Ο Ερντογάν μετά από 12 χρόνια στο Ιράκ

Must Read

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε θα στην Βαγδάτη ύστερα από πρόσκληση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σιά αλ Σουντάνι, μετά από δώδεκα χρόνια. Θα επισκεφθεί επίσης το Ερμπίλ, πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν με το οποίο η Άγκυρα έχει αναπτύξει στενές σχέσεις.

Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν ιστορική την επίσκεψη στο Ιράκ του τούρκου προέδρου, που έχει στόχο να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες συνάπτοντας σειρά συμφωνιών που καλύπτουν τη συνεργασία εναντίον των κούρδων μαχητών του PKK, την ενέργεια και το εμπόριο.

Η συνεργασία σε μεγάλα οικονομικά προγράμματα βρίσκεται επίσης στο τραπέζι. Το Ιράκ άρχισε πέρυσι το πρόγραμμα μιας Αναπτυξιακής Οδού 17 δισεκ. δολαρίων που επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα σε κόμβο διαμετακόμισης που να συνδέει την Ασία και την Ευρώπη.

Η Βαγδάτη επιδιώκει επίσης μια συμφωνία για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο υδάτων από τον Τίγρη και τον Ευφράτη, τους δύο ποταμούς που πηγάζουν από την Τουρκία και αποτελούν την κύρια πηγή γλυκού νερού του Ιράκ που μαστίζεται από την ξηρασία.

Ιρακινοί και τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότερα από 20 μνημόνια κατανόησης θα υπογραφούν στη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης του Ερντογάν.

Το διμερές εμπόριο μειώθηκε σε 19,9 δισεκ. δολάρια το 2023, από 24,2 δισεκ. που ήταν το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα τουρκικά στοιχεία. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, οι εξαγωγές προς το Ιράκ αυξήθηκαν κατά 24,5%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 46,2%.

«Η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο προετοιμασιών και από τις δύο πλευρές για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων θεμάτων τα οποία είχαν περιπλέξει κατά το παρελθόν τη σχέση», δήλωσε ο Φαρχάντ Αλααντίν, σύμβουλος του ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι για τις εξωτερικές υποθέσεις.

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Σουντάνι και τον πρόεδρο Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ στη Βαγδάτη και στη συνέχεια να μεταβεί στην Αρμπίλ, την επαρχιακή πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν, για να συναντηθεί με αξιωματούχους του Ιρακινού Κουρδιστάν.




*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This