Ελληνικής διαχείρισης το Chem Ranger που «χτύπησαν» χθες οι Χούθι – Δίνουν πέρασμα σε Κίνα, Ρωσία

«Η παραφροσύνη και η βλακεία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αποβαίνει εναντίον τους»

Must Read

Με δύο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους κατά του M/V Chem Ranger, ένα δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Νήσου Μάρσαλ, ιδιοκτησίας των ΗΠΑ αλλά υπό ελληνική διαχείριση, οι Χούθι της Υεμένης έκαναν και χθες αισθητή την παρουσία τους στον Κόλπο του Άντεν, διατηρώντας υψηλή τη «θερμοκρασία» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα, ούτε υλικές ζημιές, όμως σύμφωνα με τους αντάρτες προκλήθηκαν κάποιες ζημιές. Ήταν η τρίτη επίθεση σε εμπορικό πλοίο μέσα σε τρεις ημέρες, όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί.

«Το ναυτικό των υεμενίτικων ένοπλων δυνάμεων διεξήγαγε στοχευμένη επιχείρηση εναντίον αμερικανικού πλοίου, του Chem Ranger, στον Κόλπο του Άντεν, εκτοξεύοντας πυραύλους ορισμένοι από τους οποίους έπληξαν τον στόχο τους», τόνισαν οι Χούθι σε ανακοίνωσή τους.

«Η ανταπόδοση στις αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτη» και «κάθε νέα επίθεση θα τιμωρείται», απείλησαν και διαβεβαίωσαν ότι στο στόχαστρό τους μπαίνουν μόνο πλοία που πάνε στο Ισραήλ «όσο δεν εφαρμόζεται κατάπαυση του πυρός και δεν αίρεται η πολιορκία στη Γάζα».

Από την πλευρά του, η CENTCOM, «κεντρική διοίκηση» των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, επιβεβαίωσε πως οι Χούθι έβαλαν πράγματι στο στόχαστρο αμερικανικό εμπορικό πλοίο που διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία με «δυο πυραύλους», χωρίς όμως να χτυπηθεί το Chem Ranger, όπως υποστήριξαν οι αντάρτες.

Το πλήρωμα του πλοίου υπό σημαία νήσων Μάρσαλ «είδε πυραύλους να πέφτουν στο νερό κοντά στο σκάφος», πάντως «δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές στο πλοίο», που «συνέχισε την πορεία του», τόνισε μέσω Twitter.

Όπως αναφέρει το Marine Traffic, το Chem Ranger είναι πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο υπό σημαία νήσων Μάρσαλ, που πλέει τις τελευταίες ημέρες στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας (UKMTO) περιέγραψε ότι το «συμβάν» σημειώθηκε 115 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της πόλης Άντεν, τονίζοντας πως έγινε έκρηξη σε απόσταση 30 μέτρων από πλοίο κι ότι drone πέταγε σε κοντινή απόσταση.

«Ασφαλή διέλευση» από την Ερυθρά Θάλασσα υποσχέθηκαν οι Χούθι σε πλοία Ρωσίας και Κίνας

Οι Χούθι στη συνέχεια εγγυήθηκαν στα κινεζικά και ρωσικά πλοία «ασφαλή διέλευση» από αυτή την στρατηγικής σημασίας υδάτινη οδό, σύμφωνα με συνέντευξη κορυφαίου στελέχους του κινήματος που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της ρωσικής εφημερίδας Izvestia.

«Η παραφροσύνη και η βλακεία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αποβαίνει εναντίον τους: πλέον κανένα από τα πλοία τους δεν θα μπορεί να περάσει από μια από τις κυριότερες εμπορικές οδούς στον κόσμο. Οι απώλειες για τις επιτιθέμενες χώρες είναι υψηλότερες από τις απώλειες για την Υεμένη», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, μέλος του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των Χούθι.

«Σε ό,τι αφορά άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας, οι θαλάσσιες μεταφορές τους στην περιοχή δεν απειλούνται. Είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους από την Ερυθρά Θάλασσα», πρόσθεσε το ηγετικό στέλεχος.

«Όμως τα ισραηλινά πλοία, ή αυτά που έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, δεν δίνουμε την παραμικρή πιθανότητα να διέλθουν από την Ερυθρά Θάλασσα», συμπλήρωσε, εξηγώντας πως «σκοπός μας είναι να αυξηθεί το οικονομικό κόστος για το εβραϊκό κράτος ώστε να σταματήσει το μακελειό στη Γάζα».

Σύμφωνα με το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορικής Ναυτιλίας (ICS), από την Ερυθρά Θάλασσα περνάει το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι, τα ασφαλιστικά κόστη έχουν απογειωθεί. Αυτό εξώθησε μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, Κατά συνέπεια, τα δρομολόγιά τους έγιναν πιο χρονοβόρα και πιο δαπανηρά.

Τον Νοέμβριο, οι Χούθι κατέλαβαν το Galaxy Leader, πλοίο που ανήκει σε βρετανική εταιρεία, η οποία με τη σειρά της ανήκει σε ισραηλινό επιχειρηματία, κρατώντας σε ομηρία έκτοτε τα 25 μέλη του πληρώματός του.

Οι όμηροι είναι «καλά», διαβεβαίωσε ο Μπουχάιτι, διευκρινίζοντας στην Izvestia πως το κίνημά του κάνει προετοιμασίες για διάφορα σενάρια, ανάμεσά τους για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε χερσαία επιχείρηση στην Υεμένη.

Κινεζική έκκληση για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα 

Από την πλευρά του πάντως, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου απηύθυνε έκκληση για «την αποκατάσταση και την εγγύηση της ασφάλειας των οδών της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», κατάσταση την οποία «παρακολουθεί από κοντά» μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

«Ευελπιστούμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα ενεργήσουν προς το γενικό συμφέρον της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και προς το κοινό συμφέρον της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χε Γιαντόνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinua.

Το Πεκίνο καλεί τα μέρη που είναι παρόντα στην περιοχή «να αποκαταστήσουν και να εγγυηθούν την ασφάλεια των οδών της ναυσιπλοΐας της Ερυθράς Θάλασσας για να εξασφαλίσουν την ομαλή τάξη του διεθνούς εμπορίου».

«Θα ενισχύσουμε επίσης το συντονισμό με τις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες, θα παρακολουθούμε από κοντά τις σχετικές εξελίξεις και θα παρέχουμε έγκαιρη υποστήριξη και αρωγή χρήσιμη στις επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου», δήλωσε ακόμη ο εκπρόσωπος τον οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This