ρίχτερ στα κεντρικά της Ιαπωνίας. Δεκάδες οι μετασεισμοί που ακολούθησαν. Τουλάχιστον 48 οι νεκροί μέχρι στιγμής. Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους χιλιάδες κάτοικοι. 

 

Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό όσων παραμένουν στα συντρίμμια. Εικόνες βιβλικής καταστροφής μετά τη σεισμική δόνηση που έπληξε την περιοχή. Το 2024 «ήρθε» με τον χειρότερο τρόπο για τους κατοίκους. Συγκλονιστικά βίντεο με ουρανοξύστες και σπίτια που έχουν καταρρεύσει βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

 

Οι ισχυρές, πολυάριθμες σεισμικές δονήσεις στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 48 ανθρώπους, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τις τοπικές αρχές, ενώ προκάλεσαν εκτεταμένες και σοβαρές ζημιές, πάντως το τσουνάμι που εκδηλώθηκε μετά τον ισχυρότερο σεισμό τελικά ήταν, ευτυχώς, αδύναμο.

 

 

 

«Πρέπει να κάνουμε αγώνα δρόμου με τον χρόνο για να αναζητήσουμε και να διασώσουμε τα θύματα της καταστροφής», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μετά από μια συνάντηση για την αντιμετώπιση των καταστροφών. «Έχουν επιβεβαιωθεί πολύ εκτεταμένες ζημιές, συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων θυμάτων, καταρρεύσεων κτιρίων και πυρκαγιών”» είπε, προσθέτοντας ότι οι διασώστες δυσκολεύονται να φτάσουν στο βόρειο άκρο της χερσονήσου Νότο. Ο Κισίντα δήλωσε ότι οι διασώστες δυσκολεύονται πολύ να προσεγγίσουν το βόρειο άκρο της χερσονήσου Νότο, όπου από τις πτήσεις που έκαναν ελικόπτερα αναφέρθηκανπολλές πυρκαγιές και εκτεταμένες ζημιές σε κτήρια και υποδομές. Υπάρχουν περίπου 120 περιπτώσεις ανθρώπων που περιμένουν διάσωση, δήλωσε αργότερα ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος. 

 

 

Περίπου 1.000 μέλη του στρατού της Ιαπωνίας, πάνω από 2.000 πυροσβέστες και περίπου 630 αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κισίντα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως θα σταλούν επίσης είδη πρώτης ανάγκης —πόσιμο νερό, τρόφιμα, κουβέρτες, καύσιμα— αεροπορικώς ή διά θαλάσσης το συντομότερο.

 

 

Πολλά σιδηροδρομικά δρομολόγια και πτήσεις προς την περιοχή έχουν ανασταλεί. Το αεροδρόμιο του Νότο έκλεισε λόγω ζημιών στον διάδρομο προσγείωσης, τον τερματικό σταθμό και τους δρόμους πρόσβασης, ενώ 500 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν μέσα σε οχήματα στο πάρκινγκ του, μετέδωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK. Περίπου 33.000 νοικοκυριά βρέθηκαν αντιμέτωπα με χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλές πόλεις είναι επίσης χωρίς τρεχούμενο νερό.

 

 

 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

 

 

 

Βοήθεια από τις ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να προσφέρουν κάθε βοήθεια που χρειάζεται ο ιαπωνικός λαός», θυμίζοντας πως Ουάσιγκτον και Τόκιο είναι «στενοί σύμμαχοι». «Αλληλεγγύη στην Ιαπωνία, που θα χρειαστεί να υπερβεί τις συνέπειες ισχυρών σεισμών. Μοιραζόμαστε την τεράστια οδύνη των οικογενειών των θυμάτων», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας πως το Παρίσι επίσης προτίθεται να βοηθήσει. Την ίδια ώρα,  πολλοί αυτοκινητόδρομοι κοντά στα επίκεντρα είναι κλειστοί και η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας (Σινκάνσεν) από το Τόκιο στην Ισικάουα διακόπηκε χθες. Η Ιαπωνία, πάνω στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, συγκαταλέγεται στις χώρες που καταγράφει πολλούς από τους ισχυρότερους σεισμούς στον πλανήτη. Στο αρχιπέλαγος εφαρμόζεται ως εκ τούτου εξαιρετικά αυστηρός πολεοδομικός κανονισμός και τα σύγχρονα κτίρια γενικά είναι αντισεισμικά — τα παλιότερα όχι. 

 

Η χώρα παραμένει στοιχειωμένη από τον τρομακτικό σεισμό 9 βαθμών και το γιγαντιαίο τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, τριπλή καταστροφή που άφησε πίσω κάπου 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους. Τριπλή διότι εκτός από τον σεισμό και τσουνάμι προκλήθηκε το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα. Δεν έχει διαπιστωθεί «καμιά ανωμαλία» στα ιαπωνικά πυρηνικά εργοστάσια, διαβεβαίωσε χθες η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.

 

Διαβάστε ακόμα:

Εικόνες καταστροφής και απόλυτου χάους στην Ιαπωνία μετά τα 7,6 Ρίχτερ 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This