Επικαιροποίηση του Ποινικού Δικαίου και αυστηροποίηση των ποινών για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών ενέκρινε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνιστά ειδεχθές έγκλημα που έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια. Οι αναθεωρημένοι κανόνες διευρύνουν τον ορισμό των σχετικών αδικημάτων και θεσπίζουν ειδικούς όρους για την πρόληψη και την παροχή βοήθειας στα θύματα.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η απειλή είναι πραγματική και έχει αυξηθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα στο 2022 υπήρξαν 1,5 εκατ. καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Ένα στα πέντε παιδιά υποφέρει από κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, εντός και εκτός Διαδικτύου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το internet έχει επιδεινώσει σημαντικά την εξάπλωση της σεξουαλικής βίας με θύματα ανηλίκους, επιτρέποντας στους δράστες να ανταλλάσσουν βίντεο και φωτογραφίες κακοποίησης παιδιών.
Οι βασικές πτυχές της πρότασης της Κομισιόν:
• Διεύρυνση του ορισμού των ποινικών αδικημάτων για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε όλες τις χώρες μέλη. Προστίθεται η ζωντανή μετάδοση σεξουαλικής βίας, και η κατοχή και ανταλλαγή παιδοφιλικών εγχειριδίων. Οι νέοι κανόνες συμπεριλαμβάνουν το υλικό βαθυπαραποίησης (deep fakes) ή υλικό που παράγεται από ΤΝ.
• Ενίσχυση της δίωξης και της στήριξης. Μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τα θύματα να καταγγείλουν την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν και να καταθέσουν αγωγή κατά του δράστη. Δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης και θέσπιση από τα κράτη μέλη μηχανισμού συντονισμού για την βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων προγραμμάτων.
• Ενίσχυση της πρόληψης: Να ενταθούν οι επενδύσεις στην ευαισθητοποίηση κυρίως στους διαδικτυακούς κινδύνους. Αυστηροί κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων για δραστηριότητες με στενή επαφή με παιδιά θα ζητούν το ποινικό μητρώο των υποψηφίων.
• Υποχρεωτική η καταγγελία αδικήματος από επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά .