Ο Νετανιάχου αγνοεί τις απειλές Μπάιντεν και επιμένει για τη Ράφα: «Αν χρειαστεί το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του απέναντι στη Χαμάς»

«Θα αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια αν χρειαστεί»

Must Read

Η απόφαση των ΗΠΑ να «μπλοκάρουν» την αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ στην περίπτωση που η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση των IDF στη Ράφα πραγματοποιηθεί, έκανε έξαλλο τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε πως κανένας «δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί».

Ο Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στην οποία διαμηνύει ότι το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του εναντίον της Χαμάς, αν χρειαστεί. «Σήμερα, αντιμετωπίζουμε ξανά εχθρούς που επιδιώκουν να μας καταστρέψουν», ακούγεται να λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο X. «Λέω στους ηγέτες του κόσμου – καμία πίεση, καμία απόφαση από κανένα διεθνές φόρουμ, δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί», προσθέτει.

«Εάν το Ισραήλ αναγκαστεί να σταθεί μόνο του, το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του», επιμένει ο Νετανιάχου και υπογραμμίζει πως «θα νικήσουμε τους γενοκτονικούς εχθρούς μας. Το “ποτέ ξανά” είναι τώρα».

«Σε γενικές γραμμές, η θέση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι αυτή που είπε στον Μπάιντεν στο τηλεφώνημά τους τη Δευτέρα: “Θα αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια αν χρειαστεί», δήλωσε σχετικά Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel, με το ισραηλινό Channel 12 να αναφέρει, πάντως, ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα ήταν από μια δήλωση του Νετανιάχου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και όχι από την επικοινωνία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC, ο Νετανιάχου δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε μια συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους, εκτός εάν η αυτή τού επιτρέπει να προχωρήσει στη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει να «στεγανοποιήσει» την επιχείρηση από μια πιθανή συμφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν όρια στην ικανότητα του Ισραήλ να επιχειρεί στη νότια πόλη της Γάζας.

Σήμερα Πέμπτη, εξάλλου, έλαβε χώρα η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, την οποία ακολούθησε εκείνη του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, για να εξεταστεί η ισραηλινή απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να μην δοθούν πυρομαχικά στο Τελ Αβίβ. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, μετά την αντιπροσωπεία της Χαμάς, από τις συνομιλίες για τη συμφωνία εκεχειρίας στο Κάιρο αποχώρησε και η ισραηλινή αντιπροσωπεία, χωρίς καθορισμένη ημερομηνία για την επιστροφή της στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.




Μπάιντεν: «Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα παραδώσω όπλα»

Χθες Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι «δεν θα παραδώσει» κάποια όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο βασικός σύμμαχος και προμηθευτής στρατιωτικού υλικού, ειδικά «οβίδες του πυροβολικού», αν οι δυνάμεις του προχωρήσουν σε ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα — ένα διάβημα χωρίς προηγούμενο από πλευράς Ουάσιγκτον. «Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα παραδώσω τα όπλα που χρησιμοποιούνται (…) εναντίον πόλεων», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η εισβολή στη Ράφα θα ήταν «απλά λάθος» και «δεν θα παραδώσουμε τις οβίδες του πυροβολικού που χρησιμοποιούνται» από τον στρατό Ισραήλ, επέμεινε ο Μπάιντεν. Αυτή είναι, ουσιαστικά, η πρώτη φορά που ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος θέτει δημόσια όρους για τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης στο Ισραήλ. Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά με την κατάληψη της διέλευσης στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο και τις επιχειρήσεις «περιορισμένης» εμβέλειας που διεξάγει σε τομείς της Ράφας, υποστήριξε πως δεν θεωρεί πως το Ισραήλ «έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή ακόμη».




*φωτό αρχείου

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This