Σχεδόν 30 χρόνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τα προβλήματα στην περιοχή συνεχίζονται.
Η Σερβία, δια στόματος του Υπουργού Εμπορίου της, Ρασίμ Λιάιτς, εκφράζει φόβους για ενδεχόμενη ανθρωπιστική κρίση (ή καταστροφή όπως την ονομάζει ο ίδιος) στις βόρειες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου εξαιτίας των δασμών που έχει επιβάλλει αυτό (το Κοσσυφοπέδιο) για εμπορεύματα που προέρχονται από τη Σερβία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Οι δασμοί είναι της τάξεως του 100%!.
Το Κοσσυφοπέδιο εισήγαγε το Νοέμβριο τους δασμούς για εμπορεύματα που προέρχονται από τις δύο πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες. Απαντώντας στην κίνηση, οι αρχηγοί τεσσάρων δήμων του βορείου Κοσσυφοπεδίου, όπου οι Σέρβοι αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τα καθήκοντά τους.
«Μας είπαν σήμερα το πρωί ότι [οι άνθρωποι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο] στερούνται κυρίως γάλα, λαχανικά και φρούτα. Άλλα αγαθά εξαντλούνται επίσης. Πολλοί έμποροι λένε ότι δεν ξέρουν τι θα συμβεί μετά από αυτή την εβδομάδα. Θα προσπαθήσουμε, ώστε η πολιτική και οικονομική κρίση, να μην μετατραπεί σε ανθρωπιστική και θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους όλα τα απαραίτητα», δήλωσε ο Ρασίμ Λιάιτς.
Υπενθυμίζεται ότι το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου 2008.
Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία αναγνωρίζεται σήμερα από περισσότερα από 100 κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Η Σερβία, καθώς και η Ρωσία, η Κίνα και ορισμένες άλλες χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Το 2011, η Σερβία, υπό την πίεση των Βρυξελλών, άρχισε διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων με τους Αλβανούς του Κοσσόβου με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο διάλογος έχει προς το παρόν ανασταλεί.