Εικόνες καταστροφής και απόλυτου χάους στην Ιαπωνία μετά τα 7,6 Ρίχτερ

Ο σεισμός-τέρας έγινε αισθητός σε απόσταση 150 χιλιομέτρων. Τουλάχιστον 30 νεκροί, αγώνας δρόμου για τους επιζώντες, τεράστιες υλικές καταστροφές

Must Read

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χερσόνησο Νότο και τις γύρω περιοχές στην κεντρική Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

 

Xάος στην Ιαπωνία μετά τα 7,6 Ρίχτερ 

Η κεντρική Ιαπωνία επλήγη από 155 σεισμικές δονήσεις από χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία. Οι περισσότεροι από αυτούς τους σεισμούς είχαν ισχύ ανώτερη των 3,0 βαθμών. Έξι νέες ισχυρές δονήσεις έγιναν αισθητές σήμερα, διευκρίνισε η υπηρεσία.

 

Οι αναφορές για ζημιές και αγνοούμενους αυξάνονται συνεχώς και οι διασώστες εργάζονται από το πρωί της Τρίτης ώστε να εντοπίσουν επιζώντες. Ο σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές και πυρκαγιές στην πόλη Wajima στην επαρχία Ishikawa και οι φλόγες εξακολουθούν να μαίνονται σε ορισμένες περιοχές καθώς οι συνεχείς μετασεισμοί και τα ερείπια στους δρόμους παρεμπόδισαν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

 

 

Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων, την καταστροφή οδικών αρτηριών, την διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και την φυγή των κατοίκων των παράκτιων κοινοτήτων προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο λόγω των φόβων για καταστροφικό τσουνάμι. Μονάδες του ιαπωνικού στρατού συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές.

 

Στο μεταξύ περισσότεροι από 100 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 12 ώρες όπως αναφέρουν οι τοπικές μετεωρολογικές υπηρεσίες ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μετασεισμική ακολουθία ενδεχομένως να διαρκέσει για μήνες. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φθάσουν στις χειρότερα πληγείσες περιοχές αφού ορισμένοι δρόμοι έχουν γίνει απροσπέλαστοι.

 

 

«Επιβεβαιώθηκαν πολύ μεγάλες ζημιές» καθώς και «πολυάριθμα θύματα», αφού «κτίρια κατέρρευσαν και (εκδηλώθηκαν) πυρκαγιές», δήλωσε ο κ. Κισίντα. «Θα χρειαστεί να αποδυθούμε σε κούρσα με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές, αναφέρει ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα. Πολλοί δρόμοι υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με καταγραφή από τον αέρα, τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, τονίζοντας πως είναι δύσκολη η πρόσβαση στο βόρειο άκρο της χερσονήσου Νότο. Αφού ήρθε η προειδοποίηση για τσουνάμι, οι αρχές θα προσπαθήσουν να φθάσουν στις περιοχές που έχουν αποκοπεί διά θαλάσσης, διευκρίνισε. Σύμφωνα με τον κ. Κισίντα, περίπου 1.000 μέλη των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων αναπτύχθηκαν ήδη σε σεισμόπληκτες περιοχές και διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

 

Αίρεται η προειδοποίηση για τσουνάμι

Ο κίνδυνος να πλήξει τσουνάμι την Ιαπωνία, ειδικά τον νομό Ισικάουα, θεωρείται πλέον ότι πέρασε και όλες οι προειδοποιήσεις για αυτό αίρονται επίσημα, ανακοίνωσε η μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της χώρας της Ασίας και μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK. Η ιαπωνική κυβέρνηση διέταξε περισσότερους από 97.000 ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους το βράδυ της Δευτέρας, στέλνοντάς τους σε αθλητικές αίθουσες και γυμναστήρια σχολείων, που χρησιμοποιούνται συνήθως ως κέντρα εκκένωσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πολλοί επέστρεψαν στα σπίτια τους την Τρίτη, καθώς οι αρχές ήραν τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι. Αλλά περίπου 33.000 νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ρεύμα στο νομό Ισικάουα νωρίς το πρωί της Τρίτης, μετά από μια νύχτα όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Hokuriku Electric Power (9505.T). Οι περισσότερες περιοχές στη βόρεια χερσόνησο Νότο δεν έχουν επίσης υδροδότηση, μετέδωσε η NHK. 

 

Παπαδόπουλος για σεισμό στην Ιαπωνία: «Λάβαμε μήνυμα ένα λεπτό πριν»

Ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος περιέγραψε το πώς έζησε τον φονικό σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερπου έπληξε τη δυτική ακτή της Ιαπωνίας ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 13 άτομα, ενώ παραμένει απροσδιόριστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων και χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «ένα λεπτό πριν από τον ισχυρό σεισμό λάβαμε μήνυμα -όπως το δικό μας 112-, στα κινητά μας που έλεγε: «μείνετε ήσυχοι και ήρεμοι αλλά καλυφθείτε». Και έτσι έγινε, υπήρξε απόλυτη ηρεμία και όλοι έκαναν αυτό που είχαν διδαχτεί από μικρά παιδιά. Κανείς δεν πανικοβλήθηκε γιατί είναι απόλυτα εξοικειωμένοι και τρία λεπτά μετά το σεισμό το κρατικό κανάλι ΝΗΚ έβγαλε ανακοίνωση για το τσουνάμι, με χάρτη που έδειχνε τις επικίνδυνες περιοχές και το αναμενόμενο ύψος του κύματος σε διάφορες περιοχές». Όπως σημείωσε στην Ιαπωνία γίνονται συνεχώς ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμό, και μάλιστα είπε πως και ο ίδιος έζησε την εμπειρία αυτή, καθώς βρίσκεται εκεί δύο μήνες στο Πανεπιστήμιο Χόκου στο Σιντάι. Ακόμη ανέφερε ότι τα τρένα ταχείας κυκλοφορίας σταμάτησαν αμέσως σε τρεις περιφέρειες κοντά στην περιοχή του επίκεντρου του σεισμού, επισημαίνοντας πως οι ιαπωνικοί σιδηρόδρομοι έχουν κεντρικό αυτόνομο σύστημα με δικούς τους σεισμογράφους και όταν ανιχνεύεται ένας μεγαλος σεισμός κοντα στις γραμμές γίνεται το αυτόματα σταμάτημα των τρένων. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, εάν έχουν πρόβλημα οι πολίτες που σταματούν τα τρένα, εκείνοι απαντούν όχι γιατί αποτελεί γι αυτούς προτεραιότητα η ασφάλειά τους.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Χάος και καταστροφή από τον σεισμό στην Ιαπωνία – Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα 

Εικόνες αποκάλυψης μετά τα φονικά Ρίχτερ στην Ιαπωνία: Το «φάντασμα» της Φουκουσίμα επανήλθε 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This