Λωρίδα της Γάζας: Ξεκινάει σήμερα το ραμαζάνι χωρίς κατάπαυση του πυρός

Απελπιστική η κατάσταση στο θύλακα - Οι κάτοικοι τρέφονται με νερό και περιμένουν ανθρωπιστική βοήθεια

Must Read

Ξεκινά σήμερα το ραμαζάνι, ο ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους, την ώρα που οι εχθροπραξίες και το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται. Παρά τις εντατικές προσπάθειες στο Κάιρο, δεν επιτεύχθηκε ανακωχή ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς και πλέον, δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική έστω και προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.

Η κατάσταση στον θύλακα παραμένει απελπιστική, αφού ο εκτοπισμένος πληθυσμός περιμένει εναγωνίως τρόφιμα. Πλοίο φορτωμένο με 200 τόνους βοήθειας, που έχει μισθώσει η ισπανική ΜΚΟ Open Arms, επρόκειτο να αναχωρήσει από την Κύπρο χθες για τη Γάζα, όμως ο απόπλους του δεν επιβεβαιώθηκε. «Περιμένω από το πρωί, καθώς αύριο ξεκινά ο ιερός μήνας του ραμαζανιού και η κατάσταση είναι τραγική», είπε ο Μοχάμεντ Χαράρα, ένας από τους κατοίκους που χθες πήγαν στην παραλία, με την ελπίδα να δουν την βοήθεια να καταφθάνει.

«Τρέφω την κορούλα μου με νερό (…) απλά για να μην πεθάνει. Δεν έχω επιλογή», είπε από την πλευρά της, η Μπαράκ Αμπχάρ, με το μωρό της που έκλαιγε στην αγκαλιά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ιορδανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Αίγυπτος συμμετείχαν σε νέες αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας χθες, ωστόσο την ίδια ώρα ο ΟΗΕ τονίζει πως οι αεροπορικές ρίψεις και οι μεταφορές διά θαλάσσης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς.

«Επιτάχυνση των διπλωματικών προσπαθειών»

Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες για ανακωχή είχαν ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου, τελικά οι δύο πλευρές δεν έφτασαν σε συμφωνία. Βέβαια, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια διαβεβαίωσε χθες πως το κίνημά του παραμένει «ανοικτό σε διαπραγματεύσεις», ενώ πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς ανέφερε πως θα υπάρξει «επιτάχυνση των διπλωματικών προσπαθειών τις 10 προσεχείς ημέρες» ώστε να εξασφαλιστεί συμφωνία το πρώτο μισό του ραμαζανιού.

Αίτημα της Χαμάς παραμένει η κήρυξη οριστικής κατάπαυσης του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, προτού συναφθεί οποιαδήποτε συμφωνία. Από την πλευρά του, το Ισραήλ απαιτεί η τρομοκρατική οργάνωση να του δώσει ακριβή κατάλογο των ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη ζωή. Ωστόσο, η Χαμάς αντιτείνει πως αγνοεί πόσοι ή ποιοι είναι «ζωντανοί ή νεκροί».

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της»

Έχοντας αναλάβει τη θέση του θεματοφύλακα των δυο ιερότερων τόπων του ισλάμ, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας τόνισε από την πλευρά του πως ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας αμαυρώνει τον ιερό μήνα προσευχής και νηστείας για τους μουσουλμάνους και κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να αναλάβει πρωτοβουλία.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της, να βάλει τέλος σε αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα και εγγυηθεί τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και διαδρόμων αρωγής», πρόσθεσε στο μήνυμά του με την ευκαιρία της έναρξης του ραμαζανιού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This