FT: Η Ρωσία σχεδιάζει «βίαια σαμποτάζ» σε όλη την Ευρώπη!

«Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι πράκτορες του Κρεμλίνου προετοιμάζουν κρυφούς βομβαρδισμούς, εμπρησμούς και επιθέσεις σε υποδομές»

Must Read

Η Ρωσία σχεδιάζει «βίαιες πράξεις δολιοφθοράς» σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών να προειδοποιούν τις κυβερνήσεις τους να αναμένουν περισσότερους κρυφούς βομβαρδισμούς και εμπρηστικές επιθέσεις σε υποδομές, ανέφεραν οι Financial Times.

Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει πιο ενεργά μυστικούς βομβαρδισμούς, εμπρηστικές επιθέσεις και ζημιές σε υποδομές σε ευρωπαϊκό έδαφος, άμεσα και μέσω πληρεξουσίων, με ελάχιστη προφανή ανησυχία για την πρόκληση θανάτου αμάχων, πιστεύουν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών.

Αρκετά περιστατικά υψηλού προφίλ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν βάλει στο προσκήνιο περιπτώσεις απόπειρας δολιοφθοράς από άτομα που κατηγορούνται ότι εργάζονται για λογαριασμό του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες που μοιράστηκαν με τους FT, αυτό αλλά και άλλα στοιχεία, δείχνουν μια πιο άμεση και συντονισμένη προσπάθεια που κατευθύνεται από τη Ρωσία, καθώς δεσμεύεται σε μια πορεία μόνιμης σύγκρουσης με τις δυτικές χώρες.

«Εκτιμούμε ότι ο κίνδυνος των ελεγχόμενων από το κράτος δολιοφθορών θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Thomas Haldenwang, επικεφαλής της γερμανικής εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Η Ρωσία φαίνεται πλέον άνετη στο να διεξάγει επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος «[με] μεγάλη πιθανότητα ζημιάς», είπε σε διάσκεψη ασφαλείας τον περασμένο μήνα που διοργάνωσε η υπηρεσία του, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

«Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι υπήρξε μια πραγματική ενίσχυση της ρωσικής δραστηριότητας», δήλωσε στους FT ο Keir Giles, ανώτερος σύμβουλος στο think tank Chatham House.

«Δεν μπορεί κανείς να πει αν αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι Ρώσοι ρίχνουν περισσότερους πόρους σε αυτό. Αν είναι πιο απρόσεχτοι και πιάνονται. Ή αν η δυτική αντικατασκοπεία έχει γίνει απλώς καλύτερη στον εντοπισμό και την καταστολή», πρόσθεσε. «Ό,τι κι αν είναι όμως – συμβαίνουν πολλά».

Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι πληροφορίες κοινοποιούνταν μέσω των υπηρεσιών ασφαλείας του ΝΑΤΟ για «ξεκάθαρες και πειστικές ρωσικές φθορές», οι οποίες ήταν συντονισμένες και σε κλίμακα.

Είχε έρθει η ώρα να «επιστήσουμε την προσοχή και να επικεντρωθούμε» στην απειλή της ρωσικής βίας στο ευρωπαϊκό έδαφος, πρόσθεσε.

Ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών είπε ότι οι προσπάθειες δολιοφθοράς της Μόσχας, δεν πρέπει να θεωρηθούν ως διαφορετικές από άλλες επιχειρήσεις, λέγοντας ότι η αύξηση της δραστηριότητας αντανακλά τον στόχο της Ρωσίας να ασκήσει τη μέγιστη πίεση «παντού».

Η Ρωσία έχει εμπλακεί εδώ και πολύ καιρό σε μια ποικιλία ταραχοποιών συμπεριφορών προς την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας συχνά τις ικανότητές της στον κυβερνοχώρο για να στοχεύσει μη στρατιωτικές υποδομές.

Η Λιθουανία και άλλες χώρες, έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι είναι υπεύθυνη για μια πρόσφατη άνοδο στην παρεμβολή του GPS εναντίον πολιτικών αεροσκαφών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές ακόμη βίαιες πράξεις δολιοφθοράς έχουν αποτραπεί από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας, αναφέρουν οι Financial Times.

Στις 18 Απριλίου, ανακοινώθηκε ότι οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν δύο Γερμανο-Ρώσους υπηκόους που θεωρούνται ύποπτοι ότι σχεδίαζαν στρατιωτική δολιοφθορά για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι δύο άνδρες κατηγορούνται ότι ετοίμαζαν σχέδιο για να πραγματοποιήσουν εκρηκτικές και εμπρηστικές επιθέσεις σε στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα.

Θεωρείται ότι έχουν ξεκινήσει ενεργά την προετοιμασία για πιθανές επιθέσεις, φωτογραφίζοντας κρυφά πιθανούς στόχους.

Στις 26 Απριλίου, αναφέρθηκε ότι ο Dylan Earl, ένας 20χρονος υπήκοος Ηνωμένου Βασιλείου με υποτιθέμενους δεσμούς με τη μισθοφορική ομάδα Wagner, κατηγορήθηκε για οργάνωση σχεδίου εμπρησμού, αφού είχε στρατολογηθεί ως Ρώσος κατάσκοπος.

Ο Earl κατηγορήθηκε για τον σχεδιασμό επίθεσης εναντίον επιχειρήσεων του Λονδίνου που συνδέονται με την Ουκρανία. Κατηγορήθηκε επίσης για απάτη, διεξαγωγή ερευνητικών και αναγνωριστικών δραστηριοτήτων και απόπειρα στρατολόγησης ατόμων για να βοηθήσουν μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών.

Στη Σουηδία, οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν εν τω μεταξύ μια σειρά από πρόσφατους εκτροχιασμούς αμαξοστοιχιών, για τους οποίους υποπτεύονται ότι μπορεί να είναι πράξεις δολιοφθοράς που υποστηρίζεται από ξένο κράτος.

Η Ρωσία προσπάθησε να καταστρέψει τα συστήματα σηματοδότησης στους σιδηροδρόμους της Τσεχίας, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας στους FT τον περασμένο μήνα.

Στην Εσθονία, μια επίθεση στο αυτοκίνητο του Υπουργού Εσωτερικών τον Φεβρουάριο και σε εκείνα δημοσιογράφων, διαπράχθηκαν από ρωσικούς πράκτορες πληροφοριών, δήλωσε η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας.

Το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας προειδοποίησε επίσης φέτος για πιθανές επιθέσεις δολιοφθοράς σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τη Ρωσία.

«Όπως πάντα με τη Ρωσία, είναι σοφό να μην ψάχνουμε για μία εξήγηση ως προς το γιατί κάνουν κάτι. Υπάρχει πάντα ένας συνδυασμός πραγμάτων», είπε ο Keir Giles του Chatham House.

«Αυτές οι μικροεπιθέσεις που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι φυσικά για να δημιουργήσουν αναστάτωση, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για παραπληροφόρηση. Και μετά είναι το τι μαθαίνει η Ρωσία από αυτές τις επιθέσεις εάν θέλει να ακινητοποιήσει την Ευρώπη στην πραγματικότητα. . . Είναι εξάσκηση».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This