Καμπανάκι σεισμολόγων για Κων/πολη: «Κάθε δόνηση προάγγελος της μεγαλύτερης που περιμένουμε»

«Κίνδυνος για τσουνάμι, το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο», τονίζει ο Ευθύμιος Λέκκας

Must Read

Διάχυτη είναι η ανησυχία τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, με αφορμή τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στα Δαρδανέλια. Επιστήμονες εκφράζουν το φόβο ότι η δόνηση αυτή αποτελεί προάγγελο μίας μεγαλύτερης, που ενδεχομένως να «χτυπήσει» την Κωνσταντινούπολη.

«Η περιοχή μας ανησυχεί ένας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλια κτλ», δήλωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο σεισμολόγος Σουλεϊμάν Παμπάλ, ενώ ο σεισμολόγος ο Χουσεΐν Οζτούρκ προειδοποίησε από την πλευρά του:

«Από εδώ και πέρα κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτoί οι μικροί σεισμοί σπάνε σιγά σιγά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς. Σαν να είναι μια προετοιμασία. Ανοίγει το μεγάλο ρήγμα που θα προκληθεί. Αυτοί οι σεισμοί είναι τα σημάδια του μεγάλου σεισμού».

Ε. Λέκκας: «Κίνδυνος για τσουνάμι, το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο»

Την ίδια ώρα, για το ζήτημα αυτό τοποθετήθηκε και ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, με αφορμή τις προειδοποιητικές πινακίδες που έχουν αναρτηθεί στην Κωνσταντινούπολη και για τσουνάμι.

«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται στην Τουρκία επηρεάζει τον ελληνικό χώρο. Εάν δεν γίνει πρώτα ο σεισμός κάθε συσχέτιση είναι λανθασμένη», ανέφερεα αρχικά και συνέχισε:

«Δεν ξέρουμε εάν θα εκδηλωθεί άμεσα, μπορεί και σε πέντε χρόνια. Έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ρήγμα, το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει ένα μήκος της τάξεως των 1.500 χιλιομέτρων από την Κασπία μέχρι το Αιγαίο, χωρίζεται σε 13 μεγάλα κομμάτια, τα 12 κομμάτια έχουν σπάσει και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς. Το τελευταίο κομμάτι που αναμένεται να σπάσει είναι αυτό που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον κόλπο του Μαρμαρά. Διαπιστώθηκε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει ένας σεισμός μέχρι το 2020, όμως δεν έγινε ο σεισμός αυτός. Όσο περνάει ο χρόνος οι πιθανότητες αυξάνουν και αυξάνει και η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις».

Ο ίδιος έκανε σαφές πως στην Κωνσταντινούπολη, που κατοικούν 20 εκατ. άνθρωποι, το 1/3 των κτηρίων είναι παλιά και ιδιαίτερα ευάλωτα. «Το 1/3 είναι καινούργια αλλά και έχουν και τον καλύτερο αντισεισμικό κανονισμό (στην Αντιόχεια στον περσινό σεισμό καταστράφηκαν όλα τα καινούργια κτίρια) και μόνο το 1/3 των κτιρίων έχουν αντισεισμική θωράκιση. Οπότε η τρωτότητα είναι μεγάλη και γι΄αυτό και οι Τούρκοι παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα», εξήγησε και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, γιατί το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο γύρω στα 60 χιλιόμετρα και ο κόλπος του Μαρμαρά είναι ένας κλειστός κόλπος και έχουμε ανακλάσεις θαλάσσιων κυμάτων και μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι της τάξης των 10 μέτρων».

Τέλος, ο Ευθύµιος Λέκκας έκανε αναφορά και στην πιθανότητα η Αγία Σοφία να υποστεί σοβαρές ζηµιές, σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι δεδοµένο ότι έχει µεγάλη τρωτότητα η Αγία Σοφία. ∆εν είναι µια περίπτωση που µπορούµε να την προσπεράσουµε. Εχει υποστεί τη φθορά του χρόνου ως µνηµείο. Θεωρώ ότι έχει µεγάλη τρωτότητα, οπότε µπορεί να έχουµε επιπτώσεις», κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Δείτε επίσης: Τουρκία: Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση στα Δαρδανέλλια, αισθητή και στην Κωνσταντινούπολη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This